En fantastisk seilas


Oppdatertdato: 2010-08-16 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Fagbladet Baker og Konditor nr 6-2010


– Dette har vært en fantastisk reise – en fantastisk seilas, sier Ivar Hald og Rolf Ulevik i Norgesmøllene og smiler fra øre til øre. De forteller mer enn gjerne den utrolige historien om Spleisebrødet. Det skjer under lanseringen av to nye – Spleiseloff og Spleisegrov – og selvsagt om bord i selveste Statsraad Lehmkuhl.
Den ærverdige Statsraaden tar over 200 bakere og folk fra dagligvarehandelen med på kveldscruise i ekte bergensk forsommervær. Gjestene rekker så vidt å komme om bord og under solseilet (!) før lyn og torden og påfølgende høljende regnvær setter rammen rundt selskapet.
Men en times tid senere – i det vi har kommet ut av Bergen havn – kommer solen frem. Sammen med William Hut på gitar og påfølgende fantastiske korjenter fra studentkoret Sangria får den stemningen straks helt på topp.

Dyrker patriotismen

Det begynte i 1998 med dette ene Spleisebrødet som har gitt nesten 16 millioner kroner til Statsraaden pr dags dato. I dag legger vi listen mot 2014 med 100-årsjubileeet for skuten. Så skal vi finne på mye moro basert på mel og ceralia for å dyrke patriotismen i Bergen frem mot det årstallet, sier en blid Ivar Hald på toppdekk i solskinnet.
– Og det er ikke vanskelig å dyrke patriotismen i Bergen?
– Nei, overhodet ikke! Spesielt når Brann ligger nede er det greit å ha andre ting å konsentrere seg om. Men det holder ikke bare med patriotisme. Du må ha gode varer også. Og det sørger byens bakere for. Disse brødene er bakt med stolthet og gir forbrukerne gode produkter. Uten det ville det ikke gitt slike fantastiske resultater. 16 millioner kroner er 16 millioner solgte brød. En marsjfart på over en million i året, sier Hald begeistret.
– Det er ganske ironisk at Spleisebrødet i seg selv bidrar mer til Sigbjørn Johnsen og statskassen i form av moms enn det Statsraaden får, supplerer Rolf Ulevik.

– Hvordan startet det hele?
– Det startet med en vantvittig god idé fra bakermester Martin Alsaker hos Baker Brun. Han kom til oss etter at han hadde snakket med Per Langhelle i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl.
De ville mer enn gjerne være med på dette. Men det måtte være et fellesanliggende, sa vi. «Det var nettopp det jeg også tenkte», sa Alsaker. Så gikk vi til byens bakere og til kjedekontorene for dagligvarehandelen og alle tente på idéen. Så, i mai 1998, lanserte vi Spleisebrødet, forteller Hald.

Ingen døgnflue

Og siden den gangen har det vært et kjempe-eventyr. Og det fantastiske med dette er at det ikke bare ble en døgnflue. Brødet har etablert seg i markedet og nå kommer altså to nye Spleisebrød, nemlig en superloff som er perfekt til all sjømat og en grov type som er perfekt til all mulig annen mat, sier Ulevik.

I 2014 er statsraaden 100 år. Skipet har 16 fast ansatte. På tokt kan det ta om bord 150 andre mannskap i tillegg.

Marcus Seidiel er kaptein på Statsraad Lehmkuhl – og det har han vært i 16 år. Altså i hele perioden og vel så det siden Spleisebrød-tradisjonen ble startet. Seidiel er fra Canada, men det er umulig å høre det på «dialekten» hans.

– Jeg var med på lanseringen av Spleisebrødet første gang det skjedde, og det var en veldig hyggelig seanse! Økonomisk sett har dette betydd masse for oss. Regnskapsmessig er det det desidert største bidraget til stiftelsen utenom de vanlige inntektene våre. Det har tatt helt av og blitt en mye større suksess enn vi noen gang hadde kunnet drømme om, sier han og legger ikke skjul på at det setter både han og stiftelsen umåtelig stor pris på.

– Dessuten er det jo fantastisk gode brød! Vi spiser det om bord her og vi kjøper det privat hjemme også, sier han.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1959Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.