En god Portvin i jula


Oppdatertdato: 2007-12-20 Tema: Hetvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


I think we'll have port with the fruit, James

Hvor mange ganger har vi ikke hørt miss Sophie be James om portvin på lillejulaften? Ideen er slettes ikke dårlig: Portvin går godt til julens kaker, frukt og nøtter.
For mange er portvin vinen over alle juleviner. Vintage, Tawny eller Late Bottled. De går godt til alle sju slag, julegrøt, nøtter, tørket frukt, ost og annen julesnacks.

Nesten all portvin er en perfekt match til nøtter og tørket frukt, og i England er portvin og stiltonost en klassiker. Du kan også prøve en fyldig LBV, eller en vintage til moden cheddar eller kanskje en myk fransk geitost (chèvre). Får du i tillegg tak i litt kremete Queijo da serra (portugisisk fjellost) er gourmetopplevelsen sikret.
Portvin er sterkvin med røtter tilbake til 1600-tallet. Den lages ved at brennevin tilsettes i produksjonen for å stanse gjæringsprosessen og på den måten beholder man et høyt sukkerinnhold. Portvin er en blandingsvin som inneholder ulike druetyper fra ulike årganger, men det finnes en rekke varianter.

”Ruby” er gjerne den yngste og rimeligste i portvinsfamilien. Den er lagret i kort tid, opp mot tre år. Den er fruktig, rubinrød og duften heller gjerne mot det pepperaktige. Med en frisk ruby er gjerne en myk vaniljeis et fint følge, ledsaget av friske bjørnebær eller solbær. Ruby går også fint til det meste av andre frukter.

”Late Bottle Vintage” (LBV) likner ruby – men lagringen er lengre. En LBV har hatt minst fire år på fat før den tappes. Den går svært godt til tørket frukt, og er også god til blåskimmelost som roquefort, gorgonzola eller en stilton. Sødmen i portvinen vil, på en fortreffelig måte, utligne det salte i osten.

En lagret ”tawny” eller en ”colheita” gjør portvinselskere blanke i øynene når de i tillegg får servert tørkede frukter som fiken, soltørkede aprikoser, gule rosiner og kaker med rause innslag av nøtter. Den går også godt til desserter som crème brûlée eller en sjokolademousse.

Julen er også en tid for ”vintage port” – som har blitt dekantert og stelt med i god tid i forkant. En drikkeklar vintage er lagret helst både 20 og 30 år på flaske og bunnfall vil ha utviklet seg. Kun vin fra de beste årganger benyttes. En vintage er en dessert i seg selv – men spør du en dannet engelskmann vil han insistere på en vellagret stiltonost som følge.

Smak og behag:

Navn: Cockburns Special Reserve Port
Pris: 186,70 kroner (75 cl)
Polnummer: 6290 (fullsortiment)
Produsent: Cockburn Smithes & Cia
Vurdering: Duft av blå plommer og et hint av sjokolade. Fruktig med innslag av plommer og mørke bær og hint av sjokolade. Middels kraftig.

Navn: Smith Woodhouse LBV 1995
Pris: 224,90 kroner (75 cl)
Polnummer: 11093 (hovedsortiment)
Produsent: Smith Woodhouse/Symington
Vurdering: Dyp brunrød farge. Sødmefull og fruktig duft av modne mørke bær, krydder og sjokolade. Hint av eik og nøtt i lang ettersmak.

Navn: Smith Woodhouse Vintage Port 2000
Pris: 499 kroner (75 cl)
Polnummer: 41900 (bestillingsutvalg)
Produsent: Smith Woodhouse/Symington
Vurdering: Mørk og tett blålilla farge. Intens aroma av mørke, søte bær og krydder. Fremtredende smak av moden frukt og rosin.

Navn: Grahams LBV 2001
Pris: 179,90 kroner (75 cl)
Polnummer: 20 (distriktssortiment)
Produsent: W&J Graham/Symington
Vurdering: Dyp rød farge. Konsentrert aroma preget av mørke bær, sviske og annen tørket frukt. Innslag av krydder, sjokolade og eik.

Navn: Ferreira Ruby Reserve
Pris: 179,90 kroner (75 cl)
Polnummer: 15212 (fullsortiment)
Produsent: Sogrape
Vurdering: Mørk rødlilla. Sødmefull fruktighet preget av sviske og sjokolade. Lett, søt og fruktig smak. Varm og krydret ettersmak.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1245
Grillmat.Kina.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.