En hyllest til far!


Oppdatertdato: 2006-11-11 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Astrid Hals


På søndag er det farsdag, og i den sammenheng er det vel og bra med en kake. I tillegg anbefaler vi en saftig biffmiddag i forkant av kakeserveringen. Det er etter vår mening ingenting som viser bedre at du setter pris på far, enn å servere han en ordentlig biffmiddag.

Biff er mat for mons! Og biff er definitivt mat for far!

Farsdag er dagen da vi kan varte opp våre fedre etter alle kunstens regler. Undersøkelser utført av MMI viser at biff er norske menns favorittmat!

Farsdag - andre søndag i november

Søndag er det farsdag, en parallell til morsdagen, andre søndag i februar. En merkedag for fedre. Men hvem kom på ideen om farsdag, hva var bakgrunnen, og når var den feiret første gang ?

Fars Dag - er en amerikansk oppfinnelse som først slo gjennom i Norden, og i Norge etter 2. verdenskrig.
Farsdag er en merkedag, og på samme måte som morsdag er den oppfunnet av en enkeltperson. Opphavskvinnen var Mrs. Sonora Louise Dodd.

Faren hennes, William J. Smart, var veteran i den amerikanske borgerkrigen. Han var også bonde. Sammen med kone og 6 barn i alderen 3-16 år drev han en liten farm i staten Washington. Da kona døde gjorde William sitt beste for barna under oppveksten.

Som voksen fikk Sonora en dag høre en preken om morsdag i kirken. Det ga henne ideen til en farsdag. William, faren til Sonora, var født i Juni, og derfor valgte hun denne måneden for en feiring.

Den første farsdagen fant sted den 19. juni 1910 i Spokane, Washington. I 1926 ble det dannet en nasjonal farsdags-komitée i New York. Kongressen godkjente dagen i 1956, og i 1972 skrev Richard Nixon under erklæringen som gjorde den 3. søndag i juni til farsdag - og offisiell helligdag i USA. Farsdag ble innført i Norden i 1930-åra, og i Norge ble andre søndag i november valgt som dag for feiringen.

Noen biffoppskrifter

Biff Creole

2 porsjoner

2 biffer á 180 g (mørbrad, entrecôte, ytre- eller indrefilet)
2 ss olje
ca. 1/2 ts salt
1/4 ts hot beautyspice - pepperkrydder
1/2 løk
1 stilk selleri
1 liten grønn paprika
1 båt hvitløk
1 boks hakket, hermetiske tomater
ca. 1/4 ts cayennepepper
1 pakke ris (creole hurtigris)
1 dl rensede reker
litt sukker

1. Kok risen etter anvisning på pakken, og bland inn rensede reker når risen er ferdig kokt.
2. Krydre biffene, og stek de på middels varme til det begynner å piple på oversiden. Snu biffene og stek de videre til rosa kjøttsaft pipler frem.
3. Kutt løk, paprika og stangselleri i biter, hvitløken hakkes og dette får surre i panna sammen med biffene de siste par minuttene. Tilsett hakkede tomater, og smak til med cayennepepper og sukker.

Baconbiff

2 porsjoner

2 skiver ytrefilet av storfe
2 skiver bacon
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss frisk basilikum
1 rød paprika
1 grønn paprika
1/2 squash
1/2 aubergin
1 løk i strimler
1 båt hvitløk
1 boks hermetiske tomater
1 dl fløte
0.5 dl rødvin

poteter

1. Krydre biffene. Brun dem i stekepannen - ca ett minutt på hver side. Rull bacon rundt kanten av biffene, og stek i ovnen på 200 grader i ca. 8 minutter. La biffene hvile like lenge som de sto i ovnen, og varm de ca. ett minutt i ovnen før servering.
2. Skjær skiver i potetene, som et brød, men bare NESTEN gjennom. Ha olivenolje over. Sett de i ovnen i ca en 3/4 time på 200° C. Strø så hakket hvitløk, hakket basilikum, samt olivenolje over. La potetene stå i ca et kvarter til - til de er "møre".
3. Ha fløte i stekepannen med sjyen fra biffene. Kok opp. Tilsett rødvin og la det koke. Tilsett salt og pepper etter smak.

Bare biff

3 porsjoner

3 biffer
2-3 ss margarin/olje
salt
pepper

Indrefilet, ytrefilet og entrecôte av storfe, elg eller reinsdyr egner seg til biff. Godt mørnet mørbrad og flatbiff kan brukes. Beregn ca 175 g biff pr. person. Skjær kjøttet fri fra hinnen. La kjøttet bli romtemperert før steking.

Stek i margarin eller i 1 ss margarin og 1 ss olje. La fettet bli varmt i stekepannen før biffen legges i. Stek biffene i ca 2 minutter på hver side på middels sterk varme. Tykke biffer og biff med fettmarmorering må etterstekes i noen minutter til på svak varme. Ha i salt og nykværnet pepper.

Ved å trykke på biffen kan du vite hvor mye stekt biffen er. Gir biffen etter for trykk og kjennes løs ut, er den rød inni. Biffen vil kjennes fastere etter hvert som den blir varmere inni. En biff kjennes fast når den er grå tvers gjennom.

Biff serveres vanligvis nystekt. Gjør alt tilbehøret ferdig før biffen stekes. Server biff med spennende saus eller kryddersmør sammen med kokte eller bakte poteter og grønnsaker eller salat.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:964Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.