En kjølig favoritt


Oppdatertdato: 2007-07-28 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Herlig myk iskrem, fløtebasert, softis, fruktis. Sommeren har mange gleder, og isspising er en av dem. Denne gleden er faktisk eldre enn man skulle tro, og som mange andre gode oppfinnelser har den utspring fra både det gamle Hellas og Kina.

Allerede omkring år 1000 før vår tidsregning var kjølig drikke og is viktig på matbordet. Kong Salomo skal ha nyt snø tilsatt saft fra kostelig frukt. Honning, krydder som ingefær, kanel og koriander, rosevann og fiolvann ble brukt som smakstilsetninger. Denne isen skal etter sigende ha vært en slags sorbé, framstilt av skrapet is fra isblokker.

Den greske legen Hippokrates gjorde sine elever oppmerksom på isens gode virkninger på mennesket. Han anbefalte is for forskjellige sykdommer, og anbefalte spesielt mennene å spise is. Det skulle øke ”livets safter” og velværet.

Is hos de kongelige

Keiser Nero, som var en stor iselsker, fikk hentet is fra Alpene gjennom stafetter. Spesielt glad var han i sammenrørt snø, honning og fruktmarg.
Ved utgravinger i Pompeii har man konstatert at det eksisterte egne konditorier med is. Da senere Marco Polo, den berømte sjøfareren og oppdageren, etter en seilas fra Kina gikk ut og inn hos kongelige og andre prominente, fikk spiseisens popularitet et skikkelig oppsving. Marco Polo hadde nemlig med en oppskrift på en spiseis basert på melk og frukt. Dermed ble is en stor mote ved flere hoff.

Da prinsessen av Firenze, Catharina av Medici, i 1533 giftet sig med Henri de Valois, den senere kong Henrik II av Frankrike, tok hun med seg en ismaskin. Det skal ha blitt servert flere forskjellige istyper i dette bryllupet. Alt laget i prinsessens "Gèlatiere”. Dermed begynte fløteisen sitt seierstog. Først i Frankrike, og litt etter litt i hele Europa. Og heldigvis hele veien opp til Norge.

Is Tropicana

4 porsjoner

4 stk. eggeplomme
2 ss melis
4 dl vaniljekesam
300 g mango frossen i biter, melon kan også brukes
50 g grovhakkede valnøttkjerner
75 g grovhakket mørk kokesjokolade

Del melon og mango i mindre biter og frys dette i en time. Visp eggedosis av eggplommer og melis og visp inn kesam. Kjør de frosne fruktene i en foodprosessor og bland dem med kesam- og eggeblandingen. Isen må røres i et par ganger under innfrysning for å unngå iskrystaller. Serveres med frisk frukt, sjokolade, nøtter eller fruktsauser.

Snøfriskparfait med bringebærsaus

4 porsjoner

3 dl kremfløte
125 g snøfrisk naturell
1 ss sitronsaft
2 ts vaniljesukker
3 ss sukker

Visp fløten lett til krem og bland snøfrisk forsiktig inn. Smak til med sitron, sukker og vaniljesukker. Settes i fryser minst 3 timer. Lag kuler eller skiver og server med bringebærsaus, frukt eller bær.

Tutti Frutti parfait

4 porsjoner

2 ½ dl kremfløte
4 stk. eggeplomme
75 g sukker
2 dl cocktailbær div farger, finhakket

Visp fløten stiv.Kok sukkeret med 1 ss vann.Avkjøles litt, men må være flytende. Pisk eggeplommene i kjøkkenmaskin og hell sakte i det flytende sukkeret, mens maskinen går for fullt.La maskinen gå en god stund, slik at du får en luftig eggedosis.Vend inn fløten med lett hånd og smak til med finhakkede coctailbær.

Hell massen i en plastikkboks, eller lignende, og la den stå i fryseren natten over.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1145
Norsk mat.Torsk.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.