En nasjon på slanker´n for bedre utseende


Oppdatertdato: 2007-03-23 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Audun Aagre


At nordmenn blir stadig tyngre er allment kjent. Vi forsøker åpenbart å gjøre noe med problemet og vet hva som skal til for å nå målet om en slankere midje. 1,45 millioner nordmenn over 15 år har forsøkt å slanke seg én eller flere ganger. Det viser tall fra en landsrepresentativ undersøkelse Synovate MMI nettopp har gjennomført for Opplysningskontoret for Meieriprodukter - Melk.no i forbindelse med et fagseminar opplysningskontoret arrangerer om overvekt.

Akkurat nå er 274.000 nordmenn på slanker’n. At det ikke er noen vei utenom lavere inntak enn forbruk av kalorier, er de fleste klar over. Åtte av ti som slanker seg eller som har slanket seg (78 prosent) gjør dette ved å legge om kostholdet og 74 prosent oppgir at de trimmer mer enn vanlig. Bare 6 prosent av dem som slanker seg eller som har forsøkt, tyr til medikamenter eller spesielle apparater i håp om å redusere kroppsvekten. Imidlertid er tendensen en annen hos dem som sliter mest med kroppsbildet. Hver femte nordmann som oppgir at han eller hun er meget misfornøyd med egen kropp, har forsøkt medikamenter eller spesielle apparater i håp om at vektnåla skal peke nedover.

- Det er positivt at folk vet at det ikke finnes snarveier til varig vektreduksjon. Det mange imidlertid glemmer er at man må legge om til en livsstil man er klar til å følge resten av livet. Sklir man tilbake i gamle vaner, vil man gå opp i vekt igjen. En lettere kropp trenger mindre mat resten av livet, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Opplysningskontoret for Meieriprodukter - Melk.no

Utseende veier tyngst, helsegevinster mindre viktig

De som har slanket seg eller som slanker seg nå gjør dette hovedsakelig for å bli tynnere (35 prosent), for å komme i bedre form (25 prosent), eller for å ta seg bedre ut (22 prosent). 14 prosent oppgir bedre helse som en årsak til å slanke seg.

- Noen få kilo ned i vekt, vil for mange bety svært mye for helsen. Kanskje ville det være enklere for mange å holde motivasjonen oppe om de fokuserte mer på dette og mindre på utseende, sier lege Eli Heggen ved avdeling for preventiv kardiologi ved Ullevål Universitetssykehus, som også er foredragsholder på fagseminaret.

Spesielt er det eldre menn som legger om livsstilen for å høste helsemessige gevinster. Tilnærmet hver fjerde mann over 45 år som slanker seg, sier han gjør dette for helsens skyld (23 prosent). Dette står i sterkt kontrast til kvinnene i samme aldersgruppe som har mer sammenfallende mål som de yngre kvinnene: For dem er det fortsatt først og fremst det å bli tynnere (29 prosent) og å ta seg bedre ut som gjelder (28 prosent). Ellers er det tydelig at menn under 45 år som slanker seg motiveres av å komme i bedre form. (40 prosent). Mens bare 20 prosent av kvinnene i samme aldersgruppe svarer det samme.

- Mye tyder på at overvekt er spesielt farlig for eldre menn. At akkurat denne gruppen er opptatt av helsegevinster ved slanking kan være et tegn på at de begynner å ta problemet mer på alvor, sier Heggen.

Lav-karbo brer om seg

Trenden med lavere karbohydratinntak under slanking har festet seg blant nordmenn. Seks av ti (63 prosent) som legger om kosten under slanking kutter ned på brød, kornprodukter, poteter, ris og pasta. Dette betyr at nesten 750 000 nordmenn sier de spiser mindre karbohydrater. Av de som spiser annerledes er det hele 83 prosent som velger magrere produkter. Nær ni av ti kutter ned på sukkerinntaket. (88 prosent). Dessuten kutter drøyt én av tre nordmenn ned på inntaket av meieriprodukter under slanking. 33 prosent sier de spiser mindre ost, mens 32 prosent drikker mindre melk.

- Lavere fett- og sukkerinntak er viktig for å gå ned i vekt. Nyere forskning viser imidlertid at magre meieriprodukter kan bidra til å øke effekten av slankekuren. Derfor er det lurt å inkludere mager melk og yoghurt i kosten selv om man vil ned i vekt. Faktisk ser det ut til at disse matvarene bidrar til å redusere det farlige fettet som legger seg rundt magen. Dermed er det all grunn til å ikke være for flittig med å kutte ned på meieriproduktene, men man må selvsagt velge magre meieriprodukter, avslutter Hovland.

Om undersøkelsen

Synovate MMI har intervjuet 1007 nordmenn over 15 år om deres forhold til egen kropp og slanking på oppdrag for Opplysningskontoret for Meieriprodukter – Melk.no. Undersøkelsen ble gjennomført på telefon i begynnelsen av mars 2007.

Fem tips for vellykket vektreduksjon:

  • Velg endringer du kan leve med resten av livet. Bare varige endringer gir varig vektnedgang.
  • Spis variert. Da tilfører du kroppen alle næringsstoffene den trenger for å fungere optimalt.
  • Ingenting er nei-mat. Det er mengden som er avgjørende.
  • Kombiner omlegging av kostholdet med økt fysisk aktivitet. Går du 30 min mer enn vanlig hver dag vil du gå ned nær 8 kg i løpet av et år.
  • Sette delmål og gi deg selv en belønning hver gang du når et mål.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1059
Norsk mat.Wok.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.