
Egg spises over hele verden, i alle kulturer, i fattige og i rike land. Egget gir menneskekroppen protein av ”beste biologiske verdi”, jern, A, B og D-vitamin, i tillegg til en lang rekke andre vitaminer, mineraler og sporstoffer. Matvaren er lett tilgjengelig, og oppbevares i verdens mest naturlige emballasje: Eggeskallet.
Verdens eggdag
Siden egg er en universell matvare som gir næring og matglede til alle verdens mennesker, er det ikke rart at egget har fått sin egen dag; The World EGG Day, som markeres i mange land den andre fredagen i oktober.
Nytt oppskriftshefte
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt presenterer under noen av de nye oppskriftene sine som er hentet fra det nylanserte oppskriftsheftet "Eggeretter fra hele verden". Du kan enten laste ned heftet eller bestille en papirutgave fra linken under.
Brosjyrer fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Siden egg er en universell matvare som gir næring og matglede til alle verdens mennesker, er det ikke rart at egget har fått sin egen dag; The World EGG Day, som markeres i mange land den andre fredagen i oktober. Siden egg er så anvendelig i matlagingen, finnes det utallige, deilige eggeretter i verden.
Dansk smørbrød med egg og reker
1 porsjon
1 skive loff , evt. Med smør
2 blad hodesalat eller annen salat
1 stk. Egg
ca. 40 g reker i lake
Pynt og tilbehør:
1 båt sitron
1 stilk frisk dill
1 ss majones (kan sløyfes)
Kok eggene 8-10 minutter. Avkjøl og del dem i skiver.
Ha salat på loffskiven og legg på egg og reker. Pynt smørbrødet med dill og sitron.
Server eventuelt en skål majones ved siden av.
Italiensk spagetti carbonara
1 porsjon
100 g spagetti
50 g bacon
1 stk. Egg
1 stk. Eggeplomme
salt og kvernet pepper
1 ss hakket frisk timian eller andre urter
ca. 2 ss revet eller høvlet parmesan
Kok spagetti og brun bacon i små biter. Slå vannet av spagettien, og rør inn ett sammenvispet egg. Bland i bacon, urter, salt og pepper. Ha over noen flak parmesan. Server retten med en rå eggeplomme anrettet i eggeskallet. Ha godt brød til.
Mexicansk huevos rancheros (cowboy-egg)
4 porsjoner
6 stk. Egg
½ pose tortillachips
Tomatsaus:
1 stk. hakket løk
1 båt hakket hvitløk
1 stk. finhakket grønn chili
1 stk. grønn paprika i terninger
olje til steking
1 boks hermetiske brune bønner
1 boks hakkede hermetiske tomater
ca. 1 ts malt koriander
1 ss chilisaus
noen dråper tabasko
salt og pepper
La løk, hvitløk, chili og paprika surre i litt olje. Hell laken av bønnene og ha dem i pannen sammen med de hakkede tomatene. Tilsett krydder og chilisaus. La sausen småkoke til en del av væsken er dampet inn. Smak til med tabasko, salt og pepper og server med speilegg og tacochips.
Speilegg
Smelt smør i pannen. Knekk egget, og hell det forsiktig i pannen så plommen blir hel. Stek egget ved svak varme til hviten så vidt er stivnet. Fjern eventuelt den blanke hinnen som ligger over plommen, men vær forsiktig så du ikke ødelegger plommen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1421