Endelig løk uten tårer


Oppdatertdato: 2011-09-20 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Dag Øyvind Olsen/Newswire


Skreia (NW): Få har oppdaget løken som scorer best i smakstester, som helst skal spises rå og som ikke gir tårer: fersk salatløk. Den er stor og hvit, har søtlig smak, og selges ferdig skrellet i enkeltpakninger. Løken er så mild i smaken at den kan spises rå som et eple, men aller best passer den i salater, til taco, wraps og på hamburgere.

– I land som USA er salatløk den mest spiste løken. Den er ganske annerledes enn andre løksorter, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
En blindtest Nofima har gjennomført, viser at salatløk er den best likte løken, men samtidig den minst kjente.

– Det skyldes begrenset produksjon og tilgjengelighet i butikk. I Norge er vi vant til å spise tørket løk. Salatløken er ikke tørket, den er fersk, saftig og crispy, sier Kåsin.

Best rå

Nå er salatløk i ferd med å bli tilgjengelig i norske dagligvarebutikker. Hos landets største produsent av salatløk, Vang Gård på Toten, høstes løken nå for fullt.

– Dette er løken som ikke gir tårer når man skjærer den opp eller spiser den rå. Og helst skal den spises rå, for da er den sprø og smaker best, sier løkbonde Per Odd Gjestvang.
På Vang Gård har Gjestvang dyrket salatløk i flere år, fordi han har vært overbevist om at den etter hvert ville bli populær.

– Nå har Bama og Garnerhallen gått tungt inn i et stort løkprosjekt, hvor de også ønsker å få fart i omsetningen av den fantastiske salatløken. Det borger godt, sier Gjestvang.
For få år siden var løk ensbetydende med gul og rød kepaløk i løsvekt.

– Nå finner vi innbydende pakninger med mange ulike løktyper i butikkene. De forskjellige løktypene har ulik farge, smak og styrke, sier Britt Kåsin.

Spis mer løk!

Utvalget av løktyper er en viktig årsak til vi spiser mye mer løk enn før. Ifølge tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt økte salget av løk med hele ti prosent i fjor.
Løk er kalorifattig, og rik på næringsstoffer kroppen trenger. Den har mange gunstige helseeffekter på, og dette forskes det mye på i dag.

– Løk i alle varianter kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer, redusere kolesterolnivået i blodet, redusere risikoen for høyt blodtrykk, beskytte mot flere typer kreft og motvirke benskjørhet. Dessuten har løk en antidiabetisk virkning og en bakteriedrepende effekt, sier Kåsin.
Alle typer løk er sunt. Nå spiser vi nær fem kilo løk i året hver, men vi bør spise mye mer.

– I mange andre land spiser folk fire ganger så mye løk som i Norge, sier Pernille Rød Larsen i Gartnerhallen.
I første omgang er målet å doble forbruket de neste årene.

– Vi håper salatløken skal få sin naturlige plass i denne økningen, sier Pernille Rød Larsen i Gartnerhallen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2246
Grillmat.Rask mat.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.