Endelig. nå er den norske aspargesen her


Oppdatertdato: 2013-06-03 Tema: Asparges Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Etter en uvanlig kjølig vår med to ukers forsinkelse, er endelig norsk asparges på markedet. Det bærer bud om sommer, og sesongen kommer til å vare mot utgangen av juni.
Asparges er en krevende grønnsak. Den begynner ikke å vokse før det er 10-12 grader i jorda. Til gjengjeld kan den vokse hele 10 cm på en dag med gode vilkår. Norsk asparges har tynne stilker og er sprø og svært søt i smaken. Vi snakker virkelig om en gourmetopplevelse når årets asparges settes på bordet.

Vårt forbruk øker år for år

Vi spiser stadig mer asparges her i landet. I 2012 lå veksten på 9,45 %. Gjennomsnittlig vekst de siste ti årene ligger på 10,83 %. Den totale omsetningen ligger på 1946 tonn. Vi har ikke stor nok produksjon i Norge og har derfor import utenom den korte norske sesongen. Men nå er det endelig norsk sesong som kan nytes.

Oslofjordasparges i Rygge

Produsent Per Boe Guren i Rygge har produsert økologisk asparges siden 2005. Han har ingen skadedyr og ingen sykdommer, men ugresset er krevende å holde unna. Det nyttes bare manuell luking. Guren trives med å være ute på aspargesåkeren sin som strekker seg helt ned til Oslofjordens strandkant. - Naturen er flott i vår region. Vi kaller aspargesen vår for Oslofjordasparges. Det er en norsk økologisk asparges av beste kvalitet. Vi er tre produsenter her i Ryggeregionen som samarbeider om økologisk grønnsakproduksjon. Kurefjorden naturreservat ligger like inntil. Vi dyrker med et skifte med økologisk eng og korn. Vi har stor tro på vårt produksjonskonsept og er stolte av varene vi kan levere, sier Guren.

Produsent Per Boe Guren liker selv å tilberede asparges ved kjøkkenbenken. - Min favoritt er enkel men veldig god, sier han. Asparges skylles og skjæres i 4-5 cm lange stengler som freses i smør i panne. Drysser så over reven parmesan. Og serveringen er klar. Enklere og raskere kan det ikke gjøres, men du verden så godt det smaker, sier Guren. Ikke noe er som helt ferske produkter. Derfor må vi nyte disse flotte varene nå som vi har sesong for det.

Asparges er en meget gammel kulturplante

Asparges har en lang historie som kultivert grønnsak. De gamle grekerne brukte den også som en medisinplante. Den ble bl.a. Brukt mot tannverk. Romerne var de første til å utvikle dyrkningsteknikk for asparges. Den franske og svært så ekstravagante Kong Ludvik 14. dyrket asparges i sitt veksthus året rundt. Her i Norge ble det startet opp med hvit aspargesproduksjon fra 1950-tallet. Den var veldig arbeidskrevende. Fra midten av 80-tallet ble det produksjon av grønn asparges. Fra 80-tallet har det stadig blitt dyrket mer asparges i Europa, men også ellers i verden. Peru har seilt opp som en stor eksportnasjon.

Asparges er kalorifattig og enkel å tilberede

Asparges er svært kalorifattig med kun 32 kcal per 100 g vare. Den inneholder både A, B og C-vitaminer.
Den er herlig servert som et måltid for seg selv. Videre f.eks. sammen med nypoteter og spekeskinke. Asparges kan brukes rå i biter i salater, kan pakkes i folie med en smørklatt og legges på grillen, m.m.
Den grønne aspargesen behøver man ikke å skrelle. Bare knekk eller skjær av den nederste grove delen av stilken. Grønn asparges skal nesten bare så vidt koke opp. Tilsetter du litt sukker i kokevannet, vil du få fastere og sprøere asparges.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2669
Slanking.Kjøttkaker.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.