Energidrikker er risikovurdert


Oppdatertdato: 2005-01-29 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mattilsynet


Vitenskapskomiteen for mattrygghet har på oppdrag fra Mattilsynet vurdert risikoen ved å innta høye mengder av stoffene som er vanlige i energidrikker. Mattilsynet skal nå sammen med Statens legemiddelverk vurdere hvordan man skal følge opp risikovurderingen.

Helserisiko ved inntak av energidrikker kan ikke utelukkes, heter det i konklusjonen etter at Vitenskapskomiteen for mattrygghet har foretatt en risikovurdering av Red Bull og andre energidrikker for Mattilsynet.

Energidrikker er leskedrikker som inneholder relativt høye mengder koffein og oftest også taurin og glukuronolakton. De inneholder sukker, og er vanligvis beriket med vitaminer.

Energidrikker som inneholder taurin og mer koffein enn 150 mg/l er forbudt å selge som næringsmiddel i Norge.

Koffein og taurin er klassifisert som legemidler, men koffein kan likevel tilsettes som aromastoff til leskedrikker, brus og lignende med en grense på 150 mg koffein/kg drikkeferdig vare.

Forutsetningen for at energidrikker med taurin og mer koffein enn 150 mg/l skal kunne selges som næringsmidler er at de ikke utgjør en helsefare for befolkningen. Mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet om å vurdere om det er helsemessig trygt å innta ingredienser som koffein, taurin, glukuronolakton og inositol i høye konsentrasjoner. Vitenskapskomiteens risikovurdering er nå ferdig.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet konkluderer med at den støtter tidligere vurderinger som er gjort av EUs vitenskapskomité, og anser at helserisiko ved inntak av energidrikker som inneholder taurin, glukuronolakton og høye mengder koffein ikke kan utelukkes. Du kan lese resten av konklusjonen og hele risikovurderingen på Vitenskapskomiteen for mattrygghets sider

Mattilsynet skal nå sammen med Statens legemiddelverk vurdere hvordan risikovurderingen skal håndteres.

Kontaktperson i Mattilsynet: Åse Fulke, seksjonssjef i Seksjon for kvalitet og ernæring, Hovedkontoret. Telefon 23 21 67 29.


Fakta om koffein

Koffein finnes naturlig i både kaffe, te og sjokolade. Koffein tilsettes coladrikker og andre leskedrikker som aromastoffer. Urten Guarana (Paullinia cupana K.) tilsettes ofte til leskedrikker. Guarana inneholder koffein. Den samlede mengden koffein i drikkeferdig vare skal ikke overstige 150 mg/l drikkeferdig vare. Koffein har en sentralstimulerende effekt. Det er gitt råd om at gravide bør ha et lavt inntak av koffein.

Fakta om taurin

Taurin er en aminosyre som finnes naturlig både i kroppen og i maten. Aminosyren dannes i kroppen i tilstrekkelige mengder, og vi trenger derfor ikke innta den gjennom kosten. For tidlig fødte barn kan imidlertid ha behov for å få taurin tilført, og det kan også være tilfelle ved enkelte sykdomstilstander. Taurin finnes i kosten i relativt små mengder, spesielt i sjømat og kjøtt. Den mengden taurin som tilsettes til energidrikker er betydelig høyere enn hva man får gjennom kosten.

Fakta om glukuronolakton

Glukuronolakton er et stoff som inngår i kroppens engergiomsetning. Det finnes naturlig i små mengder i enkelte matvarer. Glukuronolakton tilsettes energidrikker i langt større mengder enn man kan innta naturlig gjennom kosten.

Fakta om inositol

Inositol er en forbindelse som er nært beslektet med glukose. Inositol finnes naturlig i både dyr og planter, og inositol finnes i maten vi spiser. Kroppen danner også selv inositol, og stoffet anses ikke å være nødvendig å innta gjennom kosten.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:506
Norsk mat.Produkttester.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.