Enkel og personlig kokebok fra Roma.


Oppdatertdato: 2009-05-23 Tema: Bok Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


En liten kokebok kom hjem til meg her om dagen. Det var om enkel, tradisjonsrik mat fra Roma. Og rettene er presentert på en utradisjonell måte uten nøye mål og regler, og det er måte som tiltaler.
Det slo meg litt at dette gjenspeiler litt av ideen bak mine nettsider, nemlig at mat skal være enkelt, rimelig og godt!
Det er Italieneren Danilio Santini, som blant annet har stått bak restauranten Ciao Ciao i Oslo, som er forfatter av denne boken.
Boken som er mer ett tykt hefte, går gjennom flere enkle og smakfulle retter fra Roma. Alt illustrert med bilder fra Roma og beskrivelser av mat og kultur. Alt satt sammen på en måte som gjør at en får lyst til å prøve noen av rettene, samt ett besøk i byen.
Til og med undertegnede har satt på timeplanen utprøving av noen av rettene, og mer om det i bloggen min senere, som er ett kikkhull inn på kjøkkenet vårt hjemme hos www.matoppskrift.no.

Det er ikke så mange oppskrifter, men det er akkurat de som er nødvendig. Og med noen vin og restauranttips fra Roma og regionen Lazio er boken fullkommen på sitt mest enkle.
Så dette er boken for en som ønsker oppskrifter som man lager og ikke bare setter i bokhyllen. Og som ønsker å prøve ut smakfulle retter som Bruschetta, Bucatini all'Amatriciana, Spaghetti alla Carbonara, Saltinbocca mfl.

Fra forordet av Danilio Santini

Jeg har lenge hatt en ide i hodet om å lage en matbok med italienske oppskrifter .
Etter å ha drevet restaurant "Ciao Ciao" i Oslo i 10 år, la jeg merke til at uansett hva jeg hadde av italienske spesialiteter på menyen, foretrakk mine rnest trofaste gjester de andre enkle, men smakfulle rettene fra min hjemby Roma. Selv om de spiste ofte hos meg, gjorde det inntrykk at de alltid bestilte de samme rettene som de roste opp i skyene og nøt med et overrasket og takknemlig lys i øynene!
Noen ganger var det bare snakk om en enkel bruschetta med tomat, en dagligdags rett i Italia. Mange gjester har forsiktig og sjenerte kommet til meg for å spørre om å få oppskriften, som om de var i ferd med å frarøve meg en. Uvurderlig hemmelighet. Jeg har aldri hatt den merkelige vanen å holde oppskrifter hemmelig, slik mange kjøkkensjefer har. Tvert i mot, jeg har med fornøyelse "avslørt' alle mine oppskrifter og forsøkt å beskrive dem ned til minste detalj. Likevel har jeg mange ganger fått høre at retten ikke fikk den samme gode smaken når de skulle lage maten hjemme. Jeg tenkte at det kanskje var fordi de glemte en viktig detalj jeg nøye hadde forklart dem, eller til og med at stress i vår travle hverdag ikke ga dem den tålmodigheten som trengs for å komme til et vellykket resultat.
Jeg bestemte meg for at mine enkle kulinariske erfaringer, lært av å se min mor og bestemor lage mat, måtte settes svart på hvitt, slik at menneskene i landet der jeg har vært gjest i 16 år kunne få glede av det! Og det måtte bli en bok med de mest tradisjonelle, enkle og rimelige rettene man finner i det romerske kjøkkenet Ikke bare fordi det skal være økonomisk, eller lett å tilberede, men rett og slett fordi enkelt oftest smaker best!
Og nå har jeg endelig tid, siden jeg har trukket meg tilbake til privatlivets fred og ikke lenger må tenke restaurant til alle døgnets tider. Boken har ikke blitt en klassisk kokebok der man skjematisk skriver ned 300 gr. Av dette og 200 gr. Av det andre, alt blir forklart som i en samtale blant venner; eller slik man gjør når man snakker sam- men med jentene på kjøkkenet om mat og diskuterer å lage gode, enkle retter hjemme, retter du vanligvis bare kan nyte på ferie i Roma. Jeg har passet gå å velge oppskrifter med ingredienser som er mulig å kjøpe i Norge.
Et viktig, og godt råd til dere for at disse rettene skal bli vellykkede: slapp av og ta deg god tid! Disse to faktorene ligger i romernes DNA.
I byen min har vi et ordtak som sier; "a tavola non si muore mai!", som kan oversettes med "ved bordet dør man aldri!"
Danillo Santini

PS : Dersom du befinner deg på ferie i Roma, må du besøke bydelen Garbatella der jeg er født. Her er trenden, i motsetning til resten av byen som "internasjonaliserer seg", en stadig søken etter gamle, ekte romerske tradisjoner. I Garbatella kan du fremdeles nyte de klassiske smakfulle rettene fra min fantastiske hjemby.
Se og nyt bilder inne i boken!


Boken er foreløbig til salgs hos Tanum CC Vest og Tanum Kolbotn Torg. Dessuten på cafeen Lille oliven, Pilestredet 75, Oslo, Språkskolen Ciao, Oslo og interiørbutikken Herlighet AS, Moa Syd, Ålesund.

For kontakt Danilo Santini
tlf.: 95864857

Tittel: Tradisjonsrik mat fra Roma
Forfatter: Danilo Santini
ISBN :9 788299 805803
Utgiver: Danilo Santini Musica
Veiledende utsalgspris kr. 100.-

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1590Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.