Om sommeren bruker man mer tid ute enn ellers i året. Man er kanskje på hytten, stranden, i hagen eller i parken. Dette er ikke
sesongen hvor man ønsker å bruke mye tid inne på kjøkkenet, likevel er det viktig å få i seg både mat og drikke i solsteken. – Vi har
noen oppskrifter på små og enkle retter som er fine å ta med seg ut, enten du skal på piknik eller kose deg på stranden. I tillegg
egner rettene seg å spise både varme og kalde og de er enkle å dele med flere, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for
Meieriprodukter (Melk.no), Marianne Hayes Antonsen.
Det er lurt å ha noen enkle oppskrifter for hånden slik at man har tilgang til lett og enkel mat i sommervarmen. Hva med å fylle en
piknikkurv med grønnsakswraps eller en ostepai? Eller hvorfor ikke ta med muffins med ost og grønnsaker på stranden i stedet for
boller og kjeks?
- Det er sunnere, mer mettende og du trenger ikke ha dårlig samvittighet for at middagen gikk i vasken til fordel for å nyte det pene
været, forteller Marianne i Melk.no.
Rettene kan pakkes i små bokser eller i folie og de kan nytes uten at de er varmet opp. For en lengre dag ute kan det være en ide å ha
med kjøleelementer. Men det er ikke nødvendig om man bare skal på korte utflukter. Flere av rettene kan man pakke inn i folie å varme
opp på grillen om man har tilgang til det på utflukten. Får man plutselig lyst på et varmt måltid kan man jo kjøpe med en engangsgrill
og legge rettene på den.
- Tipsene vi har for enkle små retter kan jo være et utgangspunkt til å være kreative med selv. Ostespyd kan man for eksempel lage i
ulike varianter. Ostespyd med frukt er godt å nyte kaldt, men ønsker man å lage seg et ostespyd som egner seg på grillen kan man bytte
ut frukten med grønnsaker, forteller Marianne i Melk.no.
Spennende og varierende små retter som er praktiske å nyte ute:
Lammekjøttboller med tilbehør
Saftige kjøttboller er alltid noe som faller i smak både hos liten og stor. De kan serveres kald eller varm. Tilbehøret gir retten en
spennende smaksopplevelse.
4 porsjoner
20 - 40 min
lett
Ingredienser
2 skive loff uten skorpe
4 ss melk
400 g malt lammekjøtt eller kjøttdeig
150 g cottage cheese
1 stk rødløk
1 båt hvitløk
1 stk egg
1 ts salt
1 krm pepper nykvernet
2 ss bladpersille finhakket
1 ts garam masala
2 ss smør
Fremgangsmåte
Kutt loffskivene i terninger og ha de i melken. La det trekke i et par minutter. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til
alt er godt blandet. Form massen til små kjøttboller. Varm smør i en stekepanne og stek bollene på middels varme i ca 10 minutter.
Omelett med reker
En lett og luftig omelett med reker er kjapt å lage. Server den gjerne kald en varm dag.
4 porsjoner
20 - 40 min
lett
Ingredienser
10 stk egg
1 ½ dl melk
½ ts salt
¼ ts pepper
1 pk sukkererter
4 stk sjalottløk
1 ss smør
500 g reker
4 ss frisk dill (finhakket)
Salat:
ca 150 g ruccula eller annen frisk salat
ca 150 g reddik
ca 50 g løk
ca 250 g cherrytomat, rød
Fremgangsmåte
Visp sammen egg, melk, salt og pepper.
Skjær sukkererter og løk i tynne skiver. Stek halvparten av sukkerertene og løk i smør i en stekepanne til løken er blitt gylden. Skru
ned kokeplaten til middels, hell over eggeblandingen og stek denne videre til den begynner å stivne, rør litt i blandingen slik at alt
stivner. Legg i rekene og resten av sukkerertene og dryss over finhakket dill. Brett den ene halvparten over den andre.
Serveres med en blandet salat.
Blings med ost og jordbær
Ingen rett er vel så enkel og deilig som blings, lag din favoritt, her er en med ost og jordbær!
4 porsjoner
under 20 min
lett
Ingredienser
100 g serranoskinke eller annen spekeskinke
100 g sveitserost
100 g ruccula eller annen salat
8 skive brød
12 stk jordbær
Fremgangsmåte
Legg skinke og ost på brødet. Legg på litt salat, og jordbær.
Smaker fortreffelig i sommervarmen med et glass iskald melk!
Tomat- og chèvre brød
Bak ett stort, deilig og mettende brød. Spis det til litt skinke, eller server det til suppe eller salat.
4 porsjoner
over 60 min
middels
Ingredienser
25 g gjær
3 dl melk
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
ca 12 dl hvetemel
1 ts salt
2 ss olivenolje
500 g cherrytomat, rød
10 blad frisk basilikum
2 ss flaksalt
100 g chevre
Fremgangsmåte
Smuldre gjæren i en bolle, hell på 3 dl lunken melk, og rør ut gjæren.
Rør så inn crème fraiche, hvetemel, salt og olivenolje. Arbeid deigen sammen og la den heve i 45 minutter. Legg bakepapir i en
langpanne og smør olivenolje på. Legg deigen over i pannen og form den til ett stort 2 cm tykt lag på platen. La det heve i 20
minutter. Del tomatene i 2 og trykk de ned i deigen sammen med basilikumblader. Smør på olje og strø på saltet. Stek brødet midt i
forvarmet ovn ved 220 °C i ca 15 minutter. Legg på skiver av chèvre og stek brødet videre på 220 °C i 10 minutter. Avkjøl på rist.
Grønn sommersuppe med laks
Grønt er skjønt! Og i denne suppen får du en smaksrik opplevelse med både erter og laks.
4 porsjoner
20 - 40 min
middels
Ingredienser
1 stk løk
1 ss smør
800 g dypfryste erter
7 dl skummet melk
2 stk hønsebuljongterning
1 dl lett crème fraîche
1 ts salt
½ ts pepper
200 g laksefilet
Fremgangsmåte
Skrell og hakk løken og stek den i smør til den blir gylden. Tilsett erter, melk og buljongterning og kok opp. La det koke i 5
minutter, tilsett crème fraîche og kjør suppen i en blender eller bruk stavmikser til det blir en glatt og jevn suppe. Smak til suppen
med salt og pepper.
Skjær laksen i terninger, og stek de i smør. Legg så i laksebitene og en skje crème fraiche, pynt med litt dill. Server gjerne med
brød eller tomatbrød som her.
Dette er en flott suppe å ha med seg på tur på termos.
Marinerte frukter med krem
4 porsjoner
under 20 min
lett
Ingredienser
50 g frisk ananas
50 g mango
50 g blå druer
50 g pære
50 g nektarin
50 g kiwi
50 g plomme
50 g jordbær
Marinade:
1 stk vaniljestang
2 ½ dl vann
2 dl sukker
1 stk stjerneanis
3 ss flytende honning
Fremgangsmåte
Kutt opp 400 g div. Frukt i terninger.
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
Ha sukker, vann, stjerneanis, honning, vaniljestangen og frø i en kjele og la det koke opp.
Avkjøl litt og tilsett de oppkuttede fruktene. La fruktene ligge i marinade i noen timer eller natten over.
Serveres med vaniljekesam, skyr naturell, lett dessertfløte eller kremfløte
Ostespyd
Disse spydene fungerer fint som en morsom smårett eller som en lett dessert.
4 porsjoner
under 20 min
lett
Ingredienser
½ stk honningmelon (evt galiamelon)
100 g nøkkelost
100 g røkt jarlsberg
100 g vellagret norvegia
20 g blåbær
20 g bringebær
20 g paprika
trespyd
Fremgangsmåte
Del melonen i båter og osten i biter. Tre ost, blåbær, bringebær og paprika på spyd. Stikk spydene i melonbitene og server.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1935