Enkelt å lage spedbarnsmat selv


Oppdatertdato: 2010-09-14 Tema: Barnemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Sosial- og helsedirektoratet


Hjemmelaget spedbarnsmat er rimelig, sunn og god hvis du velger riktige råvarer og tilbereder maten på en skånsom og hygienisk måte. Her er noen tips til deg som vil lage maten selv.

Når babyen er seks måneder gammel, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes. Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder.

Introduksjonen av fast føde bør fortrinnsvis skje mens barnet fortsatt ammes. Nye matvarer bør introduseres én og én. Til å begynne med gis små smaksporsjoner.

Det er ingen bestemt regel for hvilken mat du skal begynne med å gi barnet ditt. Det kan være naturlig å begynne med tynn grøt, moset potet eller moste grønnsaker som kan blandes med morsmelk eller morsmelkerstatning.

Spedbarn har en begrenset evne til å utskille overskudd av salt. Derfor bør du være forsiktig med salt og saltet mat til barnet er ett år. Du bør heller ikke venne barn til et kosthold med et høyt saltinnhold.

Det er flere fordeler ved å lage barnemat og grøt selv:

  • Inneholder mindre salt (hvis du unngår å salte).
  • Du kan unngå sukker
  • Du kan gi en matvare om gangen.
  • Ingrediensene kan serveres hver for seg og ikke i en blandet mos.
  • Du kan unngå enkelte matvarer helt.
  • Det er som regel mye rimeligere å lage det meste av maten selv, enn å kjøpe ferdiglaget mat til alle måltider.
  • Ved å lage mange porsjoner og fryse dem, kan du spare mye tid.
  • Du kan bruke ingrediensene resten av familien skal ha.
  • Barnet vennes raskere til familiens mat.
  • Maten kan få akkurat ønsket konsistens, fra puré til grovmoset og finkuttet mat.

Middagsmat

Hjemmelaget middag til barnet kan lages på flere måter. Det enkleste er å ta av til barnet fra familiens middag før den saltes. Kokte poteter og grønnsaker moses med gaffel og spes ut med litt kokevann eller mild saus. Bland ev. i kokt kjøtt eller fisk som du kan findele med kniv eller saks, eller kjøre i food processor. Du kan også koke kvernet kjøtt og blande i. Mosen kan gjerne tilsettes morsmelk, men det må gjøres rett før den spises, ellers blir mosen suppetynn. Det er fordøyelsesenzymene i morsmelken som virker slik.

Grøt

Hjemmelaget grøt bør lages så jernrik som mulig ved å velge mel av jernrike kornslag (hirse, fint sammalt mel av hvete, havre eller bygg). Hjemmelagd grøt laget av siktet hvetemel, fint rismel, semulegryn, maismel og polenta inneholder lite jern og bør i liten grad brukes. Hjemmelaget grøt bør tilberedes med morsmelk eller morsmelkerstatning fram til ett års alder fordi det gir bedre jerntilførsel.
For at jernet i grøten skal tas bedre opp i barnets tarm, kan melet forbehandles ved å bløtlegge melet før koking, og ved å servere matvarer med vitamin C (som bær- eller fruktmos/juice) til grøten.

Salt

Spedbarn har en begrenset evne til å utskille overskudd av salt. Derfor bør du være forsiktig med salt og saltet mat til barnet er ett år. Du bør heller ikke venne barn til et kosthold med et høyt saltinnhold.
Lager du barnematen selv, er det en selvfølge å ikke ha salt i maten. Nylaget mat har mye smak i seg selv og er en smaksbombe for spedbarnet. For en voksen kan spedbarnsmaten ha lite smak i forhold til vanlig mat. Dette er det viktig å være klar over når du smaker på spedbarnsmaten.
Når du gir spedbarnet av familiens middag, bør du ta av til barnet før du salter resten av maten.

Større porsjoner til frysing

Du kan fryse ned kokt kjøtt eller fisk for seg, eller du kan blande kjøtt eller fisk med grønnsaker og poteter før nedfrysing. Prøv alltid først om barnet liker eller tåler maten før du lager en stor porsjon. Når du lager en større porsjon, så husk at finmoset mat er svært lite holdbar i fersk tilstand. Avkjøl og dypfrys den derfor raskt.

Redskaper til matlaging

Du kan greie deg med enkle redskaper når du lager spedbarnsmaten. Gaffel, kniv, melsikt og råkostjern er tilstrekkelig. Til å begynne med, når maten skal være moset, er det fint å mose gjennom en sikt. Når barnet etter hvert vil ha grovere konsistens, er det tilstrekkelig å bruke en gaffel. En food processor er nødvendig hvis du skal lage større porsjoner for nedfrysing.

Last ned brosjyre Mat for spedbarn

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:759
Julekaker.Reker.
Småkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.