Enkelt på gourmetvis


Oppdatertdato: 2012-12-10 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Moccamaster Nordic


Foretrekker du svart filterkaffe fremfor latte? Da er du ikke alene! Trenden går nemlig mot den rene gourmetkaffen, og helst med bønner man har kvernet selv. Men hvorfor blir ikke smaken alltid som forventet?

Enkle huskeregler

Flere og flere går for aromatisk, duftende filterkaffe. - Det er den gode, svarte kaffen det snakkes om nå. Vi i Norsk Kaffeinformasjon har lenge hatt fokus på dette, men de senere årene har også baristamiljøet i større grad vektlagt den svarte kaffen. Årsaken ligger i de store smaksopplevelsene og mange valgmulighetene som faktisk finnes innen kaffe, sier Ole Sønstebø i Norsk Kaffeinformasjon. For å rettferdiggjøre kaffen ytterligere, og dyrke kjærligheten til den sorte drikken, har flere tatt opp tradisjonen med å kverne selv. På denne måten kan man både nyte duften av nykvernet kaffe samt utvide selve opplevelsen. Alle kan få til et toppresultat ved å følge noen enkle regler. Men selv med de beste kaffebønnene, vil det gode resultatet utebli dersom kvernen er stilt inn på feil malingsgrad. Om kvernen er manuell eller elektrisk er mindre viktig.
-Først og fremst må du forvisse deg om at kvernen kan stilles inn til riktig malingsgrad. Hvordan kvernen stilles inn, kan variere fra kvern til kvern. Det beste er å prøve å stille inn kvernen så malingsgraden blir mest mulig lik malingsgraden på ferdigmalt, norskprodusert filterkaffe fra butikk, sier Ole Sønstebø.

Kverning åpner for flere smaksvariasjoner

Malingsgrad er like viktig enten du brygger filterkaffe eller kokekaffe. For å få frem de rette smaks- og aromastoffene, sødme, syrlighet og fylde er korrekt malingsgrad helt essensielt. Finere malt kaffe trenger kortere kontakttid med vannet, mens grovere malt kaffe trenger lengre. Fordelen ved å kverne selv er at man får et mye større utvalg av kaffe å velge blant. Og i Norge er utvalget upåklagelig. USA Today plasserte nylig Oslo på en liste over verdens viktigste kaffebyer, og vår generelle kaffekvalitet omtales som gourmetkvalitet. Så hvorfor mener verdenspressen at vi er best på kaffe? - Jeg tror det skyldes at vi blant annet har en svært høy kvalitet på råvarene slik at kaffen kan brennes ganske lyst, og da får du også frem større smaksvariasjoner. Dernest holder også våre kaffebarer og baristaer et internasjonalt høyt nivå, sier Sønstebø og legger til at det er essensielt at kundene forvisser seg om at bønnene ikke har ligget for lenge. Holdbarhet er ca en ukes tid på en åpnet pose filtermalt og på en åpnet pose bønner er holdbarheten ca to uker.

Riktig kaffetrakter

Valget av en riktig kaffetrakter er avgjørende for det beste resultatet. En kaffetrakter skal ifølge Norsk kaffeinformasjon koke vannet fra 15 grader til 92 grader innenfor 1 minutt. Maksimalt skal temperaturen ikke overstige 96 grader. Fra første dråpe vann faller ned i filteret til all kaffen er gjennomfuktet skal det ikke gå mer en 1 minutt. Selve traktetiden fra vannet treffer kaffen i filterholderen til det slutter å renne jevnt fra filterholderen skal ta mellom 4 og 6 minutter. Det ferdige resultatet etter traktingen skal ha en temperatur på 80 grader. Moccamaster er en av produsentene som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon og er den eneste produsenten som har samtlige traktere i varelinjen sin godkjent. En kan forvente et perfekt resultat ved hver trakting med en Moccamaster. Se etter godkjenning fra Norsk Kaffeinformasjon på trakteren når du skal kjøpe den, så er du sikret en kvalitetstrakter.

Enkel kaffekvern

En kaffekvern som er forhåndsinnstilt til å gi perfekt malingsgrad for filterkaffe kan sørge for at den perfekte koppen med svart kaffe kommer ut av din trakter. Kaffekvernene til Moccamaster er forhåndsinnstilt til å gi perfekt malingsgrad for filterkaffe. Smaken sitter i bønnene å så lenge du benytter de riktige redskapene vil du få det beste resultatet og den beste gourmetopplevelsen av kaffe.

Om MOCCAMASTER

Moccamasters oppfinner Gerard C. Smit startet virksomheten hjemme i garasjen med en tydelig visjon om å skape en kaffetrakter som lager verdens beste kaffe. Han hadde som filosofi at produktene skulle være solide og varige, og 45 år etter at Moccamaster så dagens lys står denne filosofien fortsatt sentralt i produksjoneni: " Vi vil produsere et sikkert produkt som forbrukeren kan stole 100 % på til en hver tid. Vi vil arbeide for et bedre miljø gjennom produkter som er energieffektive og som har uvanlig lang levetid. Vi benytter gjenvinnings- og nedbrytbare materialer, og vi gir 5 års garanti ved eventuelle tekniske feil.”
Selv i dag håndlages hver eneste Moccamaster av 100 hundre medarbeidere hos Technivorm i Nederland, og det anvendes bare de beste tilgjengelige råmaterialer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2574Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.