Nå om sommeren blir en overøst med masse fancy drinker med mer eller mindre ukjente ingredienser. I tillegg er
det blitt så moderne med smakssatte brennevin og stilige likører. Men i følge Rune Kaarbø på Bakgården Bar er det
noen som går igjen og som er så enkle at selv "far" kan lage dem.
Med mange års erfaring i barbransjen, har han sett hvordan trendene forandrer seg og hvordan folks drikkevaner
varierer. Men noen drinker forblir på toppen i mange år, nettopp fordi de er enkle og smaker godt. Og disse
drinkene er ofte de folk husker og bestiller om igjen hver gang.
Her tar vi en rask gjennomgang av disse + noen som er blitt blant de mest populære på våre nettsider. Dette er
drinker som kan lages med ett fåtall av råvarer, masse is og ingredienser som finnes på de fleste pol + i
assorterte kolonialbutikker. Det brukes kun vodka, rom, tequila, akevitt, konjakk og cointreau. Og resten fra
nærbutikken. br>
Vi tar for oss bla mojito og caipirinha som har vært i skuddet lenge nå, Cosmopolitan som er klassisk, margarita,
moscow mule, fjellbekk, iced tea, seabreeze, collins + 2 andre variasjoner av white lady og side car.
Og i tillegg legger jeg og inn oppskriften til en av de siste års store slagere, nemlig Aperol-Spritz.
Denne oversikten er delt opp i 2 deler (link i bunnen) og hvor del 2 viser flere drinker hvor vi bruker bær og frukt som er tilgjengelig for alle her i Norge, og som man selv faktisk kan plukke i skog og mark.
Først noen enkle tips for sommerdrinkene:
- Det er alltid viktig med mye is. Siden drinken holder seg kaldere og ikke blir vannet ut.
- Knusing av is gjøres enkelt med isbiter i ett kjøkkenhåndkle, og knus med klubbe eller kjevle.
- Bruk alltid frisk frukt og bær hvis mulig.
- Fruktsmaken fremheves ved bruk av sukker. Frukt og bær kan da knuses med sukker.
- Jordbær, bringebær og bjørnebær er ypperlig i selvkomponerte drinker.
- Jordbær passer sammen med basilikum.
- Ikke begynn med doble og triple drinker for å bli full, da er hele poenget borte og du kan heller servere
sprit og cola.
- De fleste av drinkene under kan serveres alkoholfrie. Bare bytt ut brennevin med vann. Gjelder for: Mojito,
Caipirinha, Sea breeze, collins bla.
Mojito
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.12.2017Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3/4 lime i biter
1-2 ss sukker
Ett par mynteblad
4 cl hvit rom (Bacardi)
Mye knust is.
Soda
Mojito er en balansert drink. Det vil si at den hverken er for søt eller sur , dermed blir den likt av de fleste og passer for både menn og kvinner. Mojito er et smart drinkvalg til sommerselskapet eller andre festligheter.. Oppskriften her kommer fra Bakgården Bar i KristiansandFremgangsmåte
Lime, sukker og mynteblader mudles i ett longdrinkglass. Ha i litt is og rør rundt. Ha så i rom og fyll opp med knust is. Røres i glasset og toppes med litt soda.
Det er viktig med mye is pga avkjøling og at isen skal avgi vann til drinken.
Denne drinken kan og serveres alkoholfri for den som ønsker det. Da brukes det vann eller evt club soda istedet for rom. Smaker kjempegodt med vann.
Mudling er å knuse i glasset på samme måte som en knuser krydder i en morter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
132,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Caipirinha
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.05.2004Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3/4 Lime i biter
1-2 ss demera sukker
4 cl Pitú Cachaca (Brasiliansk Rom)
Masse knust is
Fremgangsmåte
Limen og demera sukker mudles i glasset. Hell på is og rør godt. Hell på rom og mer is. Glasset skal være helt fullt av is. Bruk old fashioned glass. Det er viktig med mye is pga avkjøling og at isen skal avgi vann til drinken.
Denne drinken kan og serveres alkoholfri for den som ønsker det. Da brukes det vann eller evt club soda istedet for rom.
Mudling er å knuse i glasset på samme måte som en knuser krydder i en morter.
Oppskriften kommer fra Bakgården Bar i Kristiansand
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
169,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 18,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Cosmopolitian
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.03.2002Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3 cl vodka
1 cl cointreau/triple sec
1 cl fersk lime saft
1 cl cranberry juice
En cosmo er aldri feil. Passer til de fleste fester og selskap.Fremgangsmåte
Kjøl ned ett cocktailglass med isbiter mens du lager drinken. Vodka, likør, limejuice og cranberry shakes i shaker med is. Dette siles ned i cocktailglasset og pynt med en lime peel/twist. Lime skallet kan og legges i drinken som vi gjorde.
Denne drinken er det flere variasjoner av, og mange historier og meninger om. Det er en drink som hører til dagens generasjon og den er kjent fra TV, og da særlig serien sex og singelliv.
Det er og flere meninger om hvordan drinken skal lages, mengde vodka og likør, shaking eller røring, men versjonen til Terje på Bakgården Bar er å anbefale.
Drinken vil evt bli klarere med røring, men da er det ikke sikker at alle smaksstoffer blir blandet.
Det er og variasjoner med sitron i drinken. Og noen foretrekker Vodka Lemon eller annen vodka med smak.
Og husk at en ekte cosmo skal være rosa, ikke rød.
Så prøv denne hjemme og gjerne prøv forskjellige forhold med mixingen. Og det skal heller ikke være isbiter i drinken.
Oppskriften kommer fra Bakgården Bar i Kristiansand
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
183,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 29,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Tom Collins
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.05.2004Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1.5 cl friskpresset sitronsaft
4 cl gordons dry gin
2 ts melis
Is
Soda
Sitronskive
Fremgangsmåte
Sitronsaft, gin og melis bygges i ett pjolterglass. Røres og fylles opp med is. Fyll så opp med soda og rør litt til. Pynt med sitronskive.
Denne kan og lages uten gin, men med vann. Blir god tørstedrikk.
Oppskriften kommer fra Bakgården Bar i Kristiansand
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
65,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fjellbekk
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.09.2002Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 cl vodka
2 cl Akevitt
1 dash lime juice cordial eller rose's lime
Sprite
Evt en dash grønn curacao
Fremgangsmåte
Helles i rekkefølge i et longdrinkglass. Toppes med sprite. Pynt med sitronskive eller lime og evt et cocktailbær.
Tidligere ble det brukt en dash grønn curacao for å få litt farge.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
231,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 42,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Moscow Mule
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.09.2002Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 cl vodka
2 cl limejuice cordial/ evt frisk limejuice
Schweppes ginger ale
Fremgangsmåte
Bygges i pjolterglass. Fylles opp med ingefærøl. Pynt limeskive.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
167,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 26,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Cuba Libre
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.12.2002Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 glass fullt av is
Saften av 1/2 frisk lime
4 cl lys rom
Coca Cola
Fremgangsmåte
Ha ett glass fullt av is. Hell over limesaft, rom og fylles opp med cola. Du kan evt røre litt. Pynt evt med limeskive. Sommerdrink fremfor noen. Vekker minner fra syden. Det er viktig å bruke kald Coca Cola og gjerne fra glassflaske. Ikke Pepsi eller dispenser cola.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
191,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 29,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Long Island Iced Tea Originalen
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.10.2003Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1,5 cl gin
1,5 cl vodka
1,5 cl lys rom
1,5 cl tequila
1,5 cl cointreau
2 cl frisk sitronsaft
1 ts melis
1 limeskive
Cola
Fremgangsmåte
Alt, unntatt cola shakes med is og helles i stort glass med is. Toppes med cola og evt pyntes med limeskive. Husk mye is
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
161,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 24,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sea Breeze
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
21.06.2004Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Saften av 1/2 rosa grapefrukt skviset ut
4 cl vodka
8 cl tranebærjuice
Masse is
Fremgangsmåte
Det er viktig å bruke frisk grapefrukt. Alt shakes godt og helles i høyt glass fylt med is. Pyntes med skive av grapefrukt og evt mynteblad. Sugerør.
Oppskriften kommer fra Bakgården Bar i Kristiansand
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Margarita - World´s Best
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
25.08.2003Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 deler Herradura Gold Tequila
1 del cointreau
1 del frisk presset lime juice
Fremgangsmåte
Ristes med is og siles ned i cocktailglass.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
222,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 43,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Caipiroscka
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
27.06.2004Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 hel lime i biter(ca 8 biter)
ca 3 toppede ts sukker
4 cl vodka
Knust is + mye mer knust is
Fremgangsmåte
Limebiter og sukker mudles skikkelig i ett rocks(whisky) glass. Hell på vodka og halvfullt med knust is. Rør til sukker er oppløst og topp glasset med mer knust is. Pynt med lime skive og server med sugerør.
Drinken kan lages alkoholfri med vann istedenfor vodka, kjempegodt.
Caipiroscka er en variant av caipirinha men med vodka istedenfor rom.
Mudling er å knuse i glasset på samme måte som en knuser krydder i en morter.
Oppskriften kommer fra Bakgården Bar i Kristiansand
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
137,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Aperol Spritz
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.12.2017Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
PixabayIngredienser
7,5 cl Prosecco
5 cl Aperol
2,5 cl soda vann
1 appelsinskive
En populær drink som har lang historie. Aperol er en Italiensk aperitif lages av bla bitter appelsin. Prosecco er jo en Italiensk musserende vin.
Serveres vanligvis i vinglass med isbiter og skiven med appelsin.Fremgangsmåte
Ha først Prosecco i ett vinglass med noen isbiter. Rør forsiktig inn 5 cl Aperol. Til slutt en dash soda på toppen. Pyntes med en appelsinskive.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 17,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mojito iste
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.04.2007Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenIngredienser
12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Iste
1 myntestilk til pynt
Fremgangsmåte
Mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knust is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med iste.
Pynt med en myntestilk og serveres med sugerør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
162,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 25,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:844