Enklere å ta i bruk fersk. lokal sjømat


Oppdatertdato: 2009-01-08 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kjell Ove Storvik


Spisesteder som ikke har et fiskemottak i nærheten har til nå hatt utfordringer med å servere sine gjester fersk og lokal sjømat. - En etterlengtet regelverksendring fra Mattilsynet åpner for levering direkte fra båt til spisested. Det fortrinnet vi har med gode råvarer rett utenfor døren vil nå bli bedre utnyttet, sier administrerende direktør i Eksportutvalget for fisk, Terje E. Martinussen.

Endringene i regelverket kommer som en følge av Fiskeri- og kystdepartementets strategi for kystbasert reiseliv. Et av målene i strategien er å bidra til mer bruk av sjømat, lokale råvarer og tilberedningsmåter på norske serveringssteder. Eksportutvalget for fisk har samarbeidet med departementet om å sette disse sakene på dagsorden og ser positivt på at tiltak fra strategien nå begynner å bli iverksatt.

Undersøkelser viser at turister som besøker Norge har klare forventninger om å finne norsk fisk og sjømat på menyen. Også nordmenn på reise i eget land har fått økt interesse for å spise lokal mat. - Til nå har vi ikke utnytte potensialet i å bruke fersk og lokal sjømat på norske spisesteder godt nok. Regelverksendringen fra Mattilsynet er et godt tiltak som vil føre til mer fornøyde turister og økt stolthet for lokale råvarer hos nordmenn, følger Martinussen opp.

- Dette vil gjøre oss enda mer lokalt orientert i jakten på gode råvarer. Og den personlige kontakten mellom kokken og fiskeren vil motivere våre spisesteder til å ta i bruk enda mer lokal sjømat, sier styreleder for De historiske - hotell og spisester og innehaver av Bellevue Restauranter i Bergen, Eric Saudan.

Mattilsynet har utviklet nye og forenklede retningslinjer for omsetning av fersk fisk. I følge pressemelding fra Fiskeri- og kystdepartementet går forenklingene ut på at der det ikke er mottaksvirksomhet innen rimelig avstand kan fisker levere inntil 100 kg fersk villfanget fisk direkte til restauranten. Restauranten må i dette tilfellet søke Fiskeridirektoratet om registrering som kjøper i førstehånd av råfisk, samt få godkjenning av omsetningsformen hos det lokale fiskesalgslaget.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1478
Slanking.Turmat.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.