Er tilsetningsstoffer nødvendig?


Oppdatertdato: 2012-11-28 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com, istockphoto


Svaret er både ja og nei. Et av kriteriene for at tilsetningsstoffer skal kunne godkjennes og brukes i næringsmidler er at det skal være et teknologisk behov. Det kan imidlertid diskuteres hva som er et teknologisk behov.
I et samfunn der stadig mer av maten kjøpes ferdig eller i halvfabrikata i butikken er det et behov for tilsetningsstoffer. Et produkt som majones vil aldri kunne produseres industrielt om man ikke har en emulgator som hindrer produktet i å skille seg. Produkter skal også transporteres og lagres før det kommer fram til forbruker og det krever ofte bruk av konserveringsmidler.

Før i tiden laget man mye mer av maten selv, og da benyttet man andre metoder enn tilsetningsstoffer til å konservere. Man kunne bruker sukker eller salt, eller metoder som tørking og røyking. Kombinasjoner var også vanlig.

Skapte behov

Andre behov er de vi selv har laget oss. Godteri og brus er produkter som i utgangspunktet har liten eller ingen farge. Her er det vanlig å bruke fargestoffer for å gi en bestemt effekt, som gul brus og grønne og blå godterier.

Sukkerfrie produkter og lettprodukter er andre eksempler. Kunstige søtstoffer var i utgangspunktet en type tilsetningsstoffer brukt i produkter til diabetikere som ikke kunne spise så mye sukker. På åttitallet ble det imidlertid en trend å spise og drikke sukker- og fettfrie produkter, light-bølgen. Nå er det få som forbinder light-produkter kun med diabetikere. Både sukker og fett har imidlertid egenskaper utover det å gi søtsmak og ren energi. Begge bidrar til konsistens, og sukker virker konserverende. Når fett og sukker fjernes må man ofte bruke flere tilsetningsstoffer som konsistensmidler og konserveringsmidler.

Tilsetningsstoffer i ditt kjøkken

De fleste av oss har tilsetningsstoffer i kjøkkenskapene. De fleste vet at søtningsmiddel til teen stort sett er kunstige søtstoffer, men andre tenker man kanskje ikke over. Eksempler på dette er konditorfarger, bakepulver, sukkerkulør og syltepulver.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2565Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.