Escherichia coli (E.coli)


Oppdatertdato: 2011-06-04 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


E.coli er en bakterie som normalt finnes i tarmen hos dyr og mennesker. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige. Noen varianter av E. Coli har imidlertid evnen til å feste seg i tarmen hos mennesker og danne en spesiell type giftstoff. Påden måten kan de gi sykdom hos menneske i form av en alvorlig tarminfeksjon.

Det er drøvtyggere som er bærere av de E.coli som kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker. Under slakting kan avføring forurense slaktet på overflaten. Grønnsaker og nedfallsfrukt kan bli forurenset via gjødsling eller via forurenset vanningsvann. Under melking kan bakterier fra dyrenes avføring komme over i melka og overleve der dersom melka ikke blir pasteurisert. Avføring med bakterier kan også renne ned fra beite til drikkevann og badevann.

Smitte til mennesker kan skje ved inntak av mat, f.eks. Kjøtt og kjøttprodukter, grønnsaker, upasteurisert melk og ubehandlet drikkevann som er forurenset med disse bakteriene. I tillegg kan smitte skje ved direkte kontakt med smittebærende dyr eller deres avføring, via badevann og også via nær personkontakt.

Mennesker som får i seg disse sykdomsfremkallende bakteriene vil kunne få diaré. Hos noen av disse kan det utvikle seg til en blodig diaré, og i noen tilfeller også alvorlig følgesykdom (hemolytisk uremisk syndrom, HUS) med påfølgende nyresvikt og eventuelt også død. Barn, eldre og mennesker med nedsatt immunsystem er spesielt utsatt for sykdom. Generell anbefaling fra Nasjonalt folkehelseinstitutt er at personer, og da særlig barn, med blodig diaré bør søke lege raskt for videre utredning.

God kjøkkenhygiene er viktig

God kjøkkenhygiene er viktig for å forhindre at sykdomsfremkallende bakterier, parasitter eller virus spres på kjøkkenet og mellom matvarer.
Varmebehandling dreper mikroorganismer, også de farlige bakteriene som kan forårsake sykdom. Skal varmebehandlingen ha noen effekt, må du sørge for at maten blir ordentlig gjennomvarm. Minimum 75 ºC i kjernen regnes som en god garanti når det gjelder oppmalt kjøtt (farser og deiger) og sammensatte matretter som for eksempel lapskaus, gryteretter og sauser.

Ved reiser til land med dårlige hygieniske forhold er det viktig å unngå rått kjøtt, ukokte grønnsaker, iskrem som ikke er meieripakket og frukt som ikke kan skrelles. For øvrig bør man ved utenlandsreiser generelt påse at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann og unngå vann som ikke selges på flasker.

Mer om bakterien

E. coli inndeles ofte i såkalte O-grupper. Mange hundre forskjellige O-grupper er beskrevet, men de færreste er regnet som sykdomsfremkallende hos mennesker.

De fem O-gruppene som oftest er assosiert med sykdom hos mennesker er O26, O103, O111, O145 og O157. Av disse er E. coli O157 mest kjent. Den ble første gang påvist i forbindelse med et større utbrudd i USA i 1982 hvor 783 mennesker ble smittet via hamburgere fra en hurtigkjede. Bakterien er derfor også blitt kalt hamburgerbakterien.

Vanskelig å påvise

Det er ofte vanskelig å påvise sykdomsfremkallende E.coli bakterier. Årsaken er at mange av disse bakterietypene ikke har spesielle egenskaper som skiller dem fra andre E. coli bakterier som ikke gir sykdom. E. coli O157 (”hamburgerbakterien”) har derimot en slik spesiell egenskap, som gjør at den er noe enklere å påvise enn mange av de andre O-typene.
Noe som ytterligere vanskeliggjør påvisningen av de fem mest vanlige O-typene, er at de kan være tilstede uten å ha genene som gjør at de kan feste seg i tarmen hos mennesker eller å produsere det sykdomsfremkallende giftstoffet. Det vil si at man kan finne f.eks O103 i en matprøve – men at den ikke har evnen til å feste seg i tarmen eller evnen til å produsere giftstoff.

En annen faktor som vanskeliggjør arbeidet med å avdekke kilden i et sykdomsutbrudd er at E. coli kan være sykdomsfremkallende i et svært lite antall, så lite at det ikke er mulig å oppdage i matprøver. Mulighetene til å finne bakterien i en matprøve svekkes også ettersom tiden går fra bakterien havnet i matvaren. Grunnen er at bakteriene som i utgangspunktet var tilstede etter hvert vil dø. Hos syke mennesker kan det dessuten være at bakterien ikke lenger er tilstede, selv om personen fortsatt er syk.

Kartleggig av forekomst hos dyr

Nasjonal kartlegging av forekomsten av enkelte E. coli hos norske husdyr vil være viktig for å få oversikt over hvor utbredt/vanlig de forskjellige variantene av E. coli er og om det for eksempel er geografiske forskjeller. En kartlegging av E. coli hos sau ble igangsatt av Mattilsynet i 2006 (driftes av Veterinærinstituttet).

For mer fakta om E.coli se:

Spørsmål og svar om E.coli på Mattilsynets nettsider.
Faktaark E.coli/EHEC på Veterinærinstituttets nettsider
Fakta om E. coli-enteritt (inkludert EHEC-infeksjon) på Folkehelseinstituttets nettsider


Hygieneråd på mange språk

Verdens helseorganisasjon har laget en plakat med fem gode råd for å sikre trygg mat. Plakaten er oversatt til mer enn 40 språk. Gå til Five keys to safer food poster på nettsidene til Verdens helseorganisasjon.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1607Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.