Espressoen 45 år i Norge


Oppdatertdato: 2004-03-01 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: newswire


Kruttsterk kaffejubilant
Oslo (NW): Dagens kaffebarer i Norge kan feire 10-årsjubileum i år. Men egentlig startet det lenge før.
Kaffebaren ’Rooster’ i Oslo var først ute i bølgen av kaffebarer som poppet opp fra 1994 og utover. Senere samme år åpnet også Kaffebrenneriet – kjeden som i dag er landets største.

– Mange går rundt og tror at dette var de første kaffebarene i Norge, men både kaffebarer og espressomaskiner kom til landet mye tidligere, sier Ida Byrkjeland i Norsk Kaffeinformasjon til nyhetsbyrået Newswire.

Nølende start
Tidlig morgen 3. mars 1959 står mange nysgjerrige og skuer inn vinduene på den helt nyåpnede ’Kaffebaren’ i førsteetasje på Steen&Strøm i Oslo. Men ingen tør å gå inn. Nøyaktig klokken 08.47 bryter likevel en mann nye grenser. Han går inn, setter seg, og bestiller en espresso.
Mannen var Norges første kaffebargjest, og den historiske hendelsen for nøyaktig 45 år siden ble behørig omtalt i Steen&Strøms egen husavis. Der står det også å lese at mannen fungerte som en forløsende propp på de andre nysgjerrige – ikke lenge etter var kaffebaren full.
Espresso betyr ’laget under trykk’, men de første kaffebar-gjengerne fikk ikke helt tak i stavingen på fremmedordet. Tydelig imponerte over tilvirkningshastigheten, omtalte mange derfor den nye kaffen som ’ekspresso’.

80-tallskaffe
Kaffebaren hos Steen&Strøm fikk ikke følge av så mange andre, men på begynnelsen av 80-tallet var det en aldri så liten boom, særlig i Oslo.
– Men den la seg igjen. Kanskje fordi kvaliteten på kaffen som ble servert ikke var på langt nær så bra som i dag. Folk kom hjem fra utlandet og hadde drukket espresso der, for så å oppdage at den ikke ble servert på samme måten her, sier Byrkjeland.
Bykjeland forteller at da kaffebarene kom for alvor på 90-tallet, var det som en direkte import av en trend fra USA.
– Høyere kvalitet på varene var nok medvirkende til at kaffebartrenden etablerte seg for alvor fra midten av 90-tallet. Dessuten ble kaffebarene et sted hvor det ble akseptabelt å gå alene. Man satt likevel omgitt av andre – et sted for å se og bli sett, sier Byrkjeland.

Espresso i endring
– Allerede fra starten var espressomaskinene ’ekte’ og bygd på det samme bajonettprinsippet som dagens maskiner. Men på den første kaffebaren ble espressoen gjerne servert på en litt utradisjonell måte i forhold til den opprinnelige italienske. Koppene var større, og man brukte vanlig norskbrent kaffe. Kaffen i koppene liknet mer på dagens kaffe crème, sier Byrkjeland.
Men kundene i på hjørnet av Prinsens gate og Kongens gate i Oslo var storfornøyde likevel.
– Det var folk der hele tiden. Vi serverte 700-800 kopper hver dag, mimrer Olav Silihagen, som tidligere drev ’Kaffebaren’. På 60-tallet ble baren derfor utvidet, sammen med kaffeutvalget.
– Etter hvert serverte vi også ordentlig italienskbrent kaffe, som originalen, sier Silihagen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:161Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.