
Man ser ofte skader på tannemaljen hos barn og unge i våre dager, dette var tidligere noe man stort sett så hos eldre og som da skyldtes at tennene var slitt etter lang tids bruk.
Grunnen til denne negative endring i tannhelsen ligger i våre endrede spise- og drikkevaner. Det har blitt langt vanligere å småspise. Skrukorken må også ta mye av skylden for at mange går rundt og drikker brus og juice nærmest kontinuerlig.
De skadene man finner på tennene skyldes først og fremst et høyt inntak av brus, juice og sportsdrikker. Sure godterier er en annen kilde. Sitrusfrukter, druer og eddik gir også lav pH i munnen.
De siste fem årene har gjennomsnittsinntaket av brus ligget over inntaket av melk. Med et så høyt inntak av brus, og dette særlig blant barn og ungdommer, ligger forholdene godt til rette for utvikling av tannskader.
Det som skjer når pH kryper under 4,5 er at emaljen mykner og det kan da oppstå erosjonsskader på tennene. Mange tror at lettbrus er mindre skadelig enn vanlig brus, men det er ikke tilfellet. Det er nemlig bare pH i brus som er av betydning og ikke sukkerinnholdet. pH-nivået i ulike brusvarianter kan imidlertid variere en god del - Solo har pH på 3,5 mens Coca Cola er helt nede i en pH på 2,5. Jo lavere pH jo større er risikoen for etseskader på tennene. I gamle dager (på 1970-tallet!) pleide man å skremme barn med at dersom man la en tann i et glass med Coca Cola over natten så ville tannen være borte neste morgen.
Det som skiller brus fra juice og sportsdrikker i denne sammenheng er at de sistnevnte ofte er tilsatt såkalte surhetsregulerende stoffer som har til hensikt å hindre at drikken blir nøytralistert for raskt. Tilsetning av surhetsregulerende midler øker altså faren for utvikling av erosjonsskader på tennene ytterligere.
Spyttet vi har i munnen hjelper til med å nøytralisere syreangrep på tennene, ved å tygge tyggegummi rett etter at man har drukket eller spist noe stimulerer man spyttproduksjonen, hvilket er positivt.
Hvorfor gir ikke syrnede melkeprodukter etseskader på tennene?
Syrnede melkeprodukter har også en relativ lav pH som ligger mellom 3,5 og 4,5. Grunnen til at det er liten risiko for at denne type produkter skal gi etseskader er at alle meieriprodukter inneholder mye fosfat og kalsium. Både kalsium og fosfat virker syrenøytraliserende.
Det kan være lurt å avslutte frokosten med et glass melk eller nyte ost og vin sammen!
Vanlig melk har nøytral pH og er derfor i stand til å gjenopprette normal balanse i munnhulen. Mange drikker juice til frokost noe som medfører at pH synker kraftig, å avslutte med et glass melk er derfor lurt for å normalisere syrenivået raskest mulig.
Vin har like dårlig effekt på tennene som juice og man erfarte for lenge siden at franske vinsmakere fikk dårlige tenner. Franskmennene var imidlertid lure og fant ut at det å innta ost som en avslutning på vinsmakingen motvirket skadene på tannemaljen. Så fant de sikkert ut at ost og vin smakte svært godt sammen også!
Melk beskytter også mot kariesutvikling
Karies (hull i tennene) er like alvorlig som syreskader på tennene. Man har funnet ut at det ikke bare er fluor som beskytter mot karies. Melk har et høyt innhold av fosfat, kalsium og proteinet kasein. Alle disse beskytter mot karies.
Blant andre matvarer som også beskytter mot karies kan nevnes peanøtter, ost og sukkerfri tyggegummi. Deres beskyttende effekt utøves gjennom at de stimulerer spyttsekresjonen.
Eldre og personer som bruker visse typer medisiner kan utvikle nedsatt spyttsekresjon og munntørrhet. Disse er esktra utsatt for å få hull i tennene.
Sukker gir god næring til de bakteriene i munnhulen som kan lage hull i tennene. En begrensning av sukkerinntaket er derfor det alle beste rådet når det gjelder å forebygge hull i tennene.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1151