”EU-kontroll” for grillen


Oppdatertdato: 2006-05-11 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Oslo: Lørdag 13. mai er årets første offisielle grilldag, og i år er også ”grillpolitiet” på veien for å sjekke at landets griller er klare til sesongen. Er vårpussen gjennomført på forskriftsmessig vis, får du oblat. Men du risikerer også å få grillristen klippet i to.
Opplysningskontoret for kjøtt mener at dårlig trekk i grillen, manglende kunnskaper og grillrister innsatt med fjorårets forkullede kotelettrester, ødelegger grillgleden. Derfor har de laget en egen sjekkliste som de mener alle bør gå gjennom før grillsesongen sparkes i gang for alvor.

– Vi ser det som vår oppgave å bidra til gode grillopplevelser. Gassgriller med utette slanger og kulegriller som er dårlig skrudd sammen er dessuten farlige. Derfor er vedlikehold og vårpuss viktig, sier grillekspert Bjørn Tore Teigen ved Opplysningskontoret for kjøtt.
I år har opplysningskontoret fått hjelp av Kjøttbransjens Elitelag, som har påtatt seg rollen som grillpoliti. Elitelaget skal være til stede i Tromsø, Asker, Stavanger, Kristiansand og Trondheim på lørdag 13. mai. Her kan folk få utdelt en sjekkliste for egenkontroll av grillen sin. De får også en oblat til å feste på grillen når kontrollen er gjennomført. I tillegg vil elitelaget gi grilltips og smaksprøver.

Overraskelsesbesøk

– Vi skal ikke gå inn i hagene til folk og sjekke grillene deres, men gå gjerne gjennom sjekklista selv. Passerer ikke grillen din kontrollen, får oppfordringen være at du klipper grillristen i to selv, humrer Tone Pedersen, nylig tiltrådt leder for Kjøttbransjens Elitelag. Hun advarer samtidig både ordførere og andre lokale størrelser mot å ha skitne, vaklevorne og ødelagte griller denne lørdagen.
– Kanskje får man besøk av Kjøttbransjens Elitelag. Og ser vi oss nødt til det, klipper vi grillrista. Ingen skal føle seg for trygge, sier Pedersen.

Nasjonalsport

Årets første grilldag er den andre lørdagen i mai. Dermed går startskuddet for årets grillsesong lørdag 13. mai.
– Grilling er så utbredt i Norge at man nesten kan kalle det en folkesport. Nær ni av ti nordmenn kommer til å grille minst en gang i løpet av sesongen. Når andre land kan feire tomaten eller la saunaen få en egen festdag, syntes vi absolutt at grillingens edle sport også fortjente litt oppmerksomhet, sier Bjørn Tore Teigen.

Sjekk egen grill

  • Er grillen stødig, og skrudd godt nok sammen?
  • Er grillen ordentlig vasket og vedlikeholdt?
  • Er grillristen rusten eller møkkete? Den bør være klar til bruk!
  • Kull: Er funksjonene for trekk/luft ok, og er det en oppsamling for kull under grillen?
  • Elektrisk: Er ledningen med støpsel hel og uten skade?
  • Gass: Er slangen uten sprekker, og er koblinger/slangeklemmer skrudd riktig til?
  • Lukt etter gasslekkasje, og test med såpevann om alle koblinger er tette!
Har du svart ja på alle spørsmålene kan du trygt starte grillingen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:823
Norsk mat.Gryteretter.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.