Fårikål er Norges nasjonalrett i 2014


Oppdatertdato: 2014-06-16 Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matprat ved: Kai Nordrum og Synnøve Dreyer


Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug presenterte i dag (16.06.2014) fårikålen som Norges nasjonalrett. Hele 45 prosent av Norges befolkning har stemt frem fårikålen, viser en undersøkelse utført av Ipsos MMI.
I 1972 stemte det norske folk, via NRK Nitimen, inn fårikål som nasjonalrett i skarp konkurranse med kjøttkaker. I 2014 holder både fårikålen og kjøttkakene fortsatt stand med henholdsvis 45 og 36 prosents oppslutning i spørreundersøkelsen Ipsos MMI har utført på oppdrag for Landbruks- og matdepartementet.

- 200års-jubileet for Grunnloven gir grunnlag for mange refleksjoner, også for en landbruks- og matminister. Det var bakgrunnen for at jeg ønsket å gjennomføre en ny kåring av Norges nasjonalrett i 2014, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

- Undersøkelsen vi har gjort viser at hos den voksne delen av Norges befolkning har ikke matpreferansene endret seg stort. Fårikål er tradisjonsmat på sitt beste, og en verdig vinner i kåringen av Norges nasjonalrett i 2014, sier landbruks- og matministeren.

Taco er barnas nasjonalrett

11 000 skolebarn har denne våren vært med på å stemme frem sin variant av Norges nasjonalrett. Denne kåringen viser at barn og unge har andre oppfatninger av hva som kvalifiserer til å være nasjonalrett. Hele 2950 barn og unge stemt frem taco som klar favoritt med pizza og kebab som nummer to og tre på listen.
Og her er oppskriften på både taco og fårikål, selv om det ikke er sesong for fårikål. Men kanskje hvorfor ikke:)

Diskusjonene går sin høye gang – fårikål engasjerer folket. Skal pepperen flyte fritt i gryta eller skal den kapsles inn? Skal det strøes hvetemel mellom lagene av kjøtt og kål slik at retten sauser seg? Det sies at dess lenger nord en kommer i landet dess mer vanlig er det med hvetemel mellom lagene av kjøtt og kål. Og sist, men ikke minst; kan eller skal det serveres tyttebær til fårikål? Vi lar diskusjonene gå videre – vi har ingen svar. Likevel – tidlig i 70-årene kåret Nitimens lyttere fårikål til Norges nasjonalrett, og nå er det skjedd igjen. Fårikål er enkelt å tilberede og ingredienslisten er kort. Dette gjør fårikål velegnet til festmat. Vi oppfordrer deg til å invitere til fårikålfest.

Gammeldags fårikål

4 porsjoner

1,5 kg fårekjøtt (lam eller sau)
1,5 kg hodekål
2 ts salt
Ca 4 ts hel pepper
Ca 3 dl vann, kokende

Del hodekål i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme (med lokk på) til kjøttet er mørt ca 1-2 timer. Pass på så det ikke brenner seg fast i bunnen.
Server rykende varm med nykokte poteter. Fårikål smaker best dagen etter. Kok fårikål og avkjøl raskt. Sett den kaldt natten over. Varm opp igjen og server.

Taco

4 porsjoner

Ca 12 stk tacoskjell
3 ss smør
400 gr kjøttdeig (evt noe hakkede pølserester)
1 pose taco krydder blanding
vann
1 stk løk hakket
1 stk liten agurk i biter
3 stk tomater i biter
2 boks(er) maiskorn
1 stk salat i strimler
300 gr reven ost
Rømme
1 boks(er) tacosaus ferdig fra butikken.
Evt chilisaus for de som liker det hot

Kutt opp grønnsakene og legg de i små serveringskåler. Riv osten og legg i skål. Fyll en skål med rømme. Stek kjøttdeigen i smør og smuldre den godt. Tilsett krydderblanding og litt vann til en passe konsistens. Varm tacoskjellene forsiktig i stekeovnen.
Server slik at hver gjest kan fylle skjellene med det de ønsker. Fyll gjerne salat i bunnen og ost på toppen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2925Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.