
Torsdag 28. september samles nordmenn over hele landet rundt
fårikålgrytene for å feire den tradisjonsrike rettens egen festdag, som
avholdes for tiende år på rad. I hovedstaten serveres fårikål i en tolv
timer lang festival.
Tidlig på 70-tallet kåret Nitimens lyttere fårikål til Norges ubestridte
nasjonalrett. I år er det ti år siden retten fikk sin egen offisielle dag.
Den siste torsdagen i september er Fårikålens Festdag.
– Det er tydelig at tradisjonen rundt Fårikålens Festdag virkelig begynner
å etablere seg i den norske folkesjela. Stadig flere spisesteder,
institusjoner, kantiner og skoler landet over lager fårikålfest på rettens
egen dag. Og selv om fårikål tradisjonelt sett har vært servert på landet,
ser vi at byene nå for alvor melder seg på, sier Margot Loe ved
Opplysningskontoret for kjøtt.
Fårikål på Rådhusplassen
Også i år blir det arrangerer en rekke lokale fårikålarrangementer i regi
av kokkelaug eller andre ildsjeler landet over, der laging og servering av
fårikål vil stå i sentrum. For første gang blir Fårikålens Festdag også
hedret med en egen festival i Oslo.
– I hovedstaden vil vi i år feire dagen med å servere mellom 1500-1600
kilo fårikål fordelt over tolv timer i et telt på Rådhusplassen i Oslo,
sier Loe.
Et eget telt vil bli satt opp i morgentimene, og klokken 12.00 går
startskuddet for byens første Fårikålfestival.
– Fra klokken tolv og fram til fire er det de yngste og de eldste vi
slipper først i køen. Vi har invitert skoler og eldresentre, og håper å se
så mange som mulig med gaffelen i hånden, sier Loe, som videre forteller
at etter klokken 16.00 åpner arrangementet også for folk flest.
– Fårikålen skal feires utover hele dagen, helt fram til midnatt. Det blir
servering av både mat og drikke, samt noe underholdning utover kvelden,
forteller Loe.
Genialt enkelt
Loe forteller at interessen rundt norsk tradisjonsmat også øker blant
norske hobbykokker og at den tradisjonsrike retten er i frammarsj.
– Ikke bare har fårikålen sitt tiårsjubileum, men nye tall viser at
nasjonalretten virkelig er på frammarsj i de tusen hjem. I fjor spiste vi
mer fårikål enn noen sinne. Åtte av ti nordmenn spiser fårikål, og det
serveres nå fårikål minst en gang i året i de aller fleste norske hjem,
sier Loe.
– Mat og kokkekunst i seg selv blir stadig mer populært, spesielt gjelder
dette mat som har med kultur og norske tradisjoner å gjøre, sier hun, og
legger til at det ikke er noen grunn til at ikke mann og barn, så vel som
mor i huset, skal kunne brette opp ermene og servere fårikål til familie
eller venner denne torsdagen
– Fårikålens geniale enkelhet gjør at så og si ingen kan mislykkes med å
tilberede den. Alle som vet hvordan de skrur på en kokeplate kan klare å
lage fårikål. Den er rimelig og enkel å tilberede, og ingredienslisten er
kort, sier Loe.
Oppskrift fårikål
4 porsjoner
1 ½ kg fårikålkjøtt
1 ½ kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann
1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Fårikålens venner:
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:931