Ventetiden er over og det bugner av lammekjøtt i butikkene!
Hvert år feires Fårikålens Festdag siste torsdag i september, i 2012 blir det den 27. september
Slik lager du fårikål til 4 personer:
1 ½ kg fårikålkjøtt
1 ½ kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann
1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Fårikålfest til 12
4 kg fårikålkjøtt
Ca 4,5 kg hodekål
2 ss salt
Ca 4 ss pepper, hel
Ca 1 liter vann,kokende
1. Del hodekålen i båter.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i spesiell pepperholder.
3. Hell på vann. Kok opp-og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt. Ca. 1-2 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm på tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.
Video av hvordan man lager fårikål fra matprat.no.
Fårikål er Norges nasjonalrett.
Likevel finnes det flere variasjoner rundt omkring i den langstrakte landet vårt. Det hender det dukker opp en variant som kanskje bare noen få
kjenner til og brukes bare i et distrikt. Noen liker best å lage fårikål på sauekjøtt, mens andre foretrekker lammekjøtt. Noen vil ha fårikålen med
bare kraft, mens andre foretrekker den jevnet med mel, eller vender kjøttet i mel. På Sørlandet og i Nord-Norge lager de fleste fårikålen med
jevning, mens på Øst- og Vestlandet er det store variasjoner.
Fårikål à la Sigfred fra Rogaland:
Strø grovsalt på lammekjøttet ca 12 timer før koking. Tørk godt av kjøttet før koking og vend det i mel tilsatt malt pepper. Brun lammekjøttet og
legg det lagvis med kål i en stor kjele. Strø over hel pepper. Rør ut litt mel i vannet og hell det over i kjelen. Kokes over svak varme i ca 2
timer.
Fårikål fra Oppland:
Legg skrelte poteter lagvis sammen med lammekjøttet og kålen.
Fårikål fra Nord-Møre:
Sil av all kraft. Smelt smør og kok dette sammen med mel til en jevning. Tilsett kraften og fløte/melk og kok god sammen. Server sausen ved siden av
til fårikålen.
Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.