
Aldri har vi spist så mye norsk kylling som nå! Etter en foreløpig salgsrekord i januar, er det ingen grunn til å nøle: Norsk kylling er mager, sunn, svært anvendelig - og tryggest i verden!
Ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt anbefaler alle å spise mer av det hvite kjøttet. ’Gjerne to middager med hvitt kjøtt og to med fisk i uka, og med masse fargerike grønnsaker til! Det ville gi oss alle gode helsegevinster. Norske råvarer som kylling er basert på verdens beste dyrehelse og -kontrollapparat. Dessuten er det en verdi for alle folk å satse på mat som er produsert i eget land, såkalt ”kortreist mat”, sier Kringlebotn.
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt anbefaler fargerike kyllingretter med global inspirasjon, med den norske kyllingen som basis:
Chiliglasert kyllingfilet med gul paprikasaus
(2 porsjoner)
2 kyllingfileter
litt salt og pepper
Gul paprikasaus:
1/2 finhakket løk
litt revet, frisk ingefær
225 g hakket, gul paprika
1 ss hakket, frisk timian
1/2 dl eplemost
1 dl lys buljong
1/2 finhakket, rød chili
Stek kyllingfiletene i smør i en panne i 3-4 minutter på hver side. Ha på salt, pepper og søt chilisaus. La filetene hvile i 3-4 minutter før servering.
Stek sjalottløk og ingefær i smør i en panne. Ha i paprika og timian. Spe med eplemost og buljong. La alt koke på svak varme til paprikaen er myk. Smak til med salt og pepper. Bruk en stavmikser eller hurtigmikser og kjør sausen glatt. Sil den om nødvendig. Ha i finhakket chili.
Server chiliglaserte kyllingfileter med presset potet, lettkokte aspargesbønner og flådd cherrytomat.
Middelhavskylling med pasta
(2 porsjoner)
2 kyllingfileter
litt salt og pepper
litt fersk parmesan
oliven
frisk oregano
Basilikum- og tomatsaus:
1 løk i båter
1 boks hermetiske tomater
ca. 1/2 ts sukker
1 ss finhakket basilikum, evt. oregano
smak til med salt og pepper
Stek kyllingfiletene i olje i en panne i 3-4 minutter på hver side. Ha på salt og pepper og la filetene hvile i 3-4 minutter.
Fres løk og hvitløk i litt olje i en kjele til løken er blank. Tilsett knuste, hermetiske tomater, litt sukker og basilikum eller oregano. La alt putre i noen minutter. Smak til sausen med salt og pepper.
Server kyllingfiletene med pasta og saus. Høvle litt fersk parmesan på toppen og pynt med oliven og oregano.
Kyllingwok
(2 porsjoner)
2 kyllingfileter
litt salt og pepper
1 ts malt spisskummen
1 ss revet, frisk ingefær
1-2 båter hvitløk
1 rødløk
1 paprika
2 gulrøtter
noen brokkoli-buketter
100 g hodekål
100 g aspargesbønner
soyasaus
evt. litt frisk koriander
Skjær kyllingfiletene i strimler og grønnsakene i passe store wokbiter. Stek kyllingstrimlene i olje i en wok eller stor stekepanne til kjøttet er hvitt rundt det hele. Ha på litt salt, pepper og krydder. Tilsett grønnsakene og stek dem i noen minutter til de er møre. Server kyllingwoken med eggenudler. Hakket, frisk koriander setter en spennende smak på retten. Server med soyasaus ved siden av.
Kyllinggryte fra Kamerun
(4 porsjoner)
500 g kyllingfilet
1 løk
2 ss olje
1 1/2 - 2 ss karri
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 liten kokosnøtt evt. hermetisk, både kjøtt og melk)
1/2 - 1 dl hermetisk kokosmelk
1-2 dl vann
1/2 fersk ananas
1 mango
1/2 dl rosiner
Skjær kyllingfiletene i 2 cm. store biter. Finhakk løken. Varm opp oljen til middels varme i en gryte. Fres løken og krydderene i 2 minutter. Legg i kjøttet og la det bli jevnt hvitt. Tilsett vann og kokosmelk. Ta ut kokoskjøttet av kokosnøtten. Fjern det brune og skjær kokosen i strimler med en potetskreller. Ta av skallet på ananas og mango og skjær kjøttet i strimler. Ha frukten i gryten sammen med rosiner. Jevn eventuelt sausen med litt maisenna. Kok opp og la alt bli varmt. Server med ris.
Kyllinglår med avokadosalat og mangosalsa
(4 porsjoner)
4-6 grillede kyllinglår
Avokadosalat:
2 ss majones
1 ss ravigottesaus
3 ss crème fraîche
2 ss sitronsaft
salt og pepper
2 flådde, hakkede tomater
1-2 avokado i biter
2 båter presset hvitløk
1/2 finhakket, rød chili
1 hardkokt eggeplomme til pynt
3 ss hakket koriander
Mangosalsa:
1 mango i strimler
1/2 finhakket rødløk
2 ts hakket gressløk eller koriander
Bland sammen majones, ravigottesaus og crème fraîche og smak til med sitron, salt og pepper. Ha i tomater, avokado, hvitløk, chili og koriander.
Bland alle ingrediensene til mangosalsaen i en bolle og sett den kaldt til servering. Server varme kyllinglår på rucculasalat, med avokadosalat og mangosalsa. Pynt med tortillachips og frisk koriander, og drypp balsamicoeddik og olje rundt på tallerkenen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:139