
Våre gode norske vintergrønnsaker er stamgjester på middagstallerkenen. Gulrot og kålrot, hodekål, purre og løk er smakfulle gjengangere vi bare ikke kan få nok av.
Billige er de også. Nå bugner det i grønnsakdiskene og det gjelder å utnytte mulighetene til å lage spennende retter som ikke bare smaker godt, men som også er proppfulle av vitaminer og mineraler. Vitaminrik kost er spesielt viktig for oss nå om vinteren.
Kålrot og hodekål
Kålroten har fått navnet "Nordens appelsin" fordi den er så rik på C-vitaminer. Under krigen var det vanskelig å få tak i appelsiner og folk spiste derfor mye kålrot for å få dekket sitt daglige behov av dette viktige vitaminet. Kålrotstappe er nok favoritten vår, men grønnsaken kan også brukes i mange andre middagsretter og i råkostsalater.
Som mellommåltid er den også perfekt. Oppbevarer du kålrotskiver i vann i kjøleskapet, holder de seg friske og sprøe og er lett tilgjengelige. Som kålroten inneholder også hodekål mye C-vitamin. De gamle romerne tok faktisk med seg den viltvoksende middelhavsgrønnsaken som legemiddel til resten av Europa. Mot slutten av 1600-tallet begynte man å dyrke hodekål i Norge, og nå dyrkes den over hele landet. Hodekål er som poteten, den kan brukes til alt. Kok den, spis den rå i råkost, ha den i wok eller stek den. I supper og stuinger er den også utmerket.
Gulrot, løk og purre
Gulroten er en av våre mest brukte og populære grønnsaker. Det var først på 1600-tallet gulroten fikk den oransje fargen vi kjenner. Fortsatt dyrkes gulrot verden over i nesten alle regnbuens farger. Oransjefargen i våre norske gulrøtter er forårsaket av fargestoffet karoten. Karotenet blir omgjort til A-vitamin i kroppen vår, et vitamin som er godt både for immunforsvaret og øynene. A-vitamin motvirker også tørr hud.
Å påstå at løken er god for øynene skal vi ikke gjøre, men god for ganen er den definitivt. Den er rik på smak og kan brukes i nær sagt alle retter. Det finnes mange ulike sorter løk i butikkene i dag. På det norske markedet er gul kepaløk mest vanlig, men også rødløk og fersk løk i bunter er populære. Løken kom til våre breddegrader fra Asia, der den har vært dyrket i over 3000 år. De som synes løk har for sterk smak kan med fordel erstatte den med purre, som har en mildere smak. Purre er for øvrig en gammel grønnsak som i Norden ble nevnt allerede i den eldre Edda. Purre inneholder vitaminer og mineraler, spesielt i de grønne bladene. Fin som slankemat er den også med sitt lave kaloriinnhold. Gulrot, purre, løk, kålrot og hodekål er herlige grønnsaker som vi burde spise enda mer av og som på denne tiden av året er ekstra smakfulle.
God grønnsakmiddag!
Oppskrifter:
Ovnsbakte rotgrønnsaker
Ovnsbakte grønnsaker kan godt serveres til karbonader, kylling og røkt skinke. En variant med sellerirot og fennikel er godt til fiskeretter. Ovnsbakte rotgrønnsaker kan også serveres kalde.
250 g sjalottløk
500 g søtpotet
500 g kålrot
500 g gulrot
500 g knollselleri (sellerirot)
500 g persillerot
1 dl olivenolje
1 dl hønsebuljong eller hønsekraft
1 ss sitronsaft
1 rød chili
1 ss revet frisk ingefær
1 ss sukker
Rotgrønnsaker egner seg godt til å bake i ovnen. Det en enkel måte å tilberede varene på.
Lag din egen blanding, beregn ca 250 g rå vare pr person. Grønnsakene renses og skjæres i tykke staver eller skiver, de kan blandes sammen eller bakes hver for seg.
Del sjalottløken i to. Søtpotet vaskes, deles først i to og deretter i skiver. De øvrige grønnsakene skrelles og deles i grove staver, skiver eller trekanter. Bland alle grønnsakene sammen og legg de over i en ildfast form. Bland olivenolje, hønsekraft og sitronsaft. Ha i hakket ingefær og chilipepper. Hell væsken over grønnsakene. Dryss sukker over og bak de i ovn på 180 grader til de er møre.
Kål i form
En deilig sunn middag som serveres med kokte poteter og tomatsaus.
1 1/2 kg. hodekål
250 g medisterdeig
250 g kjøttdeig
litt gul ost til gratinering
Skjær kålen i tynne skalker som gis et oppkok slik at kålen blir myk. Hell av kokevannet. Bland medisterdeig og kjøttdeig. Legg kål og kjøtt/medisterdeigen lagvis i en ildfast form. Inn i ovn. 170-180oC. Stekes ca. 3/4 time. Dryss over litt reven ost i løpet av de siste 10 min.
Saltbakte løk
Saltbakte løk er nydelig til for eksempel stekte kjøtt- og fiskeretter eller som en vegetarrett sammen med for eksempel ratatouille.
10 løk
ca. 1 kg grovt salt
2 ss hakket frisk timian
Evt. litt revet ost
Skrell løken og sett de i en langpanne hvor bunnen er dekket med rikelig med grovt salt. Dryss over hakket timian og bak løken i ovn ved 175 grader C i en halv time.Ha gjerne litt revet ost på toppen de siste 5 minuttene av steketiden.
Kålrotstappe
1 ½ kg kålrot
2 dl kremfløte
2 ss smør
smak til med salt og pepper
¼ ts malt muskat
litt av kokevannet
Skrell og del kålroten i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Mos kålrot og ha i fløte, kokevann, smør og smak til med salt, pepper og muskat.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1025