Farsdag 14. november: Gled pappa i huset med en smakfull overraskelse!


Oppdatertdato: 2010-11-12 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Dersom det er slik at veien til mannens hjerte går gjennom magen, så er dette dagen å finne det ut på. Søndag er det farsdag, så hvorfor ikke gjøre dette til en ekstra smakfull dag for mannen i huset?
- Her er noen gode oppskrifter og tips som mor fint kan lages sammen med barna i familien for å overraske på hjemmebane. Resultatet blir garantert en glad og mett mann, forteller Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

Sjørøverspyd, barnas beste chili con carne og barnas super-iskake er eksempler på retter som barna kanskje vil ha ekstra stor glede av å servere pappa på denne dagen. Dersom du ønsker en mer voksen meny kan du for eksempel servere kamskjell til forrett, andebryst til hovedrett – og avslutte det hele med en hjertekake.

- Mange undrer på hva de skal gi i gave på slike merkedager som farsdag, et godt måltid må være et perfekt alternativ. Det er jo ekstra hyggelig når hele familien har lagt sin kjærlighet i matlagingen for å markere farsdagen, avslutter Marianne i Melk.no.

Tips til retter som fint kan lages, serveres og nytes sammen med barna:

Oppskrifter:


Forretter:

Kamskjell med syltede rødbeter og snøfrisksaus


Denne retten passer utmerket som forrett til en ordentlig gourmet-middag.

4 porsjoner
20 - 40 min
vanskelig

Ingredienser
8 stk kamskjell
2 ss meierismør , til steking
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ts sitronsaft

Syltede rødbeter:
1 stk rødbete , i tynne skiver og terninger av endestykkene
1 dl balsamicoeddik
1 ss sukker
2 båt hvitløk
2 dl olivenolje

Snøfrisksaus:
1 stk sjalottløk , hakket
1 dl hvitvin (evt alkoholfri hvitvin)
2 dl kremfløte
100 g snøfrisk naturell

Fremgangsmåte
Stek kamskjellene i smør ved medium varme, 1 ½ minutt på hver side. Strø på salt og pepper og kryst over sitronsaft.
Skjær rødbeter i tynne skiver og del endestykkene i terninger. Kok sammen eddik, sukker, hele hvitløkbåter og olivenolje. Kok rødbetskivene i vinaigretten til de er møre.
Surr løk til snøfrisksausen og hell på hvitvin. La det koke ned. Ha i fløte og pisk inn osten i skjeer til sausen tykner. Smak til med salt og pepper.
Legg rødbeteskivene og -terningene på tallerken med vinaigretten. Legg på kamskjellene. Fordel snøfrisksausen rundt og pynt med strimlet sitronskall og kjørvel.

Sjørøverspyd

Skal man samles til hyggelig lag, kan man by på morsomme spyd. Enten kan man lage alle ferdige på forhånd, eller la hver gjest få lage sitt eget.

4 porsjoner
20 - 40 min
lett

Ingredienser
3 stk kyllingfilet
200 g småpølse
500 g kjøttboller av kylling (ca 20 stk)
2 stk rød paprika
200 g hvitost
1 beger cherrytomat, rød
1 bunt reddik
½ stk cantaloupe melon

Fremgangsmåte
Del kyllingfileter og pølser i mindre biter og stek dem i en stekepanne. Varm også kjøttbollene. Del paprika og ost i mindre biter og tre alle ingrediensene på grillspyd. Spydene plasseres i en halv melon før servering. Serveres med dipp og brød.
Hovedretter:

Andebryst med søtpotetmos og rødløkskompott

En gourmetmiddag med garantert suksess! Lag middag for venner uten å slite deg ut.

4 porsjoner
40 - 60 min
middels

Ingredienser
150 g andebryst per person

Søtpotetmos:
2 stk søtpotet
15 stk mandelpotet
1 stk vaniljestang
4 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper

Rødløkskompott:
1 stk rødløk
2 stk nepe
3 ss sukker
2 ss smør
½ dl balsamicoeddik
½ ts salt

Garnityr:
1 stk blomkål
200 g skogsopp

Fremgangsmåte
Brun andebrystet på begge sider. La det hvile i 10 - 15 minutter før du steker det ferdig; ca 6 minutter til på hver side.

Søtpotetmos
Skrell søtpoteter og mandelpoteter og kok dem møre sammen med vaniljestang som du skjærer på langs og lar koke sammen med potetene. Når potetene har blitt møre, moser du dem sammen med et mosejern eller en stavmikser. Tilsett smør, salt og pepper.

Rødløkskompott
Skjær rødløk og neper i båter. La sukkeret smelte i panne og ha i smøret og balsamicoedikken før du har i rødløk og neper. La dette surre litt i pannen, 5 - 10 minutter.

Del opp blomkål og sopp og sviss det lett sammen. Legg opp som vist på tallerkenen.

Barnas beste chili con carne

Ingen ting kan vel måle seg med en hjemmelaget chili con carne. Prøv denne og du vil ikke angre.

4 porsjoner
20 - 40 min
lett

Ingredienser
2 stk løk
2 stk rød paprika
2 ss meierismør
400 g kjøttdeig
2 boks hermetiske tomatbønner
1 dl ketchup eller tomatsaus
125 g kremost naturell , smakt til med chilisaus

Fremgangsmåte
Rens løk og paprika, og skjær i tynne skiver. La grønnsakene frese i en stekepanne med smør. Smuldre i kjøttdeigen og la den bli brun. Tilsett bønnene. Rør osten jevn i tomatsausen (ketchup) og rør den inn i gryteretten.

Tilsett ost og la alt surre under lokk i ca 5 minutter (til osten har smeltet i retten). Smak retten til med salt og pepper. Server i tacoskjell sammen med frisk salat.
Desserter:

Hjertekake

Si det med et hjerte! Enten det er Valentinsdag, farsdag, morsdag, bursdag eller om du har tenkt å fri... En slik kake vil garantert smelte hjerter og ganer.4 porsjoner
over 60 min
middels

Ingredienser
5 stk gelatinplater
1 ½ dl kremfløte
150 g yoghurt , fortrinnsvis med røde bær
1 ½ dl kirsebærkompott

1 stk sukkerbrødbunn

Lokk/topping:
1 dl kirsebærkompott (til dynking)
2 dl tine piano gele
ca 200 g hele dypfryste bringebær eller dypfryste jordbær
sjokoladehjerter
2 dl kremfløte

Fremgangsmåte
Legg gelatinplatene i kaldt vann og la dem stå og bli myke, ca 10 minutter. Visp kremfløten til luftig krem, og rør inn yoghurten og moset kirsebærkompott. Ta de oppbløtte gelatinplatene ut av vannet og smelt de over middels varme i et egnet kokekar eller i en mikro. Avkjøl gelatinen noe og rør den inn i yoghurtmassen under omrøring. Sett blandingen kaldt og sjekk etter ca. 30 minutter om den har begynt å stivne.
Del en lav sukkerbrødbunn i to. Bruk f. Eks et stort pepperkakehjerte og stikk ut et hjerte av hver bunn. Eventuelt skjær ut et stort hjerte etter en pappmal og del det i to.
Legg det ene hjertet på et pent kakefat og smør et tynt lag med kirsebærkompott. Når yoghurtfromasjen er nesten helt stiv, legges fromasjen jevnt utover hjertebunnen. Legg den andre bunnen oppå og klem forsiktig sammen slik at fromasjen begynner å tyte ut på sidene. Bruk så en kakespade eller lignende og lag en glatt og loddrett kant rundt hele kaken. Pass på at kaken får lik høyde over det hele.

Lokk/topp:
Smør et tynt lag med kirsebærkompott på toppen. Smelt geleen over svak varme. Plasser dypfryste bringebær, en etter en tett rundt kanten av hjertekaketoppen. Gjenta det hele i en rad innenfor. Plasser to eller tre sjokoladehjerter på midten av kaken og fyll inn resten av hulrommet med bringebær. Hell forsiktig gele over bringebærene slik at hele toppen blir dekt med gele. Det vil renne noe gele nedover kanten, dette fjernes når geleen er stivnet. Bruk en bakepensel og smør gele over bringebærene, slik at alle bringebærene blir dekt med gele. Like før servering sprøytes eller smøres det luftig krem rundt kanten av kaken. Dette gjøres like før, slik at fargen i geleen ikke smitter over i kremen.

Barnas super-iskake

10 porsjoner
under 20 min
lett

Ingredienser
I porsjon grunnoppskrift
200 g marengs (pikekyss)
1 pk gelétopper
Varier smakstilsetningene med bær, frukt, nøtter, sjokolade, marmelader, honning, likør, konfert eller kjeks og lag din egen favoritt.

Fremgangsmåte
Hjerteform eller avlang form ca. 20x30 cm (til en kake på 10-12 porsjoner).
Kle formen med plastfolie først. Fordel så 2/3 av marengstoppene i bunnen av formen. Legg over mykrørt iskrem. Dekk til med plast og la stå i frysen til isen har frosset. La iskaken stå ca. 20 minutter i kjøleskapet før servering så den blir passe spisemyk. Pynt med gelèhjerter.

Grunnoppskrift på hjemmelaget is

4 porsjoner
20 - 40 min
middels

Ingredienser
5 stk gelatinplater
½ dl vann kokende
4 stk eggeplomme
4 ss sukker
5 dl kremfløte eller 50/50 melk og fløte

Fremgangsmåte
La gelatinplatene ligge i kaldt vann ca 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i kokende vann/melk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Visp kremfløten til luftig krem. Bland smeltet gelatin i eggedosisen under røring. Fold så inn kremen. La iskremen stivne i fryseboksen. Rør i isen et par ganger under innfrysingen. Så langt kan vi gjøre ferdig isen dersom vi har kremfløte til overs og ikke helt vet hva slags is vi ønsker å lage.

Varier smakstilsetningene med bær, frukt, nøtter, sjokolade, marmelader, honning, likør, konfekt eller kjeks.

Nøtte/sjokoladevariant
50 g hakket sjokolade
50 g valnøtter

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2024Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.