Feirer Verdens skolemelkdag for 10. gang idag Onsdag 30.09.2009


Oppdatertdato: 2009-09-29 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


En verdensskål for skolemelken!

Finn fram melkebarten og ditt bredeste smil! Siste onsdag i september feires skolemelken over hele kloden med Verdens skolemelkdag. I Norge markeres dagen med å kåre vinnerne av den nasjonale SkoleMelkPrisen.
– Verdens Skolemelkdag er en dag der barn over hele verden er med på å markere betydningen av et sunt og variert kosthold. I Norge velger vi å gi skoler som utmerker seg som glade skolemelkdrikkere en ekstra oppmerksomhet på dagen

Verdens skolemelkdag er et FN-initiativ. Dagen feirer 10-årsjubileum i år, etter å ha blitt markert i en rekke land på ulike måter siden 2000. Noen steder er skolemelken i seg selv grunn nok til at barna går mange kilometer for å komme på skolen, andre steder, som i Norge tas den nærmest som en selvfølge. FN har likevel valgt en felles markering for å fremheve betydningen av et sunt og næringsrikt måltid i løpet av skoledagen.
Både i blant annet Peru, Canada, Mexico, Kroatia, Finland, Tyskland, Pakistan, Østerrike, Kazakhstan og Danmark deltar elever og lærere i ulike arrangementer og konkurranser for å viderebringe FN-initiativet.

SkoleMelkPris markerer dagen

I Norge kåres vinnere av SkoleMelkPrisen for 3. år på rad denne dagen. Prisen går til to landsvinnere og fire regionsvinnere som har sluttet stort opp om skolemelkordningen.
I år er det de melketørste elevene ved Sysle skole i Vikersund og Sunnylven skule på Sunnmøre som er kåret til landsvinnere av SkoleMelkPrisen 2009. Madlamark skole i Stavanger stikker av med regionprisen for Sør-Norge. I Nord-Norge er det Utskarpen barne- og ungdomsskole som hedres. I vest er det Selje skule som kan slippe melkejubelen løs, mens i Midt-Norge er det Nardo skole i Trondheim som får SkoleMelkPrisen.

Tradisjonsrik ordning

I Norge drikker halvparten av skolebarna skolemelk til lunsjen. Ordningen har sterke tradisjoner. Flere av dagens skolebarnsforeldre, var melkepionerer da skolemelkordningen først ble innført i Norge i 1971. Ordningen ble innført av norske ernæringsmyndigheter og ble raskt populær blant elever og foreldre.

– Gjennom skolemelkordningen får millioner av skolebarn verden over tilført ikke mindre enn 10 mineraler og næringsstoffer. Det er et viktig bidrag, ikke bare til sunt kosthold, men også til læring. For med påfyll av riktig energi blir det også enklere å lære.

FAKTA

Verdens skolemelkdag:

· I år markeres Verdens Skolemelkdag for 10. gang over hele verden. Dagen ble etablert av FNs Food and Agriculture Organization i 2000, og feires siste onsdag i september.
· Det mangler ikke på kreative innslag på dagen. Tegne- og fotokonkurranser er svært vanlige. Det samme er gårds- og meieribesøk for skolebarn. Flere steder arrangeres idrettsarrangementer for å sette fokus på at kroppen yter best med riktig næring. Mange kjendiser fra idretts- og underholdningsverden engasjerer seg også i arbeidet med skolebarns kosthold og stiller opp på skolebesøk på dagen.
· Skolemelkordningen i Norge fungerer som et abonnement der elevene får utdelt ¼ liter melk på skolen hver dag. Så godt som alle skoler i landet deltar i ordningen (99 prosent).
· En arbeidsgruppe nedsatt av Kunnskapsdepartementet anbefalte i 2005 gratis melk, frukt og grønnsaker for hele grunnskolen.

SkoleMelkPrisen 2009:

· SkoleMelkPrisen deles ut av Opplysningskontoret for Meieriprodukter, og går til den skolen som har en høyest oppslutning om skolemelkordningen og som samtidig gjør en innsats for at kald, frisk melk blir tilgjengelig for elevene.
· Prisen deles årlig ut til to landsvinnere. Den ene prisen går til store skoler med over 100 elever, mens den andre går til små skoler med under 100 elever. I tillegg kåres fem regionvinnere.
· De to landsvinnerne får en pengepremie på 5 000 kroner hver, to splitter nye smoothie-maskiner og et klassesett med forklær. Elevene ved skolen får også gratis lunsj og besøk fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter.
· Under besøket vil dessuten elevene få en teoriøkt om kosthold og helse, og en praktisk økt i å lage sunn og fristende ungdomsmat.
· Også regionvinnerne får smoothiemaskiner, forklær og besøk fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

En av to skoleelever drikker skolemelk

Ett av to norske skolebarn drikker skolemelk til matpakken. Høyest tetthet av skolemelkdrikkere finnes tradisjonen tro i Sogn og Fjordane, mens Aust-Agder er det fylket med lavest oppslutning om ordningen. Helt siden dagens småbarnsforeldre tråkket opp melkeløypa da skolemelkordningen ble innført i 1971, har ¼-literskartongen vært en viktig del av norske barns skolemåltid.

38 år senere står melkeordningen fortsatt sterkt i Norge. 99 prosent av skolene (barneskoler og kombinerte barne- og ungdomsskoler) er i dag tilknyttet abonnementsordningen. Totalt får 51,7 prosent av elevene i norske barne- og ungdomsskoler servert melk til skolematen.

I Sogn og Fjordane hadde hele 71,9 prosent av elevene abonnement på enten lettmelk, ekstra lett melk eller kakaomelk i skoleåret 2008/2009. Det er tredje år på rad at fjordfylket topper statistikken. Nord-Trøndelag fulgte tett på med en oppslutning på 67,9 prosent, mens elever i Møre og Romsdal hadde tredje største tetthet av skolemelkdrikkere i landet (64,1 prosent).
Fullt så god oppslutning om ordningen var det ikke i Aust-Agder. Her var 42,2 prosent av elevene med på skolemelkordningen. Nest laveste andel melkedrikkere blant elevene finner vi i Vestfold (44,7 prosent). Skolebarn på den andre siden av fjorden slutter litt bedre opp om ordningen. Østfold hadde en dekningsprosent på 45,2.
Fjorårstallene viser også at flere og flere av elevene drikker lettmelk og ekstra lett- melk på bekostning av kakaomelk (ekstra lett melk med kakao som ikke må forveksles med sjokolademelk).

Sunn kost avgjørende for læring

Gode kostvaner og inntak av sunn mat og næringsrik drikke i løpet av skoledagen, er avgjørende for barn og ungdoms læringsevne. Melk inneholder 10 viktige vitaminer og mineraler som kroppen trenger hver eneste dag, og ved å spise næringsrikt og regelmessig holdes blodsukkeret til elevene stabilt gjennom dagen. Resultatet er at både arbeidslyst og konsentrasjon øker.
Melk er dessuten en viktig kalsiumkilde, et næringsstoff mange barn og unge får i seg for lite av.

Bevisst arbeid gir resultat

Erfaringsmessig velger en del skolebarn bort melk når de kommer i fjerde klasse. Dette er trolig sammenfallende med at mange velger kiosk- og bakeribesøk istedenfor matpakke. Generelt ser man at skoler som har høy andel skolemelkdrikkere jobber bevisst med å etablere og videreutvikle gode kostvaner.

– Det er åpenbart at skolemelkordningen bidrar til organiserte rammer rundt skolemåltidet og at det igjen skaper bevissthet om gode kostholdsvaner hos barna. Dermed er effekten av skolemelken langt mer enn påfyll av riktig energi i løpet av en hektisk skoledag, sier Kjersti Selseth i Opplysningskontoret for Meieriprodukter – Melk.no.

Skolemelk – en verdensomspennende ordning

Siste onsdag i september feires Verdens Skolemelkdag over store deler av verden. Norske skolebarn flest tar skolemelken som en selvfølge, men i andre land er skolemelk og skolemåltidet en stor motivasjonsfaktor for å møte opp på skolen.
Verdens Skolemelkdag ble etablert av FNs Food and Agriculture Organization i 2000. Dagen markeres på ulikt vis i forskjellige land med blant annet melkeutdeling som foretas av idrettsstjerner, skolebesøk og foto- eller tegnekonkurranser.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1723
Grillmat.Lapskaus.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.