Feirer Verdens skolemelkdag for 11.gang den 29.09.2010


Oppdatertdato: 2010-09-28 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Siste onsdag i september feires skolemelken over hele kloden med Verdens skolemelkdag. I Norge markeres dagen med å kåre vinnerne av den nasjonale SkoleMelkPrisen. - Gjennom skolemelkordningen får millioner av skolebarn verden over tilført ikke mindre enn 6 mineraler og næringsstoffer fra en skolemelkkartong. Det er et viktig bidrag, ikke bare til sunt kosthold, men også til læring, forteller Kjersti Selseth, skolefaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Verdens Skolemelkdag er en dag der barn over hele verden er med på å markere betydningen av et sunt og variert kosthold. I Norge velger vi å gi skoler som utmerker seg som glade skolemelkdrikkere en ekstra oppmerksomhet på dagen. SkoleMelkPrisen deles ut av Opplysningskontoret for Meieriprodukter, og går til den skolen som har en høyest oppslutning om skolemelkordningen og som samtidig gjør en innsats for at kald, frisk melk blir tilgjengelig for elevene.

Verdens skolemelkdag er dannet på initiativ fra FAO (Food and Agriculture Organization) i FN og er blitt markert i en rekke land verden over siden år 2000. Noen steder er skolemelken i seg selv grunn nok til at barna går mange kilometer for å komme på skolen. Andre steder, som i Norge, tas ordningen nærmest som en selvfølge. FN har valgt en felles markering for å fremheve betydningen av et sunt og næringsrikt måltid i løpet av skoledagen.

-Det unike med Norge og Norden er at alle får tilbud om skolemelk til skolen. Dette er ingen selvfølge i andre land og det er viktig å se på dette som en verdifull mulighet til å få i seg viktige næringsstoffer i løpet av skoledagen. Det er stor oppslutning om dette og en tradisjonsrik ordning i Norge. Så godt som alle skoler i landet deltar i skolemelkordningen, hele 99 prosent faktisk, forteller Kjersti Selseth i Melk.no.

SkoleMelkPris til Krøderen skole og Nore Fusa oppvekstsenter

I Norge kåres vinnere av SkoleMelkPrisen for 5. år på rad onsdag 29.9.2010. Prisen går til to landsvinnere som har sluttet stort opp om skolemelkordningen. I år er Krøderen skole vinner i kategorien skole med flere enn 100 elever. Nore Fusa oppvekstsenter er vinner av kategorien skole med færre enn 100 elever. Begge skolene er invitert til Oslo for å motta prisen på Verdens skolemelkdag. Dette skjer i forbindelse med et fagseminar for lærere og rektorer om betydningen av kostholdet i forhold til læring, adferd og trivsel som arrangeres av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Tradisjonsrik ordning

I Norge drikker halvparten av skolebarna skolemelk til lunsjen. Ordningen har sterke tradisjoner. Flere av dagens skolebarnsforeldre, var melkepionerer da skolemelkordningen først ble innført i Norge i 1971. Ordningen ble innført av norske ernæringsmyndigheter og ble raskt populær blant elever og foreldre.

- -Melk som drikke til matpakken gir kroppen mer proteiner og næringsstoffer enn noen annen drikke. For eksempel får barna i seg mye kalsium, som er viktig for skjelett og tenner. For barn som skal vokse er proteiner viktig, og kombinasjonen av melk og brød gir en veldig god sammensetning av de forskjellige proteinene. Barn og voksne sikrer kalsiuminntaket ved å få i seg tre porsjoner meieriprodukter hver dag. En skolemelk om dagen utgjør i overkant av en slik porsjon, avslutter Kjersti Selseth i Melk.no.

FAKTA

Verdens skolemelkdag:

- I år markeres Verdens Skolemelkdag for 11. gang over hele verden. Dagen ble etablert av FNs Food and Agriculture Organization i 2000, og feires siste onsdag i september.

- Mange kreative innslag er med på å markere denne dagen over hele verden. Tegne- og fotokonkurranser, gårds- og meieribesøk for skolebarn, idrettsarrangementer for å sette fokus på at kroppen yter best med riktig næring. Mange kjendiser fra idretts- og underholdningsverden engasjerer seg også i arbeidet med skolebarns kosthold og stiller opp på skolebesøk på dagen.
- Skolemelkordningen i Norge fungerer som et abonnement der elevene får utdelt ¼ liter melk på skolen hver dag. Så godt som alle skoler i landet deltar i ordningen (99 prosent).
- En arbeidsgruppe nedsatt av Kunnskapsdepartementet anbefalte i 2005 gratis melk, frukt og grønnsaker for hele grunnskolen.

SkoleMelkPrisen 2010:

- Prisen deles årlig ut til to landsvinnere. Den ene prisen går til ”store” skoler med flere enn 100 elever, mens den andre går til ”små” skoler med færre enn 100 elever.
- De to landsvinnerne får en pengepremie på 7 500 kroner hver, to splitter nye smoothie-maskiner og et klassesett med forklær. Elevene ved skolen får også gratis lunsj og besøk fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Under besøket vil dessuten elevene få en teoriøkt om kosthold og helse, og en praktisk økt i å lage sunn og fristende ungdomsmat. -Dagen feires i Norge med over 100 lærere og rektorer som deltar på fagseminar på Oslo Kongressenter som arrangeres av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

Tidligere landsvinnere:
  • 2006: Byåsen skole, Trondheim
  • 2007: Samfunnet skole, Kristiansand
  • 2008: Slidre skole, Valdres + Gjemnes skule utenfor Molde + regionsvinnere
  • 2009: Sysle skole, Buskerud + Sunnylven skule+ regionsvinnere
  • 2010: Krøderen skole + Nore Fusa oppvekstsenter

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1982
Norsk mat.Lapskaus.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.