Feit fisk funker mot høyt blodtrykk hos overvektige


Oppdatertdato: 2016-09-05 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Øivind Midttun, NIFES


Laksemiddag flere ganger i uken kan være god medisin for overvektige med høyt blodtrykk, viser en studie av 188 velvoksne hordalendinger.
Flere studier har sett på hvordan høyt sjømatinntak kan virke gunstig på fedme og diabetes. Nå viser en norsk studie av 188 kvinner og menn i alderen 20-55 år, at hyppige laksemiddager kan redusere blodtrykket hos overvektige voksne.

Tre laksemiddager i uken

Studien er gjennomført som en del av prosjektet FINS (Fish Intervention Studies), hvor nærmere 30 FoU-partnere fra fire land forsker på sjømatens effekter på fedme, diabetes og mental helse. Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) dekker vel halvparten av FINS-budsjettet på 70 millioner. Koblet med fem millioner kroner fra Forskningsrådet i et parallelt prosjekt (Preserving the positive health effects in innovative pelagic fish products through the value chain), er satsingen historisk stor.

Deltakerne i spiseforsøket ble rekruttert fra bergensområdet, og hadde alle en BMI på over 28. De ble delt inn i tre grupper som alle skulle følge Helsedirektoratets tallerkenmodell som sikrer riktig kombinasjon av næringsstoffer. De tre gruppene fulgte hver sine middagsregimer:
  • Laks til middag tre ganger i uken
  • Torsk til middag tre ganger i uken
  • Ikke spise fisk eller sjømat i løpet av studien
Spiseforsøket varte i 12 uker og ble ledet av forsker Oddrun Anita Gudbrandsen ved Klinisk institutt 1 ved Universitet i Bergen.

Laks mot høyt blodtrykk

Studien undersøkte spesielt sjømatens effekter for følgesykdommer som fedme og diabetes. Det ble tatt en rekke prøver for å se hvordan de ulike diettene påvirket blant annet kolesterol, blodsukker, blodtrykk og sammensetning av fettsyrer og hormoner hos deltakerne.

– Laks ser ut til å være gunstig for blodtrykket hos overvektige mennesker. I løpet av 12 uker registrerte vi at blodtrykket hos de som spiste mye laks, i gjennomsnitt sank med 3 mm på kvikksølvsøylen. Det er i seg selv ikke mye, men effekten er klar. Dersom reduksjonen også fortsetter med vedvarende diett, er det svært interessant, mener Oddrun Anita Gudbrandsen.

Sjømat og helse-resultater

Laks har tidligere vist god effekt på blodtrykket også hos overvektige rotter. Inntak av torsk gir ikke like tydelige effekter hos overvektige, verken rotter eller mennesker.

– Mens laks ser ut til å ha en beskyttende effekt mot utvikling av høyt blodtrykk hos rotter, viser spiseforsøket vårt at laksedietten har en behandlende effekt og senker blodtrykket hos overvektige mennesker, sier forskeren.

Gudbrandsen serverer flere resultater på konferansen Sjømat og helse i Bergen 14.-15. september. Til konferansen som arrangeres av Forskningsrådet og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, kommer også fåde helse- og omsorgsminister Bent Høie og fiskeriminister Per Sandberg deltar, i tillegg til rekke nasjonale og internasjonale eksperter på sjømat og helse.
Program og mer informasjon på arrangementssiden: Sjømat og helse

Helsedirektoratets tallerkenmodell

Tallerkenen deles i tre like store deler:
1/3 fisk, kjøtt eller egg
1/3 potet, ris, pasta eller brød
1/3 grønnsaker

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3029
Julekaker.Reker.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.