Fem grunner til å spise sunt når du trener


Oppdatertdato: 2012-04-13 Tema: Trening Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Det finnes mange gode grunner til å spise sunt når du trener. Her kan du lese om fem av dem.

God grunn 1: Dekke det økte behovet

Fysisk aktivitet, trening og konkurranser øker energibehovet, blant annet avhengig av hvor lange og harde øktene er. Det er viktig å spise og drikke så mye når du trener at du imøtekommer det økte energibehovet som trening og konkurranser medfører.

God grunn 2: Du blir hva du spiser

Hva vi spiser påvirker hvordan sammensetningen av kroppen vår er, for eksempel mengde muskler (proteiner) og fett. Jo bedre kroppssammensetning, jo lettere er det å få gode prestasjoner og god helse. Dette inkluderer både høyde, benlengde, armlengde, kroppsmasse, benmasse, muskelmasse og fettmasse.

God grunn 3: Du får mest ut av treningsøkten

For å få maksimalt ut av hver eneste økt er det viktig å få i seg nok væske og næringsstoffer underveis i trening og konkurranser. Så lite som 1 % reduksjon i væskebalansen kan gi 10 % reduksjon i prestasjonen, så pass på å drikke nok både før, under og etter trening. Ved økter over 60 minutters varighet kan tilførsel av karbohydrater, for eksempel i form av sportsdrikk, øke prestasjonen.

God grunn 4: Sunt kosthold øker utbyttet av neste treningsøkt

Et sunt kosthold kan gjøre det lettere å restituere seg etter hyppige og harde treningsøkter. Dette vil øke utbyttet av den neste økten. Å få i seg både proteiner og karbohydrater kort tid etter trening, samt nok væske til å gjenopprette væskebalansen, bidrar til både å erstatte de næringsstoffene som er brukt under trening, men også til å gjøre kroppen raskere klar til neste økt.

God grunn 5: Det styrker immunforsvaret

Når du er regelmessig i fysisk aktivitet, blir immunforsvaret sterkere. Under og rett etter harde treningsøkter og konkurranser er immunforsvaret derimot midlertidig svekket. Spiser du sunt bidrar det til å motvirke risikoen for å bli smittet i denne perioden.

Ordforklaringer:

Væskebalanse
- kroppens væskebalanse er et begrep som omfatter kroppens inntak og utskillelse av vann. En stabil væskebalanse forutsetter at vanninntak og vanntap er like store. Ved trening uten tilfredsstillende inntak av vann kan negativ væskebalanse oppstå.

Restitusjon
- gjenopprettelsen av de fysiologiske forstyrrelser forårsaket av trening og konkurranser. Restitusjonen styres i hovedsak av kroppen selv, men av påvirkbare faktorer er det næringsinntak, væskeinntak og hvile som er de mest avgjørende faktorene for å oppnå fullstendig restitusjon.


Kildeinformasjon:
Garthe I. og Helle C. (red.) (2011) Idrettsernæring. Oslo, Gyldendal Undervisning.
Burke, L og Deakin ,V. (red.) (2010) Clinical Sports Nutrition. (4. ed) North Ryde NSW, Australia. ISBN 978 0 070 27720

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2423
Info.Pasta.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.