Fem kopper kaffe om dagen


Oppdatertdato: 2006-02-03 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Etter olje er kaffe den mest omsatte lovlige råvaren i verden. Og i Norge ligger vi i verdenstoppen i kaffedrikking.
Nordmenn kan med hånden på hjertet trygt kalle seg selv verdensmestere i kaffekonsumering. Drikken har fått en så viktig plass i dagens gjøremål at den ofte refereres til som Norges nasjonaldrikk.

800 milliarder kopper

Av verdens årlige forbruk på 800 milliarder kopper kaffe står faktisk nordmenn for én prosent, selv om befolkningstallet skulle tilsi at vi drakk kun en promille. Hvert år drikker nemlig hver nordmann i gjennomsnitt 160 liter kaffe, noe som har gjort oss til verdens nest mest drikkende kaffeland på verdensbasis.
Og kaffe er uten tvil omfattende business. Ifølge Norsk Kaffeinformasjon er omtrent 100 millioner mennesker involvert i produksjon, foredling, eksport, transport, salg og distribusjon av kaffe.

”Det våkne kloster”

For å finne svaret på spørsmålene om hvor, når og hvordan kaffedrikken egentlig oppstod, må vi til det nordøstlige Afrika og republikken Etiopia, og i tillegg reise 500 år tilbake i tid.
På en av sine turer i fjellskråningen oppdaget den arabiske gjeteren Kaldi at geitene hans begynte å oppføre seg merkelig. Etter å ha glefset kjapt og iltert, og spist rikelig med røde bær fra en bestemt type busk, ble geitene usedvanlig dynamiske. Om kvelden, da de fleste dyrene pleide å slumre inn, spratt selv de eldste geitene rundt og sprudlet av energi. Kaldi fortalte om hendelsen til en munk som deretter fant ut at kaffe kunne lages ved å helle kokende vann over bærene og bønnene. Klosteret gikk, forståelig nok, senere under navnet ”Det våkne kloster”.

Kaffen til Norge

Her til lands kom ikke det store kaffegjennombruddet før på midten av 1800-tallet. Kaffe var blitt populært ute i verden, med økt produksjon og lavere tollsatser. En naturlig sammenheng var at prisene til kaffe dalte og forbruket skjøt fart, også i Norge.
Siden gjennombruddet på 1800-tallet har kaffeforbruket vært i stadig vekst i Norge. I dag er vi i verdenstoppen, med et gjennomsnittlig årlig forbruk på 10 kg per person. Det tilsvarer opptil fem kopper kaffe om dagen.
I dag er den norske filterkaffen Evergood er en av de mestselgende på det norske markedet. Undersøkelser viser også at denne kaffen er den mest populære.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:762
Grillmat.Dressinger.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.