Fernando de Castilla Fino


Oppdatertdato: 2007-01-17 Tema: Hetvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Duggfrisk sherry

Vimonopolets januarslipp bød på imponerende god tørr sherry – en vidunderlig drikk som fortjener bedre enn kaffeslaberasende damer med blått hår.

Sherryen Fernando de Castilla Fino kommer fra godset til mannen man må kunne kalle Norges sherryambassadør. Norske Jan Pettersen jobbet i vinbransjen i 15 år, før han i 1999 kjøpte bodegaen Rey Fernando de Castilla.

Alltid Fino

Selv sier Pettersen at han aldri kunne forestille seg å begynne et måltid uten et glass avkjølt, duggfrisk og tørr sherry, fortrinnsvis hans egen Fernando de Castilla Fino.

Og det burde kanskje flere gjøre. Når man blir kjent med tørr sherry, oppdager man at det er få ting som gjør seg bedre som aperitiff eller til fisk, sushi, skalldyr, tapas og spekeskinke.

Gjærlag

Sherryproduksjon begynner ved vinifiseringen av druesaft. På slutten av prosessen evalueres vinen for å bestemme dens fremtid, det vil si: Skal det bli en Fino eller en Oloroso. Forskjellen består i måten vinen utvikler seg på over tid. Vinen tappes på tønner, men disse fylles ikke helt opp. Så tilsettes alkohol. 15 prosent i Fino og 18 prosent i Oloroso.

På grunn av lavere alkoholinnhold får Fino et helt spesielt lag mikroorganismer og gjær som dekker vinens overflate fullstendig. Laget som kalles ”flor” beskytter vinen fra oksidering og gir den en kompleks og unik karakter. Effekten av dette kan også sees på den lyse fargen.

Prisvinnende

Fernando de Castilla er det hurtigst voksende selskapet i Jerez og er mer moderne i design, markedsføring og innovasjon enn de fleste andre i området. Selskapet har vunnet flere spanske priser og andre prestisjetunge utmerkelser som for eksempel Wine and Spirits International Packaging Awards og Mobius Awards.

Smak og behag

Navn: Fernando de Castilla Fino
Land/distrikt: Spania/Jerez
Pris: 159,90 (50 cl)
Polnummer: 10436 (fullsortiment)
Alkoholstyrke: 15%
Drue: 100% Palomino.
Serveringstemperatur: Avkjølt. 8 C.
Produsent: Bodegas Rey Fernando de Castilla
Vurdering: Gyllengul farge. Rik aroma med innslag av gult eple, nøtter og gjærbakst. Tørr, kompleks smak. Lang ettersmak.
Passer til: Som aperitiff, til fisk, sushi, skalldyr, tapas, spekeskinke.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1017
Norsk mat.Kjøttkaker.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.