Fersk nykommer går i flesket på usunn grillmat – og får støtte av Bocuse d´Or-vinner


Oppdatertdato: 2011-07-24 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Strøm


Årets grillsesong er godt i gang. Baconpølser, spareribs og usunn mat promoteres i alle salgskanaler. - Jeg undres over enkelte aktørers ekstreme fokus på kolesterolbomber til grillen, sier adm. Direktør i norske Codfarmers.
Codfarmers er største selskap innen torskeoppdrett og produserer merkevareproduktet Strøm - torskens ferske svar på Salma-laks. Markedet for ferskpakkede fiskeprodukter er i kraftig vekst, og det norske havbrukselskapet synes det er betimelig med en bevisstgjøring av hva nordmenn faktisk legger på grillen i sommer.

- Fersk torskeloin, også kjent som torskens indrefilet, er et spennende og sunt alternativ på grillen med et enormt smakspotensial nordmenn flest ikke er klar over. Vi ser på det som vår oppgave ikke bare å levere den ferskeste torsken til markedet, men også fortelle folk hvordan de med enkle grep kan få utsøkte matopplevelser. Til tross for at vi er ”fiskenasjonen Norge” er det mange som ikke er klar over hvor enkelt det går an å lage nydelig og enkel grillmat av fisk, sier Harald Dahl, adm. Direktør i Codfarmers. Han får støtte av mesterkokk og Bocuse d`Or-vinner Geir Skeie.

- Mitt forhold til Strøm er relativt nytt, men det blir langvarig. Jeg er til enhver tid avhengig av tilgang til råvarer jeg kan stole på har den aller beste kvaliteten. Strøm torsk har et stort potensial hva angår anvendelighet, og på grillen smaker den utmerket foliebakt, barbeque-røkt, grillet og som ”sashimi” - da griller jeg den kun 30 sekunders på hver side. Det er like enkelt som å grille koteletter, men betydelig sunnere, sier Geir Skeie, som driver sjømatrestauranten Brygga 11 i Sandefjord og nå har utviklet flere grilloppskrifter med Strøm torsk.

- Nordmenn elsker å grille, men jeg tror vi blir positivt overrasket om vi utvider repertoaret litt. Det handler ikke om å bli helsefriker - grillmat er til for å nytes - men et grillmåltid med torskeloin er en kulinarisk opplevelse, sunnere mat trenger på ingen måte å gå på bekostning av smak, sier Harald Dahl.

Om Strøm torsk:

STRØM-torsken ble lansert i november 2010 og er alet opp ved havbrukselskapet Codfarmers produksjonsanlegg i Saltstraumen – verdens største malstrøm - utenfor Bodø. Torsken er filetert og pakket maksimum fire timer etter at fisken svømte i sjøen, og på plass i ferskvaredisken i butikkene under ett døgn etter at den gjorde sine siste sprell.
I dag selges STRØM i over 200 dagligvarebutikker og supermarkeder i Meny-Ultra og Ica. Løpet av sommeren testlanseres den helnorske torskens indrefilet i Sverige og Sveits.

FOLIEBAKT STRØM MED NYKÅL, REDDIKER OG NEPER

180 - 200 g STRØM® Torsk per person
litt salt og pepper
50 g smør
revet skall av ¼ sitron
½ kvist estragon
½ eggeplomme
¼ nykål i 2 båter
½ blomkål i 4 båter
4 reddiker delt i to
2 store neper delt i to
2 vårløk

FREMGANGSMÅTE
Strø grovt havsalt på den ene siden av Strøm fileten. La den ligge slik i ca. 20 minutter. Skyll av saltet før du krydrer med pepper og litt mer salt.
Kjør sammen temperert smør med sitronskall, estragon og eggeplomme (egget kan sløyfes, men det binder smøret litt så det blir en god saus og det henger bedre på fisken). Legg en klatt av smøret på hvert fiskestykke.
Ta et stort ark med aluminiumsfolie og legg dobbelt for at det ikke skal gå hull på. Smør det med litt smør og legg blomkål i bunn (for det krever lengst tilberedning og er da nærmest varmen).
Legg fisken oppå og ha på de andre grønnsakene. Pakk det inn i folien, det er viktig at det er tett for at dampen skal holde seg inni posen. Legg direkte på grillen på medium varme. Sjekk etter 8-10 min om fisken er klar. Når den er klar så er det bare å servere hele pakken på en tallerk og spise, gjerne med gode nypoteter.

Av Geir Skeie

GRILLET MED PAPRIKAVINAIGRETTE, GRILLET FENNIKEL OG POTETAIOLI

180 - 200 g STRØM® torsk per person
salt og pepper
25 g sorte halvtørket oliven
¼ dl god olivenolje
¼ fedd hvitløk

Potetaioli:
300 g skrelte mandelpoteter
3 fedd hvitløk
1 egg
1 dl god olivenolje
¼ dl fløte eller melk

Paprikavinaigrette:
2,5 grillet paprika (ferdig fås kjøpt på butikken, kalles piquillos)
¼ fedd hvitløk
½ cm rød chilli
¼ dl god olivenolje
salt og pepper

Grillet fennikel:
½ Fennikel
litt god olivenolje
¼ Sitron
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
Strø grovt havsalt på den ene siden av Strøm® fileten. La den ligge slik i ca. 20 minutter. Skyll av saltet før du krydrer med pepper og litt mer salt.

Potetaioli
Kok potetene møre i ca. 15 minutter sammen med hele hvitløksfedd i vann. Sil av vannet og visp potetene sammen med en gang for å unngå klumper (ikke ta ut hvitløken, det høres mye ut med 6 fedd men når den er kokt så smaker den ikke så mye). Ha i eggene og visp godt sammen. Spe inn all oljen, ha kjelen på varmen hvis det blir for kaldt. Juster tykkelsen på kremen med fløte (eller melk). Smak til med salt og pepper. Denne kremen må oppbevares varm til servering (gjerne i vannbad), hvis den avkjøles og varmes opp igjen så er det stor sjanse for at den sprekker.

Paprikavinagrette
Kjør paprika, hvitløk, chilli og olivenolje helt glatt med en blender eller stavmikser og smak til med salt og pepper og eventuelt litt sitronsaft. Denne kan oppbevares 1 mnd på kjøl i en tett boks eller glass.

Olivenkrem
Kjør hvitløk, oliven og olivenolje til en glatt krem med en blender eller stavmikser.

Fennikel
Mens potetene koker kutter du den ½ fennikelen i 2 båter på langs slik at den henger sammen i roten. Pensle den med oljen og ha på salt og pepper.

Grill
Legg fennikelen på varm grill for å få grillmønsteret på alle sider. Flytt den over på indirekte varme og bak den ferdig der i ca 5-10 min. Ha på sitronsaft og litt olje ved servering.
Pensle fisken med litt nøytral olje. Grill den på begge sider på varm grill før du legger den på indirekte varme og smører på olivenkremen. La den ligge på indirekte varme til den er 50 grader (den går opp 5 grader på den varmen som er i fisken), du kan også sjekke om den er klar ved å stikke en grillpinne i fisken, den skal gå lett gjennom uten å få forskjellig motstand inni fisken.

Server gjerne med bakt cherrytomat.

Av Geir Skeie

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2210
Norsk mat.Gryteretter.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.