Ferskere brød med nye poser


Oppdatertdato: 2013-04-02 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Shutterstock


(NW): Nå skal det utvikles nye brødposer som kan holde brødene ferske mye lenger.
Brød og bakervarer er blant de varegruppene som har det høyeste svinnet av alle matvarer her i landet. Det ønsker både myndighetene og matindustrien å gjøre noe med.
To av ti brød blir aldri kjøpt og blir kassert av bakerier og butikker. I tillegg kaster hver nordmann 12 brød i året hjemme, viser beregninger fra Østfoldforskning.
Et nytt prosjekt finansiert av Forskningsrådet har som mål å redusere brødsvinnet med 25 prosent. Med på laget er blant annet bakeriet Bakers og emballasjeprodusenten Stenqvist.

– Å redusere matsvinnet er viktig. Bedriftene tar ansvar for å utvikle nye innovative løsninger for å få ned svinnet, sier daglig leder Kari Bunes i Den norske emballasjeforening.

Mindre svinn

Prosjektet BreadPack går over to år, og ett mål er at nye brødposer skal holde brødene ferskere mye lenger enn i dag. Alle ledd i brødproduksjonen i Norge skal ettergås i sømmene, hele veien fra bakeri til butikk.

– Klarer man å øke holdbarheten på brød med ett døgn, vil det gi betydelig reduksjon i mengden ferske brød som kastes, sier Bunes.
Det skal utvikles nye brødposer som vil bli testet på laboratorier og deretter i industriell brødproduksjon. Siden skal brød prøveproduseres, pakkes og distribueres til butikk.

– De nye brødposene som skal testes ut er laget med en teknologi som heter cellulose fibriller i nanostørrelse. Dette er et naturbasert materiale med unike egenskaper, sier Bunes.
I dag pakkes varme brød ofte rett i brødposer. Etter en dag har brødene tapt mye av sin ferskhet.

Poser som puster

– Ny poseteknologi som puster kan bevare ferskheten mye lenger dersom posene har riktig størrelse, tetthet, barriereegenskaper og struktur, sier Kari Bunes.
Målet er at brødene skal kunne selges ferske i butikk ikke bare den dagen de er bakt, men også dagen etter.

– Svinn av brød er et stort problem. Brød og bakervarer er én av flere matvaregrupper vi jobber med å redusere svinnet på, sier kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i ForMat.
ForMat er et samarbeidsprosjekt mellom en rekke organisasjoner og er næringslivets satsning for å få ned matsvinnet.
Schrøder oppfordrer også oss forbrukere til å bli mer bevisste på vårt forhold til brød.

– Det er blitt en oppfatning om at brød må være sylferskt for å være godt. Det er et problem at folk forventer å finne fersk brød i butikk helt frem til stengetid. Jeg kjøper gjerne fire brød om gangen og legger i fryseren. Det fungerer helt fint, ikke minst hvis brødene er av god kvalitet, sier Anne Marie Schrøder i ForMat.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2646


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.