Ferskpoteten fortsatt ukjent


Oppdatertdato: 2009-06-26 Tema: Poteter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): De færreste har fått med seg at mange av nypotetene fikk nytt navn for tre år siden. Siden introduksjonen i juni 2006 er betegnelsen ferskpotet brukt i 127 artikler i norske nettmedier, mens det kasserte navnet nypotet dukker opp i 1038 artikler, viser en oversikt fra medieovervåkeren Opoint.
Det er nesten ingen økning i bruken av det ferskpotetnavnet i løpet av disse tre årene.

– Det tar alltid tid å skifte et innarbeidet navn. For eksempel sier mange fortsatt ’’mandariner’’ selv om de forsvant fra norske butikker for 20 år siden og det i dag bare selges klementiner. Men vi tror nok ferskpotetnavnet vil etablere seg betydelig bedre enn det, sier Espen Gultvedt, produktsjef for poteter i Bama.

Rett fra åkeren

Betegnelsen ferskpotet ble innført for å skille mellom to typer nypoteter, og for å markere at dette er den ekte ferskvaren. Også de såkalt skallfaste potetene blir av mange betraktet som ferske og omtalt som nypoteter. Men de har stått lengre i jorda enn ferskpotet, har hardt skall, tåler lagring og lang transport. Importerte nypoteter kan være opp til tre måneder gamle.

– Ferskpotet har derimot ikke fått stå i jorda til de er helt modne, har veldig tynt skall og blir ikke lagret. De er fra én til tre dager gamle når de kommer i butikken, sier Gultvedt.
Det er veldig viktig for kvaliteten at potetene høstes og pakkes samme dag. Derfor begynner ofte innhøstingen klokka fire om morgenen, og det første lasset er på pakkeriet klokka sju. Butikker som ligger nær et pakkeri kan dermed ha potetene på plass samme dag som de er høstet.

Rekordtidlig sesong

De aller første ferskpotetene kom til 17. mai i år også. De var i fåtall, men nå er sesongen så å si i full gang.

– Det er rekordtidlig sesong i år, som skyldes det veldig gode groværet i mai. Vanligvis starter det for fullt rundt sankthans, sier potetsjefen til Bama.
I starten av ferskpotetsesongen kommer avlingene fra åkrer i Vestfold og Sørlandet. Senere kommer Bama-leveransene fra Østfold, Trøndelag og Sogn.
Om sommeren går nordmenns forbruk av poteter ned, men det er neppe ferskpotenes skyld. De blir ofte omtalt som et lite måltid i seg selv på grunn av den gode smaken, gjerne med litt salt og en smørklatt på.

– Ferskpotetene er grunn gode til det meste, på sommergrillen, i wokpannen, til spekemat, kalde i en sommersalat, eller nykokte til sild med rømme, sier Espen Gultvedt i Bama.
Ferskpotetene er like ferske som jordbær og skal behandles deretter. De bør spises i løpet av en dag eller tre.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1637
Julekaker.Lefser.
Epler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.