Festkaker til alle anledninger


Oppdatertdato: 2007-05-10 Tema: Kremkaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lisa Westgaard, Alf Børjesson, Astrid Hals


Til de mange fest og helligdager vi har på våren, er det flott å kunne diske opp med en skikkelig kake. Enten bløtkake eller en annen festkake.

Passer fint i selskaper eller på 17. mai, i konfirmasjon eller bursdag, og til andre anledninger når noe skal feires. Disse kakene tar litt tid og man bør være tålmodig når man lager dem, for at resultatet skal bli bra. Ellers ønsker jeg lykke til med bakingen.

VOKSEN 17. MAI-BLØTKAKE MED EGGELIKØRFROMASJ
12 porsjoner
For erfarne

Tar ca 2 timer.

Sukkerbrød:
6 egg
180 g (2 dl) sukker
180 g (3 1/2) dl hvetemel
1 ts bakepulver

Eggelikør:
1/2 l H-melk
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
1/2 l 60% sprit

Eggelikørfromasj:
3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
1 1/2- 2dl eggelikør
7 plater gelatin

Til fyll og pynt:
1 dl appelsin- eller eplejus til dynking
5-6 dl kremfløte
1-2 dl rørte tyttebær (evt andre bær)
500 g marsipanblader av sitronmelisse

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160°C i ca 45 minutter. Hvelv sukkerbrødet på en kakerist.

Eggelikør:
Kok opp melk og sukker. Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker. Slå den kokende varme melken over eggeblandingen og rør godt, så det tykner litt. Sil blandingen og avkjøl. Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt.

Oppløsning av gelatin:
Legg gelatinplatene i kaldt vann så lenge som det er anvist på pakken. Hell vannet fra og løs opp en og en plate i litt (1/2 dl) kokende varmt vann (vannet skal ikke koke). Rør til all gelatin er oppløst. Hell den i blandingen i en tynn stråle under omrøring. Sett fromasjen i kjøleskap til den begynner å stivne.

Del sukkerbrødet i to og dynk begge bunnene godt med jus. Pisk kremfløten stiv og fordel ca 1/3 på den nederste bunnen. Fordel tyttebær oppå. Stikk ut midten av den andre kakebunnen ved å bruke en bolle som er ca 15 cm i diameter. Sett sukkerbrødringen oppå den nederste bunnen. Av sukkerbrødsirkelen i midten, kan du skjære til en ekstra ring som bygges oppå den første. Fyll den halvstive fromasjen i "hullet", og sett kaken kjølig til fromasjen er helt stiv. Stryk krem på siden og oppå kaken, inntil der fromasjen begynner.

Legg en sirkel av matpapir over fromasjen midt oppå kaken. Kjevle ut marsipanen og strekk den til over kaken. Renskjær langs kanten. Klipp eller skjær ut en sirkel av marsipanen midt oppå, slik at eggelikørfromasjen synes. Drypp gjerne over litt ekstra eggelikør. Pynt kaken med krem, blader av sitronmelisse og bånd i rødt, hvitt og blått.

Konfirmantens marsipankake


Sukkerbrød:
6 egg
180 g (2 dl) sukker
180 g (3 1/2 ) hvetemel
1 ts bakepulver

Mandelbunn:
75 g mandler (evt. nøtter)
75 g melis
2 eggehviter

"Pinnsvin"-krem:
4 eggeplommer
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
1 ss maizena
4 dl melk
150 g smør

1 boks hermetiske ferskner
5 dl kremfløte
marsipan til lokk og roser (ca. 500 g)

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 22-24 cm. i diameter, ved 160 °C i 45 minutter.
Mal mandlene. Bland med melis. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn. Stek i smurt form, med bakepapir i bunnen, ved 160 °C i 25-30 minutter.

Rør sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker og maisenna røres sammen i en tykkbunnet kjele. Spe med melk over middels varme. Rør hele tiden til kremen tykner. Ta kjelen av varmen og rør inn romtemperert smør. Sett kremen kaldt til den stivner, gjerne en stund i fryseren.

Del sukkerbrødet i to og dynk lett med saft fra ferskenboksen. Dynk også mandelbunnen. Legg mandelbunnen nederst, ha på halvparten av ferskenene (delt i biter) og «pinnsvin»-kremen. Fortsett med sukkerbrød, resten av ferskenene, pisket krem og sukkerbrød. Dekk topp og sider med krem og ha på marsipanlokk. Pynt med marsipanroser (av halv-blandet hvit og rosa ) og sløyfebånd.

Marsipankake med bærsymfoni
Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Bærfromasj:
3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
225 g jordbær, bringebær eller bjørnebær
6 plater gelatin

Gelélokk:
1 pk gelé (gjerne hurtiggelé)
et utvalg bær, evt. frukt
ca 2 dl kremfløte
ca 400 g marsipan

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i ca. 45 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist.

Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem med melk. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte og rørte bær. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i 1/2 dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring. La fromasjen stå kjølig noen minutter til den begynner å stivne. Rør den forsiktig om og fyll den mellom lagene med sukkerbrød.

Lag gelé etter anvisningen på pakken, men med 1 dl mindre vann enn angitt. Avkjøl geléen til den så vidt begynner å stivne. Geléen er passe stivnet når den ikke renner av bærene, men kleber seg som et gelélag rundt hele bæret.

Trekk et bredt bånd med aluminiumsfolie litt stramt rundt kaken og fest med en tape. La folien gå noen centimeter over toppen på kaken. Dypp bærene i den halvt stivnede geléen og legg dem oppå kaken til en flott bærsymfoni. Øs eventuelt resten av geléen over bærene før kaken settes til avkjøling.

Fjern folien og dekk siden med pisket kremfløte. Kjevle ut marsipanen til et bånd som er ca 10 cm bredt og ca 65 cm langt. Lag et mønster langs den ene kanten med et lite glass, for eksempel et smalt hvitvinsglass. Fest marsipanbåndet med mønsterkanten opp, slik at det dekker siden rundt hele kaken. Trill resten av marsipanen til to lange pølser og tvinn dem. Legg den tvinnede remsen rundt kanten nederst på kaken.

Marsipanterte med eggekrem og frukt
Marsipanterte:
1 kg ferdig marsipanmasse

Eggekrem:
4 dl melk
1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
6 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ss maizena

Kle en rettkantet paiform med bakepapir i bunnen. Trykk ut marsipanmassen i bunnen og oppover sidene. Stek ved 160 °C i 20-30 minutter. Avkjøl litt, ta terten ut av formen, fjern papiret og anrett på fat.

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen "sprekke". Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

Fyll helt avkjølt terte med eggekrem og pynt med ulike frukter.

Kvæfjordkaka
Denne kaken er kjent over hele Norge og kalles også Verdens Beste. er selvskreven på ett fest kakebord.

100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker - må være med. Det gir kaka en særegen smak

Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
100 g mandelspon

Fyll:
3 dl kremfløte
Vaniljekrem eller romfyll (etter smak)

Rør smør og sukker hvitt, ha i eggeplommer og melk. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og rør det godt inn i deigen. Kle en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i et tynt lag. Stivpisk eggehvitene og ha i sukkeret. Pisk videre til alt sukkeret er oppløst. Hell marengsen over røren i langpannen. Strø om lag 100 g mandelspon (hakkede mandler) over det hele. Stek kaka ved 180 grader til marengsen får er stiv og har fått lett gyllen farge.

Avkjøl. Piske fløten stiv og land med vaniljekrem. Del kaka i to og legg kremen mellom bunnene.

Barnas 17. mai kake


Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
3/4 ts bakepulver

Fyll og pynt:
1 - 1 1/2 dl melk eller fløte til dynking
1 glass (ca. 400 g) jordbærsyltetøy
2 kartonger (6 dl) kremfløte, 4 dl til fyll og 2 dl til dekke av kaken
3 bananer
500 g marsipan
1 eggehvite
pyntegelé i rødt, gult og grønt
kransekakeflagg
konditorfarge
mynte

Kaken stekes i ovn ved 160 °C i ca. 45 min. på nederste rille i form 24 cm i diameter.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Hell røren straks i smurt kakeform og stek kaken. Avkjøl den på rist.

Del sukkerbrødet i tre lag og dynk hvert lag med melk eller fløte. Legg den nederste bunnen på serveringsfatet.

Dekk kakebunnen med halvparten av syltetøyet. Pisk 4 dl krem og bland i banan-skiver. Fordel halvparten av banankremen på bunnen. Legg den andre bunnen over og fordel syltetøy og banankrem på den. Legg til sist over den tredje kakebunnen med snittsiden opp.

Pisk 2 dl kremfløte og dekk topp og sider av kaken med kremen. Kjevle ut marsipanen. Kjevle en rund leiv som dekker topp og sider. marsipan som er til overs brukes til figurene. Rull leiven over på kjevlet og løft den forsiktig over på kaken. Strekk forsiktig i marsipanen på sidene for å unngå folder i den.

Kjevle ut rester av marsipanen og trykk ut små rundinger. Skjær et snitt i rundingen. Den lille trekanten som kan trilles til hoder. Vikle sirklene til et kremmerhus. Lim dem sammen med eggehvite og sett dem med spissen opp.

Bruk hvitløkpresse og lag "hår" av marsipanen. Legg en liten klump marsipan i pressen og press ut tynne strimler.

Trill små kuler og lim dem på med eggehvite. Fest "håret" med eggehvite. Klem skjørtene i folder nede, da vil de også stå bedre.

Vi har brukt gelétuber i forskjellige farger til å pynte med. Håret pensles med konditorfarge.

Barn av regnbuen - kake
Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll og pynt:
1 – 1 1/2 dl eplesaft eller -juice til dynking
9 dl kremfløte
ca 2 dl rødt syltetøy
1 kurv jordbær
3 bananer
sjokoladesaus på flaske
ca. 300 g marsipan
gul, grønn, rød og blå konditorfarge
noen seigmenn

Sukkerbrød
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Fyll og pynt:
Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem godt. Legg et lag sukkerbrød på fatet og bre syltetøy over. Pisk først 6 dl av fløten. Ha på et lag av kremen og fordel delte jordbær og bananskiver over kremen. Sprøyt sjokoladesaus på kryss og tvers. Legg på neste lag sukkerbrød og gjenta det samme. Legg siste lag sukkerbrød over og dekk kaken med krem.

Kjevle ut en leiv med marsipan. Legg på bunnen av kakeformen og skjær ut en sirkel, stor nok til å dekke toppen av kaken. Legg marsipanen på kaken. Pensle den nederste halvparten av marsipanen med grønn konditorfarge. Den øverste halvparten males i regnbuens farger. Husk at rødt og gult blir orange, gult og grønt blir turkis og rødt og blått blir fiolett. Begynn med rødt innerst og avslutt med fiolett ytterst. Legg på seimenn som ”barn av regnbuen” og pynt med marsipanblomster i ”gresset”.

Pisk resten av kremfløten og fyll den i en sprøytepose. Sprøyt krembomber rundt kanten på kaken til slutt. Bruk kremsprøyte som har tut uten riller.

Prinsessekake


Sjokoladekake:
400 g smør
4 ½ dl vann
6 ss kakao
9 dl sukker
9 dl hvetemel
1 ts salt
2 ts natron
5 egg

Sjokoladekrem:
125 g mykt smør
125 g melis
ca. 2 kakao

litt pisket kremfløte
1 pose sjokoladegodt

Kok opp smør og vann i en stor kjele. Trekk kjelen av platen, og tilsett resten av ingrediensene. Bland alt godt sammen og hell røren i en bakepapirkledd langpanne. Stek kaken ved 180 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl kaken.

Rør smør og melis mykt til sjokoladekremen. Ha i kakao og rør til fargen er jevnt lysebrun.

Skjær én eller flere runde kaker av en langpanne med sjokoladekake. Bruk en tallerken eller lignende som mal. Del hver kake i to og smør på et lag med sjørøverkrem på den nederste bunnen. Legg på den andre bunnen og dekk kaken med pisket kremfløte.

Kjevle marsipan til remser som er ca. 7 cm. brede og like lange som kakens omkrets. Skjær ut spisser langs den ene siden eller stikk ut halvsirkler med et hvitvinsglass. Fest marsipanbåndet rundt kaken som nå ligner en prinsesse-krone. Fyll kronen med egnet sjokolade-godt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:242
Slanking.Rask mat.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.