
Hipp hurra for vår nasjonaldag og alle de vakre menneskene i nyutsprunget drakt. Her har vi funnet frem en rekke retter som kan bli til et flott koldtbord. Alle oppskriftene kommer fra
Opplysningskontoret for meieriprodukter,
melk.no
Melon og fetaostsalat med spekeskinke
6 porsjoner
Vannmelon, rødløk og en god fetaost er en frisk og god kombinasjon - nydelig. Server god spekeskinke ved siden av.
1 kg vannmelon
250 g fetaost
1 stk rødløk
½ stk sitron
½ ts salt
½ ts pepper
½ dl frisk mynte
600 g spekeskinke
Del vannmelon i biter og fjern skall og stener.
Skjær fetaosten i terninger og rødløken i tynne strimler.
Bland sammen melon, ost og løk. Tilsett saften av den halve sitronen. Krydre etter smak og pynt med mynte.
Serveres med spekeskinke.
Skinke- og parmesansalat
10 porsjoner
En flott og velsmakende salat til festbordet
2 pk ferdigkuttet salatblanding
1 bunt vårløk
200 g sukkererter
150 g jordbær
300 g spekeskinke evt parmaskinke
100 g parmesan
Vask og riv salaten. Skjær vårløken i tynne skiver, del sukkerertene i mindre biter og del jordbærene i to.
Legg salaten på et vidt fat, rull sammen skinken og fordel den utover salaten.
Pynt med jordbær, vårløk og sukkererter. Bruk en ostehøvel og høvl over store flak av parmesan.
Ovnsbakt laks
4 porsjoner
En lettvint og smakfull rett, som ikke tar lang tid å lage. Skal du ha selskap er dette en rett som lett lar seg klargjøres på forhånd. Sett den kjølig, og sett den inn i stekeovnen når gjestene
står i døra.
800 g skinnfri laksefilet
1 ss smør
2 stk sitron
2 dl crème fraîche orginal, 35 %
Skjær fileten i 8 like store stykker. Strø litt salt over stykkene på begge sider.
Legg stykkene i en smurt ildfast form.
Del en sitron på langs. Skjær halvdelene i skiver som legges mellom laksestykkene. Riv skallet av den andre sitonen og dryss det over fisken. Klipp persillen grovt og dryss den over
fisken.
Ha ca. 1 ss crème fraîche på hvert laksestykke. Settes i stekeovn,øverste rille, ca 175 °C i ca 15 minutter, til fisken er gjennomstekt.
Server gjerne lakseretten med en salat og cous cous.
Osteterte
6 porsjoner
Disse ostetertene serveres lune med en god chutney eller en flytende honning. Tertene er nydelige som forrett, på en buffet eller som kosemat i hyggelig lag.
3 plate butterdeig
55 g smør
55 g hvetemel
1 ½ dl melk
110 g hvitost
½ ts salt
¼ ts pepper
Bruk seks porsjonsformer eller en form ca 24 cm i diameter. Tin butterdeigen og del hvert flak i to. Kjevle ut litt og klem ned i de små formene. Eller; Legg de tre flakene sammen til et
stort som passer i den store formen.
Stek paibunnen(e) ca 10 minutter på 190 °C, til de er sprø og gylne. Avkjøl ca 5 minutter.
Smelt smør i en kjele og rør inn mel til en jevn røre. Spe med melk og la osten smelte i. Smak til med salt og pepper.
Hell osterøren i bunnen(e). Stek de fylte tertene videre ca 15 minutter.
Serveres lune med chutney eller med god honning.
Lune Asparges i fløtesaus
4 porsjoner
Vårens og sommerens deiligste grønnsak i fløtesaus bør være tilstede på festbordet
1 bunt grønn frisk asparges
1 dl pinjekjerner
3 dl kremfløte eller matfløte
3 ss finhakket frisk timian , evt oregano eller basilikum
nykvernet salt og pepper
Kutt av ca 2 cm av den nederste delen av stilken eller ta tak i stilkenden omtrent midt på aspargesen og bøy den til den seige enden knekker. Skrell den nederste delen av stilken.
Rist pinjekjernene ved middels varme i en stekepanne til de er gylne.
Lag en kurv av aluminiumsfolie og legg aspargesen oppi kurven.
Hell fløte over aspargesen og strø timian og pinjekjerner på toppen.
Kvern salt og pepper over og sett kurven på grillen.
La stå til aspargesen er mør. Dette tar mellom 10–15 minutter.
Hvis du ikke har grill tilgjengelig kan du steke de i ovnen i en lidfastform ved 200 grader i ca 10 - 15 minutter
Kylling med kald dillsaus
10 porsjoner
Kylling er en anvendelig råvare som faller i smak hos alle. Server den kald eller lun på festbordet.
1 kg kyllingfilet
3 ss smør
2 ts salt
1 ts pepper
Saus:
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
½ stk sitron , saft og skall
1 ss honning
½ dl tørket dill , finhakket
½ ts salt
1 krm pepper
Garnityr:
1 dl tørket dill
1 stk sitron , i skiver
Stek kyllingfileten på begge sider i smør i en stekepanne. Legg filetene i en langpanne, ha litt salt og pepper på, og stek dem ytterligere i 10 minutter i stekeovn på 225 °C i 10 - 12
minutter til de blir gjennomstekte. Avkjøl.
Rør sammen creme fraiche, sitron, honning, tørket dill, salt og pepper til saus. Del kyllingfiletene i passe serveringsskiver. Anrettes på fat med saus, dill og sitron.
Spyd med kyllingkjøttboller og kesamdipp
4 porsjoner
Det er mye deilig som kan serveres på pinne. Gode kyllingkjøttboller, sammen med ost og grønnsaker. Skikkelig snadder.
400 g kyllingkjøttdeig
½ ts salt
½ ts pepper
50 g revet parmesan
3 båt finhakket hvitløk
½ stk finhakket rød chili
1 dl kesam original, 8 %
1 stk egg
Til spydene:
200 g hvitost
1 stk gul paprika
1 beger rød cherrytomat
8 stk trepinne
Rør sammen alle ingrediensene til kjøttbollene i en foodprosessor, eller kjøkkenmaskin, og lag små boller.
Stek bollene på middels varme med litt smør til de er gjennomstekte. Snu på kjøttbollene under stekingen. Bollene kan også lages uten chili og hvitløk. Ellers kan ferdigkjøpte kjøttboller
også brukes.
Del opp ost og paprika i terninger. Tre kjøttboller, ost og grønnsaker på små trespyd. Serveres med en deilig kesamdipp
Rekerand
4 porsjoner
Denne smakfulle rekeranden med snøfrisk passer perfekt på koldtbordet. Kan også lages i kuvertstørrelse.
1 ¼ dl vann , kokende
1 pk aspik (lys buljong-gelé)
250 g snøfrisk med dill eller naturell
2 dl yoghurt naturell
2 ss sitronsaft
2 ½ dl kremfløte
300 g rensede reker
1 dl frisk dill , finklippet
dill, sitron, reker, røkelaks og krepsehaler
Smelt buljongpulveret i kokende varmt vann. Tilsett osten og rør til den er smeltet. Ha i yoghurt og sitronsaft.
Visp kremfløten stiv og ha den i.
Ta av noen reker til pynt og grovhakk resten og bland i randen sammen med dill. Hell blandingen i vætet form og la moussen stivne i kjøleskapet.
Hvelv den på fat før servering og pynt med reker, røkelaks, krepsehaler, sitron og dill.
Pavlova
12 porsjoner
Hipp hurra! En lekker pavlova i rødt, hvitt og blått.
4 stk eggehvite
1 ts hvitvinseddik
225 g sukker
1 ss maisstivelse (maizena)
1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)
Fyll:
3 dl kremfløte
2 ss sukker
3 dl ferdig vaniljekrem
ca 300 g friske bær
Tegn opp sirkel på 22 cm i diameter på et bakeparir. Visp eggehvitene til hard skum i en helt ren bolle. Ha i eddiken mens du visper. Tilsett sukker, maisstivelse og vaniljesukker litt etter
litt i eggehvitene mens du fortsatt visper. Når massen er blank og smidig har du den på bakepapiret, innenfor sirkelen.
Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 200 °C til 100 °C. Stek bunnen til marengsen er sprø på yttersiden og myk inni, dette tar ca 50 minutter. La den avkjøles og flytt den forsiktig
over på fat.
Rett før servering vispes fløten tilsatt sukker til luftig krem og blandes med vaniljekrem. Pynt med rikelig med bær.
Ønsker du en magrere krem?
Visp 1 pk lett dessertfløte til krem og bland inn 2 beger vaniljekesam. Smak til med fruktose eller sukker
17. mai marsipankake
16 porsjoner
Hvis du skal imponere gjestene med en stor flott marsipankake på narsjonaldagen eller på en annen stor festdag, er det denne kaken du skal bake! Et vakkert syn og en nytelse for
ganen.
Sukkerbrød:
5 stk egg
150 g sukker
120 g hvetemel
2 ss potetmel
1 ts bakepulver
Vaniljekrem:
1 stk vaniljestang
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
1 dl sukker (90 g)
3 stk egg
3 ss maisstivelse (maizena)
Jordbærkrem:
3 dl kremfløte
200 g jordbærsyltetøy
Lokk:
5 dl kremfløte
500 g marsipan
200 g friske blåbær , til pynt
200 g friske jordbær eller bringebær, til pynt
Sukkerbrød
Pisk egg og sukker til luftig og stiv eggedosis.
Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
Hell røren i kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.
Stek sukkerbrødet midt i forvarmet ovn på 175 ºC i 25 - 35 minutter.
Vaniljekrem
Ha melk og halve mengden med sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring.
Rør sammen fløte, eggeplommene, maisstivelsen og resten av sukkeret.
Hell den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt, mens du rører med en visp.
Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke sakte, men sikkert opp under omrøring, slik at den tykner. Rør godt slik at kremen ikke brenner seg. Avkjøles hurtig.
(Man kan også benytte ferdig vaniljekrem)
Jordbærkrem
Visp kremfløten til luftig krem og vend inn jordbærsyltetøyet.
Fremgangsmåte for kaken
Del sukkerbrødet i tre lag.
Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør vaniljekremen utover kaken. Hvis du ønsker, kan du blande inn litt stivpisket kremfløte i vaniljekremen før den smøres utover
kaken.
Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med jordbærsyltetøy og smør utover jordbærkremen.
Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Visp kremfløten til luftig krem og dekk toppen og rundt kanten av kaken med kremen.
Klipp ut en runding av bakepapir på ca 17 cm i diameter og legg den midt oppå kaken.
Marsipanen kjevles ut til et rundt stort lokk som er ca 3 mm tykt og dekker hele kaken. Legg lokket over kaken.
Skjær et kryss midt på marsipanlokket som strekker seg fra ytterkant til ytterkant av bakepapirsirkelen. Del stykkene på nytt i to. Du vil da ha 8 like store "kakestykker". Rull marsipanen på
hver av "kakestykkene" fra spissen og tilbake til ytterkanten. Ta bort bakepapiret.
Marker skille mellom kakestykkene med krem. Bruk en sprøytepose. Pynt med jordbær og blåbær i annenhver del.
Vannbakkelskrans
12 porsjoner
En fristende krans, med krem og bær. Vannbakkels kan man fylle med mye snadder. Her er det laget en krans, som er pyntet til fest.
125 g smør
2 ½ dl vann
2 ½ dl hvetemel
4 stk egg
Fyll
4 ss melis
2 stk eggeplomme
4 dl kremfløte
1 glass /boks mascarponeost
Frukt og bær til pynt
Kok opp melk, sukker og smør. Tilsett melet og rør til deigen slipper kjelebunnen. Avkjøl litt og rør i ett egg om gangen. Bruk gjerne en håndvisper. Deigen skal være så tykk at den
holder fasongen når den settes på platen med skje, eller sprøytes med sprøytepose.
Dekk stekeplaten med bakepapir og sprøyt deigen til en rund krans. Stek vannbakkelsene ved 200 grader i ca. 20 - 25 minutter. Vær forsiktig med å åpne ovnsdøren under stekingen og
la gjerne den ferdigstekte kransen stå litt ekstra i ovnen med døren åpen. Avkjøl kakene på rist.
Pisk eggeplommer og melis til eggedosis. Visp kremfløten til luftig krem, og bland inn osten sammen med eggedosisen.
Del kransen i to og fyll den. Dryss melis på toppen. Del opp frukt og bær, og ha dette i midten av kransen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2667