Festsodd fra Trøndelag er beskyttet som geografisk betegnelse


Oppdatertdato: 2013-01-28 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matmerk


Mattilsynet har vedtatt at Festsodd fra Trøndelag er beskyttet som geografisk betegnelse. Etter dette er det totalt tjuefem betegnelser på næringsmidler som er beskyttet i Norge under merkeordningen ”Beskyttede betegnelser”.
Det er tre forskjellige godkjenningskategorier under merkeordningen ”Beskyttede betegnelser”. Festsodd fra Trøndelag tilhører kategorien ”geografiske betegnelser”. For å kunne bli beskyttet som ”geografisk betegnelse” kreves det blant annet enten at næringsmidlets særegne kvalitet, omdømme eller andre egenskaper må kunne tilskrives den geografiske opprinnelsen og at næringsmidlet enten må være produsert, bearbeidet eller foredlet i det aktuelle området.

Festsodd fra Trøndelag er betegnelsen på sodd produsert etter gammel håndverksmessig tradisjon fra bygdene i Innherred. Festsodd fra Trøndelag skal bestå av soddboller laget av fårekjøtt og storfekjøtt, kokt fårekjøtt og storfekjøtt i terninger, soddfett og kjøttkraft. Soddet skal ha en karakteristisk smak av får og muskat. Festsodd fra Trøndelag må være bearbeidet og foredlet innenfor det geografiske området som består av fylkene Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag.

Matmerk har ansvaret for informasjon og veiledning av søkere etter merkeordningen i tillegg til den forberedende søknadsbehandlingen og gjennomføring av høring. Mattilsynet godkjenner utkast til høringsdokumenter og står for den endelige godkjenningen av en betegnelse.

Oppskrift Inderøysodd fra Gjørv Gård

8 porsjoner

2,5 kg sausekjøtt fra voksen sau og storfe.
10 stk gulrøtter

Kjøttboller
1 kg rent sauekjøtt til bolledeig (2 kg ferdig farse)
100 gr nyretalg, fin
1 ss salt
1,5 ss potetmel
7,5 dl melk
2,5 dl kremfløte
0,25 ts muskat-nøtt, revet
Kraft av kjøttbena til koking

Kjøttbollene til Inderøysodd skal være av okse og lam. De er spedd med melk og fløte og skal smelte som fløyel i munnen. Sodd-oppskriften på Gjørv er den samme som den var for generasjoner siden.

Mal kjøttet 14 ganger, saltet skal med fra 2 gangen. Talg og potetmel skal være med de siste to gangene. Spe med veske ( melk blandet med fløte) og begynn med 1 ss. Spe forsiktig til farsen er passe fast. Bland inn muskat. Fyll farsen i pølsehornet på kjøttkvernen eller fyll i en sterk sprøytepose. Lag passe store boller som legges direkte i kraft kokt på bena.. Kok opp kraften med bollene i og la de trekke ca. 5 minutter. De skal ikke fosskoke, Ta opp bollene og la dem renne godt av seg. Avkjøl og la stå til de skal brukes. Bollene lan gjerne fryses.

Inderøysodd fra Gjørv Gård
På Gjørv Gård lages Inderøysodden av storfe- og fårekjøtt som er kokt, renset og kuttet i terninger. Kjøttkraften fra kokingen saltes og krydres med "hemmelige" krydder. I tillegg kommer de spesielle kjøtt-bollene som er nevnt her over. Gulrøtter kokes i egen kjele og tilsettes suppen til slutt. Man kan faktisk idag kjøpe svært god ferdig Inderøysodd som selv den mest ihuga matspesialist kan godta. Ferdig sodd skal bare varmes, ikke kokes. Gode kokte poteter serveres på egne fat og bæres inn til bordet etter sodden.
Til Inderøysodd serveres et lokalt flatbrød, svakt søtet. Det kalles skjenning eller klenning

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2613
Norsk mat.Gryteretter.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.