Fet fisk bra for hjernen


Oppdatertdato: 2005-08-19 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress


Sjømat er hjerneføde, og Omega 3 hjelper mot både lærevansker og dysleksi. Nå like før skolestart kan det derfor være lurt å satse på laks, ørret eller makrell til skolebarna. Studier både i USA og Nord-Irland konkluderer med at mangel på Omega 3 kan være årsaken til lærevansker og dysleksi. Økt tilførsel av Omega 3 viser seg å ha positiv innflytelse på disse problemene.

60 prosent av hjernen vår består av fett og forskerne antar at minst 30 prosent av dette fettet er Omega 3 fettsyrer. Disse Omega 3 fettsyrene er nødvendige for å utvikle cellene i kroppen vår. Under svangerskapet får barnet Omega 3 fettsyrer fra moren. Fosteret vil faktisk ”stjele” Omega 3 fra moren. I tillegg får barnet i seg Omega 3 fettsyrer gjennom morsmelken, og forskning viser at barn som blir ammet ser ut til å ha bedre evne til problemløsning - og noen poeng høyere IQ enn gjennomsnittet.

Selv om vi ikke produserer flere hjerneceller etter 2-års alderen, vokser hjernecellene og utvikler "slyngtråder" til andre celler, noe som er viktig i læringsøyemed. Dette er spesielt viktig for barn som vokser og skal mestre små og store oppgaver både på skolen og hjemme. Fett er helt vesentlig for at cellene skal vokse og utvikle seg. Fiskefettet -Omega 3 - gjør at cellemembranen blir mer elastisk, lettere tar opp næringsstoffer og utvikler seg. Det er blant annet begrenset utvikling av disse "slyngtrådene" til hjernecellene som gjør at vi blir glemske, og får problemer med å lære noe nytt når vi blir eldre.

Barn som vokser og skal lære mye, har behov for jevn og god tilførsel av Omega 3. Da blir de i stand til å holde konsentrasjonen på topp gjennom hele skoledagen, ta til seg lærdom og bli kloke. Det er det samme for oss som er både litt og mye eldre. Blant annet vet vi at eldre som spiser fisk en gang i uken har mindre sjanse for å bli demente.

Omega 3 kan vi bare ta til oss gjennom maten vi spiser - kroppen greier ikke å produsere det selv. Derfor er det viktig å sørge for at kroppen vår får nok tilførsel av Omega 3. Omega 3 finner vi først og fremst i fet fisk som laks, ørret, makrell og sild. Så la både barn og foreldre få en brødskive med makrell i tomat og gode middager med laks, ørret og annen fet fisk jevnlig hele året.

Kilder:
Eating fish lowers risk of dementia – British Medical Journal, October 2002
Mothers taking Omega 3 during pregnancy boost babies’ intelligence – Institute for Nutrition Research University of Oslo.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:656
Info.Produkttester.
Sommermat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.