Fett og sukker til syke barn


Oppdatertdato: 2005-06-03 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Oslo (NW): - Alvorlig syke barn har ofte et større energibehov og bør spise ekstra kaloririk mat, sier ernæringsfysiolog Kjersti Birketvedt ved Barneklinikken på Rikshospitalet. Smør, fløte og sjokolade anbefales.
- Barn med lungesykdommer, kreft, hjertefeil eller hyppige infeksjoner spiser ofte for lite. For å hindre underernæring får syke barn næringsdrikker som selges i apotek. Vi ønsker å gi fortvilte foreldre og helsepersonell inspirasjon til å lage energirik og næringsrik mat på egen hånd, slik at syke barn får mer matlyst, sier Kjersti Birketvedt til Newswire.
Birketvedt og hennes kollega Anne Kørner Bueso lanserer denne uken et nytt oppskriftshefte med fargerike frokost-, lunsj- og middagsretter for barn med spise- og ernæringsproblemer. Oppskriftene og anbefalingene er laget av Rikshospitalet og Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Heftet trykkes i et opplag på 100 000 og skal brukes på landets sykehus og helsestasjoner.
- Også friske barn har perioder der de spiser lite, for eksempel i forbindelse med infeksjoner. Men friske barn kompenserer for sykdomsperioder med å spise når formen er bedre. Våre anbefalinger gjelder barn med kroniske sykdommer som påvirker matinntaket, sier Birketvedt.

Fett og sukker

Kakao med eggeplomme og marshmellow, arme riddere og muffins er blant de fete rettene som anbefales i det nye heftet ''Når barn ikke har matlyst''.
- Vi er vant til å tenke at det er sunt å spise lite fett, magert kjøtt og lette melkeprodukter. Men med syke barn må vi tenke helt annerledes. Barn som spiser lite, har behov for mer fett og sukker. I noen situasjoner er det viktigere at barnet spiser enn hva det spiser, sier Birketvedt.
I Norge har tallet på innlagte barn ved norske sykehus vært stabilt de siste årene. I 2004 ble 75 547 barn innlagt i løpet av året, viser tall fra Norsk pasientregister (NPR).

Små porsjoner

Ekspertene mener at det ikke finnes noen enkel oppskrift på hvordan foreldre kan få barnet sitt til å spise mer.
- Å true, lokke eller trygle barnet om å spise gir ikke grunnlag for matglede. I verste fall ender foreldrene opp med et barn som totalt nekter å spise eller drikke. Å dele opplevelser i et felles måltid med voksne og barn skaper matglede. Trivsel smitter, men det blir ikke trivelig hvis all fokus er på hva barnet spiser eller ikke har spist, sier matkonsulent Liv Leira i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Opplysningskontoret har komponert rettene i heftet, og har lagt vekt på små, delikate og fargerike porsjoner.
- Lag gjerne små brødskiver med mye smør og pålegg. Små porsjoner er ofte mer appetittvekkende og gjør det mulig for barnet å spise opp alt, sier Leira.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:606Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.