Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2003


Oppdatertdato: 2005-12-01 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Stor årgang fra Fetzer

Mange nordmenn har stiftet bekjentskap til vinprodusenten Fetzers mange smaksrike og relativt rimelige viner. Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2003 er et kroneksempel på folkelig vin fra California.

De siste to årene har Fetzer laget noe av sin beste Zinfandel på mange år. Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2003 er et av de helt store vinkjøpene fra 2003. Som en liten bonus passer den også svært godt til sesongens matretter. Den kan drikkes til så vel store som små viltretter, men smaker også godt alene. I disse førjulstider kan den med fordel drikkes til kraftige kjøttretter. 2003-årgangen er rubinrød, har god fylde, milde tanniner, gode bæraromaer med hint av svisker og tobakk, og har lang og spenstig avslutning.

Strides om druer

De fleste druene som dyrkes i California er av velkjent fransk avstamning som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay og Pinot Noir. Men California har også sin egen vindrue, Zinfandel. Forskere hevder å ha bevist at Zinfandel egentlig er den samme druen som italienske Primitivo, og det er tungt å svelge for Californierne. Men sett bort fra det, så var Zinfandel ingenting før den ble dyrket i California. Og om den skulle være en Primotivo, er vel heller ikke det en ulykke. For hva har vel opphav å si, så lenge vinen smaker så godt som den gjør.

Fetzer Valley Oaks Zinfandel inneholder også 17 prosent Petite Sirah, som gir vinen garvesyre og struktur som Zinfandel ikke oppfyller så lett alene. Zinfandel gir ofte fruktig vin med mye og lett krydret smak. Petite Sirah er en vinner i det varme californiske klimaet og gir kompakt og tanninrik vin. Avstamningen til denne druen er for øvrig fremdeles ukjent selv om det er tatt DNA-tester av den for å finne stamfedrene.

Bredde og nisje

Fetzer har vokst fra å være en liten familiedrevet vingård i 1969 til å bli en av de største og mest eksperimentelle vinhusene i California. I tillegg til at vinprodusenten satser på breddemarkedet har den også forsket på og utviklet en rekke økologiske alternativer. Fetzer har tradisjonelt sett dyrket sine druer i Mendocino og siden i Napa og Sonoma – alt i California.

Smak og behag

Navn: Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2003
Land/distrikt: USA/California
Produsent: Fetzer Vineyards
Druer: 83% Zinfandel, 17% Petite Sirah
Alkoholstyrke: 14,00% vol.
Pris: 119,90
Pol nr. 2166 (basis)
Karakteristikk: Dyp rød, god fylde, svært fruktig og smak av mørke bær, tobakk, svisker og sort pepper. Bra ettersmak med myke tanniner. Best til: Storfe, småvilt og storvilt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:728
Slanking.Rask mat.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.