Fisk beskytter huden


Oppdatertdato: 2008-12-16 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Simone van den Berg


Spedbarn som får fisk før de fyller ni måneder har mer enn 20 prosent lavere risiko for å utvikle allergisk eksem. Det viser ny forskning ved Universitetet i Göteborg, der 5.000 foreldre med små barn har vært med i en omfattende undersøkelse.

For lite omega-3

– Dette er interessante funn som styrker det vi tidligere har trodd om at fisk kan dempe barneeksem, sier Livar Frøyland ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.
Forekomstene av eksem, astma og allergier har økt de siste 30 årene. I dag har mellom 20 og 30 prosent av den norske befolkningen en allergi, og minst én tredel av disse er alvorlig rammet. Flere forskere leter etter forklaringer på dette i kosten vår, og Frøyland tror svaret kan ligge i for lite av fiskens omega-3 og for mye av planteoljers omega-6.

– Dette gir en ubalanse i kroppen, og det kan være med på å utløse allergiske reaksjoner, sier Frøyland.

Fisk til spedbarn

– Det er positivt at vi får forskningsresultater som viser at matvarer som generelt er sunne for oss, i tillegg kan ha denne forebyggende effekten, sier rådgiver Helle Grøttum i Norges Astma- og Allergiforbund.
Grøttum er én av tre sykepleiere som bemanner forbundets rådgivingstelefon, som hver dag får mellom 20 og 30 henvendelser. Hun anbefaler småbarnsforeldre å introdusere barnet for nye matvarer som fisk mens man fortsatt ammer og før barnet fyller et år, med mindre barnet er disponert for allergi. Disse rådene er helt i tråd med de siste forskningsresultatene fra universitetet i Göteborg.

Omega-3 for huden

Det er imidlertid ikke bare i begynnelsen av livet du kan beskytte huden ved å sette mer fisk på menyen. Den kinesiske hudlegen Wu Yan fra Beijing University har studert hvilke matvarer som tar vare på huden etter hvert som både stress, alder og miljøet forsøker å sette sine spor. Laks er med på Yans anbefalinger, først og fremst fordi den inneholder så mye omega-3. Dette stoffet bygger hudens cellemembraner, altså det laget rundt cellene som bestemmer hva som skal slippe inn og hva som skal slippe ut. Dette laget holder også fuktigheten på innsiden. Derfor er huden i stand til å holde på fuktigheten langt bedre hvis du bygger cellene opp ved hjelp av omega-3.

– Skjønnhet kommer faktisk innenfra, og nøkkelen til god hud er ofte å være nøye på hva du spiser, sier Yan.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1459
Slanking.Wok.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.