Fisk i barnehagene landet rundt


Oppdatertdato: 2008-10-24 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk


Barna spiser mer fisk og de ansatte har fått flere gode grunner for å servere sjømat. Slik er det i barnehager med Fiskesprell, og nå blir hele landet med i prosjektet.
Hvor tar egentlig barna all energien sin fra? For barn i barnehagen er svaret enkelt: Minst halvparten av den daglige energidosen kommer fra måltidene de spiser her. Derfor har regjeringen og Eksportutvalget for fisk gått sammen om «Fiskesprell», prosjektet som skal bidra til å gi barn gode matvaner.

– Vi vet at barn liker fisk, men vi vet også at voksne trenger både kunnskap og inspirasjon for å gjøre den sunne og gode maten tilgjengelig for de yngste, sier prosjektleder Line Kjelstrup i Eksportutvalget for fisk.
Det siste året har hun sendt de ansatte fra 30 barnehager i fylkene Telemark, Rogaland og Nord-Trøndelag på kurs. Her har de fått teori om fiskens helseeffekter og praktisk trening i å lage enkle og barnevennlige fiskeretter.

Mer sunn mat

Et år etter starten kommer de gode nyhetene fra pilotfylkene: Alle barnehagene setter mer fisk på bordet, både som pålegg, varmmat og turmat. I tillegg sier de ansatte både at de har fått mer kunnskap om fiskens rolle i et godt kosthold, og at de har blitt tryggere på å lage gode fiskeretter i barnehagen.
Resultatene gleder helseminister Bjarne Håkon Hanssen, som setter sunt kosthold høyt i det folkehelsearbeidet.

– Gode kostvaner dannes tidlig, derfor er barnehagene en viktig arena. Flere enn åtte av ti barn mellom ett og fem år går i barnehage. På denne måten når vi også barn i alle sosiale grupper, og kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller i kostholdet i de viktige småbarnsårene, sier Hanssen.

Landsdekkende prosjekt

Basert på disse gode resultatene blir «Fiskesprell» derfor et nasjonalt prosjekt: 17 av landets fylker vil gjøre dette til en del av det lokale folkehelsearbeidet. I løpet av neste år vil «Fiskesprell» ha til sammen 700 barnehager med på laget. I tillegg tilbyr også «Fiskesprell» et pedagogisk opplegg og råvarestøtte til alle landets ungdomsskoler, og dette skoleåret vil nærmere 700 ungdomsskoler lage sjømat på skolekjøkkenet. Dette tallet gleder Line Kjelstrup av flere grunner.

– Vi vet også at det som skjer på dagtid i barnehagene og på skolene påvirker matvanene hjemme, sier Kjelstrup.

Fisk til unge prioritert

Eksportutvalget for fisk, Fiskesalgslagene, Helse- og omsorgsdepartementet samt Fiskeri- og kystdepartementet står sammen om «Fiskesprell». Prosjektet er en konkret oppfølging av regjeringens «Handlingsplan for et bedre kosthold i befolkningen», der barn og unge er en viktig målgruppe. I planen heter det blant annet at «grunnlaget for barn og unges kosthold legges hjemme, men barnehager og skoler spiller også en viktig rolle når det gjelder denne gruppens kostvaner».
Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen sier «Fiskesprell» er et viktig skritt for å nå målene i regjeringens plan.

– Barn og unge som spiser sjømat får rett og slett mange fordeler. Sjømat er en viktig del av et balansert kosthold, som igjen er nødvendig for at kroppen skal utvikle seg normalt og holde seg frisk. Fisk og annen sjømat er gode kilder til næringsstoffer som det ikke finnes mye av i andre matvarer, for eksempel omega-3 og vitamin D, sier Pedersen.
Også Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning og Helsedirektoratet er med i arbeidet som nå blir nasjonalt.
Se www.fiskesprell.no/barnehage for mer informasjon.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1419
Norsk mat.Produkttester.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.