Fisk- og skalldyrsbuffé til 17. mai


Oppdatertdato: 2016-05-14 Tema: 17_mai Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Monica Friedrich


Enten du venter frokostgjester på 17. mai, eller det bare blir kjernefamilien som starter dagen sammen, kan det være en idé å starte planleggingen allerede nå. I år har vi valgt å nesten helt velge bort kjøtt og satset på en fisk- og skalldyrsbuffé. Vi håper du lar deg inspirere!
Forslaget kommer fra kulinarisk.no og originaloppskriften ligger her:

Gratinerte reker med parmaskinke

Oppskrift (4 personer)

100 g parmaskinke, strimlet
150 g ferske reker, pillede
1 1/2 dl cremé fraîche
1 ss sitronsaft
2 hvitløksfedd, finhakket
100 g parmesan, revet
Pepper etter smak

Bland alle ingrediensene utenom osten i en arbeidsbolle. Fordel blandingen i 4 små eller 1 stor ildfast skål. Strø parmesan over og stek i ovnen på 180 grader i ca. 12-15 minutter. Pynt med reker og server med god loff til.

Fiskespyd med chilimajones

Oppskrift (4 personer)

300 g laksefilet, uten skinn og bein
300 g steinbitfilet, uten skinn og bein
Olje
Salt og pepper
½ økologisk sitron, saften av den

Sett stekeovnen på 200 °C. Skjær laks og steinbit i stykker på ca. 4 x 4 cm, og tre på spyd. Pensle fisken med olje. Varm en stekepanne til middels varme. Brun spydene raskt, og krydre lett med salt og pepper. Hell sitronsaft over spydene og etterstek dem i stekeovnen i ca. 5 minutter.
Chilimajones
Oppskrift (4 personer)

1 ts hvitvinseddik
1 ts dijonsennep
1 ss sitronsaft
1 eggeplomme
Salt
3 dl nøytral olje
Pepper
1 rød chili
1 fedd hvitløk

Alle ingrediensene skal ha romtemperatur. Hell eddik, sennep og sitron i en bolle. Pisk det godt sammen. Tilsett eggeplommen og pisk videre. Ha en klype salt i og pisk grundig samtidig som du heller oljen i en uavbrutt tynn stråle. Fjern frøene fra chilien, og finhakk den. Press hvitløken, og tilsett den sammen med chilien. Smak til majonesen med salt, pepper, chili, hvitløk og Worcherstershiresaus.

Kongekrabbe med mango og cocktailsaus

Oppskrift (4 personer)

2 små hjertesalater
2 vårløk
6 reddiker
1 mango
2 kongekrabbeben

Riv de ytterste salatbladene i biter. La de innerste mindre bladene være hele. Kutt vårløk og reddik i tynne skiver. Skrell mangoen, fjern steinen og skjær den i passe biter. Fjern kjøttet fra kongekrabbebena og skjær det i passe biter. Dander ingrediensene på fire tallerkener, og drypp cocktailsausen over.
Cocktailssaus:
5 ss majones
1 ss tomatpuré
1/2 ss worchestershiresaus
Salt og nykvernet pepper
Pisk majones og tomatpuré sammen. Tilsett Worchestershiresaus, og smak til med salt og pepper.

Laksetartar

Oppskrift (4 personer)

50 g laksefilet
50 g røkelaks
1/2 sjalottløk
2 ss fersk dill
1/2 økologisk sitron
Salt og pepper

Skjær laksen i små terninger, finhakk sjalottløk og dill, og press saften av sitronen. Bland lakseterningene, sjalottløk, dill og sitronsaft sammen. Kjør gjerne blandingen med kniv i en food processor, men veldig forsiktig slik at den ikke moses fullstendig. Smak til med salt og pepper. Server tartaren med friske urter på toppen.

Helkokt laks med agurksalat og rømme

Oppskrift (6 personer)

Ca. 2 ½ kg laks

Kokelake:
1 gulrot, i terninger
½ løk, i skiver
Salt per liter vann, så mye at det dekker laksen
3 laurbærblad
1 ts hel hvit pepper

Til pynt:
1 økologisk sitron, i skiver

Fjern gjellene og vask vekk blodranden i buken. Hell vann sammen med salt, laurbærblad, pepper og grønnsaker i en fiskekjele, ev. en stor vid gryte som rommer laksen. Pass på at laksen er helt dekket med vann. Kok sakte opp. Kok laksen i 20 minutter på svak varme. Hvis du skal servere den kald, lar du den avkjøles i kokevannet. Pynt laksen med sitronskiver, og server med rømme, agurksalat, mandelpoteter eller potetsalat.

Agurksalat

Oppskrift (4 personer)

1 agurk
4 ss eddik
2 dl vann
2 ss sukker
1 ts paprika
Nykvernet salt og pepper

Skjær agurken i tynne skiver, legg skivene i en bolle og dryss med litt salt, la dette trekke i ca. 5 minutter. Lag en lake av vann og eddik. Smak til med sukker, paprika og pepper. Skyll saltet av agurkene og hell laken over. La salaten trekke i 20 minutter før den serveres. Pynt ev. med litt dill.

Eggerøre

Oppskrift (4 personer)

6 store egg
6 ss h-melk
1 ss smør
1 bunt gressløk, finhakket
Havsalt og nykvernet pepper

Pisk eggene sammen med melken, og vend gressløken i. Smelt smøret i en teflonpanne og stek eggeblandingen i 2-3 minutter under omrøring, til den er gjennomstekt, men fremdeles bløt og kremete.

Aioli

Oppskrift (4 personer)

1 fedd hvitløk
3 eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
1 knivsodd kajennepepper
1 ts sennepspulver
1 ss sitronsaft
Salt og pepper

Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur. Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den godt inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje.
Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, kajennepepper og smak til med sitronsaft.
Spiser du den rett etter du har laget den er det ofte en spiss smak av hvitløk. Lag gjerne derfor aiolien litt før du skal servere den. Da får den tid til å sette seg og bli mer rund og avbalansert i smaken. Rør gjerne om et par ganger om dagen mens den setter seg.

Potetsalat

Oppskrift (4 personer)

8 store poteter
1 dl lettrømme
1 dl kefir
1 pk majones á 165 g
1/2 ss Kjøkkensjef Natvigs krydderblanding
½ ts nykvernet pepper
4 vårløk

Kok, skrell og avkjøl potetene. Del dem i passe terninger. Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt, pepper og Natvig. Skjær vårløken i skiver. Vend alle ingrediensene sammen, og la bollen med potetsalat stå en stund for å få mer smak i den.

Bobleanbefaling

Bobler hører jo med til feiringen, men du trenger nødvendigvis ikke Champagne. I naboområdet lages det cremanter som er vel så gode og ofte bedre. De er laget på samme metode og på samme drue, men strenge franske regler krever andre navn. I år går vi for denne varianten fra Louis Bouillet, som med sin friskhet og fruktighet matcher vår feststemte meny.

Bouillot Crémant de Bourgogne Perle de Vigne
Vinmonopolnummer: 4349701
Pris: 150,-

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3024
Info.Supper.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.