Fiskesprell i multikulturelle barnehager


Oppdatertdato: 2010-06-20 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lars Magne Hovtun / EFF


Folkehelseprosjektet Fiskesprell og Urtehagen barnehage på Grønland i Oslo har gitt ut et oppskriftshefte på hele fem språk: norsk, engelsk, arabisk, somalisk og urdu. Når norske råvarer møter fremmede mattradisjoner blir resultatet et spennende oppskriftshefte, der fisken er felles.

Fisk og sjømat nytes av alle, uavhengig av kultur, religion og etnisitet, og er dermed den felles råvaren for de fire oppskriftene i heftet: Skattkiste, lakseburger, laks curry og fiskerett med dill.

Heftet blir distribuert til alle foreldre med barn i barnehagen, via helse- og velferdsetaten i Oslo kommune. Slik bidrar Fiskesprell ikke bare til å øke konsumet av sjømat i skoler og barnehager, men også til at hjemmene får del av tiltakene i folkehelseprosjektet.

Sosiale forskjeller

Oppskriftsheftet er nemlig ikke bare en samling gode og spennende oppskrifter, det er også en konkret oppfølging av regjeringens handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen. Et av hovedmålene i denne planen er nettopp å redusere sosiale forskjeller i kostholdet. Blant annet sier rapporten at «enkelte innvandrergrupper har gått bort fra et variert og høyt inntak av helsemessig gunstige matvarer som grønnsaker, frukt, linser og bønner, til fordel for matvarer med mye fett og sukker».

Fiskesprell møter utfordringen

Konsekvensen av disse matvanene er at overvekt, diabetes og mangel på D-vitamin er vanligere i enkelte minoritetsgrupper enn i resten av befolkningen. Derfor sier også regjeringens handlingsplan at «det er med andre ord viktig å ta hensyn til vårt flerkulturelle samfunn i utvikling og gjennomføring av befolkningsrettede så vel som individrettede ernæringstiltak». Det nye oppskriftsheftet fra Fiskesprell er et tiltak som nettopp tar slike hensyn, og som kan bidra til å realisere planens hovedmål om færre sosiale forskjeller i det norske kostholdet.
Last ned brosjyren her:

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1909
Norsk mat.Wok.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.