Fjelldronning fra Lesja Spesialitet-merket


Oppdatertdato: 2014-05-19 Tema: Ost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matmerk


Osten Fjelldronning og Gardsysteriets Rømme er hedret med Spesialitet-merket. Avdem Gardsysteri AS holder til på Lesja og lager blant annet ost, smør og rømme av fersk upasteurisert melk fra egne dyr. Produksjonen startet i 2005. Det er i dag Åse Haugstad og Sigurd Avdem som står for drift og produksjon.
«Fjelldronning» fra Avdem gardsysteri er en ost som i navnet hedrer dronningene i fjellet, budeiene, og som i smak er helt unik. Jeg er stolt av å kunne gi denne osten Spesialitet-merket, sier Nina Sundqvist, direktør i Matmerk.
Avdem Gardsysteri AS holder til på Lesja og lager blant annet ost, smør og rømme av fersk upasteurisert melk fra egne dyr. Produksjonen startet i 2005. Det er i dag Åse Haugstad og Sigurd Avdem som står for drift og produksjon. Osten Fjelldronning og Gardsysteriets Rømme ble nettopp hedret med Spesialitet-merket.

-Spesialitet-merket er viktig for å gjøre det lett for forbrukeren å velge norske produkter med høy kvalitet, det skal være en veiviser til den unike smaksopplevelsen. Merket kan ikke kjøpes, det ligger en grundig vurdering til grunn og produsenten må dokumentere at produktet fortjener en slik anerkjennelse, sier Sundqvist

-Det er veldig artig og en stor tilfredsstillelse å vite av vi er blant de beste og utvalgte Spesialitetene i landet. Og det er en anerkjennelse av upasteuriserte produkt. Fjelldronning er et av hovedproduktene våre, som er svært arbeidskrevende, og er den osten vi framfor alt gir godt stell og mye omsorg gjennom minst fire måneder på ostelageret. Vi får mange gode tilbakemeldinger på navnet, og det er et sug i markedet etter Fjelldronning. Den upasteuriserte rømmen er laget etter samme prinsipp som budeiene gjorde i gamle dager. Vi separerer helt fersk, spenevarm melk, og tilsetter syrningskultur. Den inneholder ingen konserveringsmidler, og det gjelder for alle produktene våre, sier Åse Haugstad i Avdem Gardsysteri AS.
Fjelldronning er en upasteurisert kittmodna hvitost. Melken som brukes kommer fra egne kyr i Lesja. Disse fores med grovfor fra egen gard. Den stedegne bakteriefloraen, en egendyrket syrekultur, løpe og salt gir osten en egen karakter.
Rømmen har en tykk og kremet konsistens. Stedegen bakterieflora og den egendyrkede syrekulturen gir rømmen sin karakteristiske syrlige smak.
Matmerks fagutvalg, som ledes av fylkesmann Lars Sponheim, gjør alltid en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket. Om Fjelldronning sier de at den har en særegen og fyldig karakter, god lukt og lang ettersmak.

Om Matmerk

Stiftelsen Matmerk ble opprettet av Landbruks- og matdepartementet i 2007. Matmerk ledes av et styre sammensatt av representanter fra hele verdikjeden, fra produsenter til dagligvarehandel. Matmerk skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon og arbeider for å styrke omdømmet til norske matprodukter hos norske forbrukere.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2895
Slanking.Lapskaus.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.