Fjellvann ikke alltid rent


Oppdatertdato: 2005-07-10 Tema: Vann Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Vann i fjellbekker er ikke alltid så friskt og rent som det kan gi inntrykk av overalt. Tarmbakterier fra mennesker og dyr i nærheten kan ha forurenset vannet. Vær forsiktig med vannkilder i nærheten av hytteområder og beitemarker, og etter kraftig regn bør du kanskje drikke vannet fra innsjøen istedenfor fra bekken.
De vanligste forurensningskildene for drikkevann i fjellet er avføring fra dyr (beitedyr og viltlevende), fugler og mennesker. Du bør derfor tenke deg litt om før du fyller koppen på fjellturen din.
Er du i nærheten av et større hyttefelt bør du vente litt med å slukke tørsten. Tilsig fra for eksempel utedoer i området kan gjøre at vannet i nærheten er forurenset med tarmbakterier.
Av samme årsak bør du være forsiktig med å drikke vann fra kilder i nærheten av beitende dyr.
I perioder med kraftig regn eller flom bør du være ekstra oppmerksom på hvor du henter drikkevannet fra. Regnvannet kan føre med seg avføring fra beitedyr ned i elver og bekker som da får høye konsentrasjoner av bakterier. Det beste stedet du da kan hente vann er ved utløpet av en innsjø eller et tjern. Undersøkelser har vist at vannets vei gjennom innsjøen gjør at bakteriemengden reduseres.

Mye bakterier i vann på fjellstuer
I 2001 undersøkte to studenter ved Norges veterinærhøyskole drikkevannet på 32 serveringssteder i fjellet i Sør-Norge. Undersøkelsen viste at 47 prosent av vannprøvene inneholdt bakterier fra avføring fra dyr eller mennesker.
Mattilsynet har ikke like høy prioritet på kontroll av drikkevann på fjellstuer og hytter i marka fordi de helsemessige konsekvensene er svært begrenset, sammenliknet med for eksempel tilsyn av slakteri- og meierivirksomhet, institusjonskjøkken eller større vannverk.
I april og mai i 2004 gjennomførte Mattilsynet i Trondheim imidlertid en befaring av 17 markahytter med egen vannforsyning i Trondheim, Klæbu og Malvik. Fire av hyttene fikk beskjed om å utbedre drikkevannskildene, fordi de benyttet urenset overflatevann fra egen brønn til drikkevann.
Drikkevannsforskriften sier: ”For å sikre betryggende drikkevann, skal eier av godkjenningspliktig vannforsyningssystem sørge for at det til sammen finnes min. 2 hygieniske barrierer i forsyningssystemet. En av disse skal sørge for at drikkevannet blir desinfisert, eller behandlet på annen måte for å fjerne, uskadeliggjøre eller drepe smittestoff.”
- Når det gjelder drikkevannkvaliteten på serveringssteder i fjellet eller marka må Mattilsynet vurdere hvor stor risiko det er i hvert enkelt tilfelle. Risiko vil avhenge av stedets beliggenhet og antall besøkende. I tillegg må vi vurdere hvilke muligheter det foreligger på det enkelte stedet for å oppnå tilfredstillende sikkerhet, sier seniorrådgiver Morten Nicholls i Mattilsynet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:295Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.