Fjøsnissen dør ut


Oppdatertdato: 2004-12-07 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Coca-cola


Oslo (NW):Norske barn kjenner ikke fjøsnissen. Gamle tradisjoner knyttet til folketroen forsvinner og erstattes av amerikanske Santa Claus og svenske Santa Lucia.
– Den amerikanske nissen er kommet for å bli, sier Ann Helen Bolstad Skjelbred, førstekonservator ved Norsk etnologisk gransking. – Denne nissen har kritthvitt skjegg, rød drakt og gaver i sekken. De som vokser opp i dag vet ikke hvem den norske fjøsnissen er, sier hun.
Tradisjonelle romjulsskikker som å gå julebukk er omtrent utdødd i Norge. Det er en tradisjon som var vanlig på slutten av 1800-tallet. Gutter kledd som de hellige tre konger og som bærer på en stor stjerne fra hus til hus, ser vi heller ikke ofte.
Den moderne nissen kommer med gaver, mens den tradisjonelle norske fjøsnissen får grøt. –I dag brukes fjøsnissen mest som pynt i hjemmene våre, sier Skjelbred.

Svensk nissetegner

Det er den svenskamerikanske reklametegneren Haddon Sundblom som er mannen bak den moderne nissen. På oppdrag fra Coca-Cola malte han i 1931 en reklameplakat med en brusdrikkende julenisse som ble svært populær over hele verden. Sundbloms tegninger og malerier var inspirert av den svenske jultomten, St. Nikolaus bispedrakt og Thomas Nasts illustrasjoner. Resultatet er den godslige julenissen vi alle forbinder med jula i dag, med stor mage, rød kappe med hvite kanter, sort belte og støvler og et stort, bredt smil.
Sundblom fortsatte å male julenissen i mange tiår, og i dag er de originale Sundblom-maleriene verdifulle samlerobjekter som oppnår høye priser på internasjonale kunst- og samlerauksjoner. Haddon Sundblom ble en inspirasjon for andre som tegnet nissen, ikke minst Walt Disney som benyttet Sundblom-nissen i en tegnefilm på begynnelsen av 30-tallet.

Hurtig spredning

Sjelbreid mener at norske tradisjoner får mindre plass i dagens julefeiring fordi amerikansk kultur har en sterk spredningseffekt og overlevelsesevne.
– Tradisjoner har alltid spredd seg fra land til land. Men med TV, filmer, internett, reklame og tegneserier sprer de seg hurtigere enn noensinne. I Japan, som ikke har en kristen statsreligion, er det i dag svært vanlig med moderne julenisser, gaveinnkjøp og juleforberedelser slik vi kjenner til i Norge, sier hun.
Å gå på dørene til naboer er også mer uvanlig i våre dager enn tidligere. Tradisjonelt var det gjerne fattige barn som gikk rundt og fikk gaver eller penger, og dette behovet er ikke like stort i dag.
– Men vi ser også at nye tradisjoner dukker opp. Halloween er slik sett en erstatning av den gamle julebukktradisjonen. Luciafeiringen har vi tatt fra Sverige. Den er et eksempel på at skikker kan være i ferd med å dø ut, men kommer igjen ved hjelp av skoler og barnhager, sier hun.

Starter tidligere

Ifølge Skjelbred er juleforberedelsene i dag svært annerledes enn for bare femti år tilbake.
– På femtitallet ble julegranen i Oslo tent den andre søndagen i advent. I dag skjer dette den første. Handelsstanden begynner allerede i oktober å forberede julegavesesongen, og julemusikk spilles fra midten av november.

FAKTA:Santa Claus

Historikerne mener at julenissen kan spores tilbake til Tyrkia og feiringen av minnedagen for helgenen St. Nikolaus. Nikolaus var en biskop som levde på 300-tallet. Nederlenderne brakte Nikolaus-tradisjonen til Amerika. De kalte ham Sinter Klaas, i USA ble navnet Santa Claus.
Under den amerikanske borgerkrigen begynte tegneren Thomas Nast å lage tegninger av Santa Claus, og han utstyrte Santa med røde klær. Da Haddon Sundblom malte sin første nisse på oppdrag fra Coca-Cola i 1931, fikk nissen det utseendet han har i dag.

Fjøsnissen

Fjøsnissen har tradisjonelt ingenting med gaveutdeling å gjøre, ikke med jula heller. Men siden han er blitt dyrket som en husgud gjennom hundrevis av år, har han fått en rolle i jula også. Opprinnelig var fjøsnissen en som måtte få gaver for å være snill. Folk på gårdene ofret gjerne litt mat og øl til nissen for at det skulle gå godt med gård og budskap. Fjøsnissen har overlevd i folketroen, tross forbud og bannlysning fra kirkelige hold.

Santa Lucia

Den hellige Lucia er en historisk skikkelse født i 283 i Siracusa på Sicilia. Legenden sier at hun ble torturert og stukket i hjel fordi hun forsmådde frieren og fordi hun var kristen. Lucias navn, som fremkaller forestillinger om lys, er kanskje grunnen til at hun ble skytshelgen for synet. I Sverige er Luciadagen innledningen til julefeiringen.

Julebukk

I eldre norsk tradisjon var julebukken en vette, en underjordisk skapning, som flyttet nærmere og nærmere gården fire uker før jul. Julebukken holdt øye med hvordan juleforberedelsene gikk. Den som ikke greide å bli ferdig til jul, ble straffet av julebukken.
Å gå julebukk er en skikk der folk kler seg ut og går fra hus til hus. I eldre tradisjon var det ungdommene som dro rundt fra tredje dag jul av. De svertet seg i ansiktet eller hadde masker, var innom i gårdene og fikk skjenk, danset og holdt leven.

Julegaver

Å gi hverandre gaver til jul er blitt en vesentlig del av den moderne julen. I utgangspunktet er skikken med å gi julegaver knyttet til feiringen av St. Nikolaus 6. desember. I nederlandsk tradisjon har man feiret Sinter Klaas som kom med gaver til barna. Denne tradisjonen er trolig brakt med til Amerika med innvandrere og er forbildet for den amerikanske Santa Claus.

(Kilde: Bolstad Skjelbred: Norske merkedager, Velle/Espeland:Julenissen og andre nisser)

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:452
Norsk mat.Rask mat.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.