Fjordland forberedt på fårikålfeiring


Oppdatertdato: 2011-09-28 Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Fjordland


Torsdag 29. september feires fårikålens dag. Fjordland er forberedt og har kuttet kål og kokt fårekjøtt for fulle gryter siste uken.
Tidlig på 70-tallet ble fårikålen kåret til Norges ubestridte nasjonalrett av lyttere til radioprogrammet Nitimen. Siden den gang feires denne retten siste torsdag i september hvert år. På Fjordland har forberedelsene gått for fullt. Bare sist onsdag ble mer enn 4.000 hodekål og 6,5 tonn fårekjøtt til 33.000 fårikålmiddager.
Fjordland fårikål lages på Fjordkjøkken på Jæren. Jarle Vidvei, daglig leder på Fjordkjøkken, er svært nøye på kvaliteten. Fårekjøttet kommer fra sau som har beitet i fjellområder på Vestlandet, i Trøndelag og i Hallingdal. Kålen kommer fra nabogården til Fjordkjøkken, gården Skrettingrud i Hå kommune på Jæren.

Fårikål blir mer og mer populært. Tradisjonelt ble denne festmiddagen spist på høsten. Nå spises det hele året. I Fjordland økte antall fårikålmiddager med 21 % fra 2009 til 2010. Hele 211.000 middager ble fortært i fjor. Aller flest fårikålmiddager spises i Oslo. I fjorårets høysesong (september og oktober) ble det i Oslo spist 61 000 kg.
Etter at Fjordland fårikål ble nøkkelhullsmerket i vinter, har populariteten gått til værs. Kathrine Holth Hoel, fårikålsjef i Fjordland, er dermed forberedt på en rekordsesong i år.

Til tross for at den våte sommeren har skapt problemer for leveranser av fårekjøtt, håper Vidvei at det skal bli Fjordland fårikål til alle som ønsker det.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2281


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.