Fjortiser spiser faktisk fisk


Oppdatertdato: 2007-11-23 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Oslo (NW): Ni av ti tenåringsfamilier spiser fisk til middag hver uke. Fiskeforbruket øker med barnas alder.

Dette går fram av en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Eksportutvalget for fisk, EFF. 1000 familier er spurt om hvor ofte det står fisk på middagsbordet. Svarene knuser myten om at barn og ungdommer ikke spiser fisk.
Over 90 prosent av familiene med ungdommer mellom tretten og atten år sier de har fisk til middag hver uke. Men også familier med yngre barn setter fisk og sjømat på middagsbordet. Mer enn 80 prosent av familiene med barn under tretten år spiser fisk hver uke.

– Fiskeforbruket i norske familier er egentlig ganske høyt sammenlignet med andre europeiske land. De fleste familiene i Norge setter fisk på middagsbordet minst én gang i uka, sier markedsanalytiker Kristin Lien i EFF.

Lettvint avgjør

Tidligere undersøkelser har vist at fiskeforbruket synker merkbart når folk får sitt første barn.

– Barnefamilier bruker mye fiskefilet og reker og er glad i bearbeidet sjømat som fiskekaker og fiskegrateng. Det betyr at de kan spise mange fiskemåltider selv om antall kilo fisk ikke er så høyt, sier konsernleder Ole-Eirik Lerøy i Lerøy Seafood Group.
Over halvparten av familiene med barn under 18 år sier de spiser fisk og sjømat hjemme oftere enn en gang hver uke. Lerøy tror det økte utvalget i fiskediskene og frysediskene gjør at mange velger fisk til middag både en og to ganger i uken.

– Fiskediskene i dagligvarebutikkene har stadig flere produkter som er enkle å tilberede i en travel hverdag. Familiemiddagen har fortsatt en sterk posisjon her i landet, men maten må være sunn, velsmakende og lett å lage, sier han.

Øker med alderen

Antall barn i familien har ingenting å si for hvor ofte familiene spiser fisk og sjømat hjemme. Men fiskeforbruket øker med barnas alder.

– Det går et skille mellom familier med tenåringer og familier med yngre barn. Tenåringsfamiliene ser ut til å spise fisk oftere enn andre. Tallene våre tyder på at fiskeforbruket øker med barnas alder, sier Kristin Lien i EFF.
EFF er nå i gang med nye undersøkelser om barn og fisk.

– Vi vet fortsatt for lite om hva det er som får barn og unge til å spise fisk og sjømat. Og vi vet heller ikke nok om hva som skal til for å få foreldre til å servere mer fisk hjemme, sier Kristin Lien.
Familier med barn mellom seks og tolv år spiste i fjor nesten ti kilo fisk pr. familiemedlem. I tenåringsfamiliene gikk det med nesten 15 kilo fisk pr. familiemedlem.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1223
Norsk mat.Rask mat.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.